Taze pırasayı yıkamadan buzdolabınızda 7 ila 10 gün kadar muhafaza edebilirsiniz.
Sağlıklı ve doğal bir pırasa, yapraklarının koyu yeşil, dip kısmının beyaz olmasıyla anlaşılabilir. Pırasanın beyaz kısımlarında sararma, yapraklarında çatlaklar ve solma varsa o pırasa taze değildir.
Taze pırasa buzdolabında, yıkanmadan muhafaza edilmelidir. Bu şekilde tazeliğini 1 hafta-10 gün arasında koruyabilir. Bir poşette saklamak sebzenin nemini muhafaza etmesine yardımcı olur. Pişmiş pırasa ise oldukça kolay bozulur, bu nedenle buzdolabında dahi olsa 2 günden uzun süre saklanmamalıdır.
Pırasa dilimlerini aralıklı olacak şeklide tepsiye yerleştirin. Tepsiye yerleştikten sonra direk tepsiyi buzluğa atıp yaklaşık 1 saat dolapta bekletin. Dondurduğunuz pırasaları dolaptan alın ve buzdolabı poşetin içine doldurun. Donmuş pırasaları buzdolabı poşetlerine yerleştirdikten sonra ağızlarını sıkıca kapatın.
Pırasanın Zararları
Pırasa hem güçlü bir idrar söktürücü hem de sindirim sistemini düzenleyen bir besindir. Eğer pırasa gerektiğinden fazla tüketilir ise vücuttaki sıvı kaybında problem yaşanır. Bunun yanı sıra sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına neden olur. Bu da ishale yol açar.
İlgili 21 soru bulundu
Pırasa sindirim sistemi dostu besinler arasındadır. Sindirimi kolay olduğu gibi sindirim işlemi için de organlara yardımcı olur. Mide, böbrek ve bağırsaklar için faydalı mineraller içerir. Pırasa kötü huylu tümörlerin oluşumuna neden olan unsurları ortadan kaldırır.
Pırasa, içerisinde bulunan flavonoid olan kaempherol içerir. Kan damarlarının astarlarını serbest radikallere karşı korular kaempherol içeren pırasa bu nedenle kalp sağlığı için çok faydalıdır. Pırasada iyi bir potasyum kaynağıdır.
Taze pırasayı yıkamadan buzdolabınızda 7 ila 10 gün kadar muhafaza edebilirsiniz. 2. Bir poşette saklamanız nemini muhafaza etmesine yardımcı olacaktır.
Geniş bir tepsinin içine pişirme kağıdı yerleştirin, üzerine pırasa dilimlerini birbirlerine çok değmeyecekleri şekilde yerleştirip dondurucuya atın ve bu şekilde 1 saat donmalarını sağlayın. Bu işlemin ardından donuk haldeki pırasa dilimlerini hızlıca buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere aktarın.
Pırasa alırken beyaz kısmı fazla olanlarını tercih edin Beyaz kısımlarının üzerinde ezikler ve patlaklar olan pırasaları almayın. Satın aldığınız pırasaların yeşil kısımlarının parlak olmalarına dikkat edin. Pırasaların aynı kalınlıkta olanlarını seçin. Aynı kalınlıktaki pırasalar eşit sürede pişerler.
Uzmanlar, pırasa çorbasının, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğünü ve vücutta birikmiş üre asidi ile ürat tuzlarını atmada faydalı olduğu konusunda genel olarak hemfikirler.
Sağlık açısından en önemli besin kaynaklarından biri olarak pırasa öne çıkar. Ancak aynı zamanda pırasa gaz yapar ve gaz sancısı meydana getirebilir.
Pırasa yoğun bir mineral havuzuna sahip olduğu için gece yatmadan önce tüketildiği zaman uyku hissinizi arttırmış olur. Bol mineral içerdiği için beyin uyuşarak uyku haline geçmeye yardımcı etki göstermektedir.
Pırasa seçerken yapraklarının yeşil olmasına dikkat edin diyen uzmanlar, sararmış ise sakın tüketmeyin dedi.
Pişmiş et ve balığın buzdolabındaki dayanma süresi 3 ila 4 gün arasındadır, ancak balık veya deniz ürünleri çorbası genel olarak buzdolabında 1 gün saklanmalıdır. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları ise yaklaşık 2 gün saklanabilir. Ancak, ürünler pişirilmediğinde saklanma süreleri değişir.
Pırasaları temizleyip yemeklik doğrayınız. Domatesleri küp küp doğrayın. Buzdolabı poşetinin altına domatesleri üzerine pırasaları koyup ağzını sıkıca kapatınız. Derin dondurucuya koyunuz.
Pırasa, sonbahar aylarında yetişen bir sebzedir. Ekim ayında hasat edilmeye başlanır ve hasat kış sonuna kadar devam edilir.
Bu soru çoğu kişinin kafasını karıştırıyor. Fakat sorunun cevabı çok basit: Her şeyi koyabilirsiniz. Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller…
Pırasa hakkında en çok merak edilen sorulardan biri de, pırasa gaz yapar mı sorusudur. İçeriğindeki bileşenler nedeniyle pırasa gaz yapıcı besinler arasında yer alır.
Lif bakımından zengin olan pırasa, kolesterolü düşürür. Damar sertliğini engeller. Kalp krizi riskini azaltır. Kabızlığı önler, karaciğeri güçlendirir.
PIRASA DAMARLARI KORUYOR
Bazı çalışmalarda, “kaempferol”ün nitrik oksit üretimini arttırarak damaları rahatlattığı yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Pırasa bu özelliği ile yüksek tansiyonu düşürmek için tüketilebilecek sebzeler arasında yer almaktadır.
Protein ve yağ
Et gibi proteinli ve yağlı ama lifsiz gıdalarla birlikte tüketebilirsiniz. Öğünlerinizde çeşitlilik önemlidir. Pırasanın yanında bir kase yoğurt da o öğünün protein değerini artırır.
4. Sebze yemeyi ihmal etmeyin: Brokoli, enginar, kereviz, pırasa, ıspanak ve bezelye gibi sebzeler posa bırakarak hemoroid sıkıntılarının azalmasına yardımcı olur.
Pırasa da gaz yapan yiyeceklerden biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri