Pırasa, sonbahar aylarında yetişen bir sebzedir. Ekim ayında hasat edilmeye başlanır ve hasat kış sonuna kadar devam edilir. Yani, Ekim ayından Ocak, Şubat aylarına kadar pırasaya pazar tezgahlarında rastlamak mümkündür.
Pırasa, kış mevsiminde tüketilen bir sebzedir. Ekim ayında başlayarak kış sonuna kadar pırasanın hasadına devam edilir.
Pırasa, yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen ve genellikle yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir.
Optimum koşullarda tohumun tarlaya dikilecek fide boyutuna ulaşması iklim şartlarına göre değişmekle birlikte ortalama 50-70 gün sürmektedir. İstenilen hasat zamanı ve buna bağlı olarak dikim zamanı belirlenerek, bundan 50-70 gün önce tavalara tohum ekimi yapılmalıdır.
Pırasa'da hasat gelişmenin hemen hemen her döneminde yapılabilir. Hasat zamanını pazar şartları ve yetiştiricinin kararı belirler. Normal verimin alınabilmesi için pırasaların 120- 150 gr veya daha fazla ağırlık kazandığı döneme kadar hasadı yapılmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Yıllardır yerli pırasa tohumuyla ekim yapıyorlar. Ömer Çalış ise "Kışın kar yağdığı için pırasa ağırlığa dayanamaz kırılır, o yüzden 10 Kasım'dan önce bunu toprağa 75 derece eğimle yatırır, gömeriz. Daha sonra havuzda yıkacağımız kadarını getirir yıkarız, bağ haline getiririz.
Bazı bahçıvanlar, pırasa fidelerini yerlerine dikip 3-4 gün sonra ilk suyu vererek aynı sonucu almak isterler. Fakat yaz mevsiminde toprak çok sıcak, kızgın güneş de çok etkilidir.
İlkbahardan itibaren sonbahara kadar tohum ekimi yapılabilmektedir.
İlk can suyundan 3-4 gün sonra mutlaka ikinci bir sulama yapılmalıdır.İkinci sulamadan 10 gün kadar sonra yağmur yağmadığı taktirde üçüncü bir sulama ve hava şartlarına göre bütün gelişme süresince 1-2 hafta ara ile sulama yapmak pırasanın istenilen şekilde gelişmesi için şarttır.Sulamalardan sonra toprağı ...
Pırasayı haşlayarak saklarsanız 3-4 ay içinde, çiğden saklarsanız 5-6 ay içinde, şoklayarak saklarsanız ise 7-8 ay içinde tüketmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Mart ayında sebze tercihiniz ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli, pancar, taze yeşil kabak, meyvelerde ise elma ve muz olmalı. Nisan ayında tüketmeniz gereken sebzeler taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla, marul, barbunya, bezelye, semizotu, taze soğan iken meyve ise can eriği diyebiliriz.
Pırasa, sonbahar aylarında yetişen bir sebzedir. Ekim ayında hasat edilmeye başlanır ve hasat kış sonuna kadar devam edilir. Yani, Ekim ayından Ocak, Şubat aylarına kadar pırasaya pazar tezgahlarında rastlamak mümkündür.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Pırasa, sarımsak ve soğan aynı aileye aittir ve bahçede yetiştirilebilir. Soğuğa dayanıklı bir bitkidir: taze yeşillikler, soğuk havanın başlangıcından önce lezzet ve kalite özelliklerini korur.
Pırasa fidesi yetiştirilecek alan ekimden 1-2 ay önce yanmış çiftlik gübresi ile dekara 4-5 ton gübre delecek şekilde gübrelenir.
Pırasa kökleri tarlada hazırlanan tahta ve masuralar üzerine sıra arası 30 cm , sıra üzeri 15 cm olacak şekilde açılan çukurlara dikilir.Dikimden önce , dikim kolaylığı sağlamak amacıyla kök ve yaprakların 1/3 ü kesilerek budama yapılmalıdır.Fide dikimi, haziran-ağustos ayları arasında yapılır ve dikimden sonra bolca ...
Pırasa serin iklimlerde yetişen bir sebzedir. 15-20 derece arasın ideal yetişme sıcaklığıdır. 2-3 derece sıcaklığa kadar gelişimini devam ettirir fakat sıcaklığın sıfırın altına düşmesi gelişimi durdurur. Ani sıcaklık düşmeleri bitkiye zarar vermektedir.
Ispanak: Ağustos ve eylül aylarında tohumu ekilir. Pırasa: Mart ve mayıs aylarında tohumu ekilir.
Tohum ekimleri mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam edebilmektedir. Bölge özelliğine göre ilkbaharda tohum tavalarına ekilmeğe başlansa da yaz ayları uzun ve sıcak geçen yerlerde Haziran Temmuz gibi daha geç aylarda yapılmaktadır.
Çoğu durumda, taze pazarlama için yetiştirilen ıspanak bitkilerinin hasadı, ekim işleminden yaklaşık 38-55 gün sonra tek bir kesim (bütün bitki yok edilir) olarak yapılır. Aksine, gıda endüstrisini hedef alan ıspanak üretiminde, ekim işleminden yaklaşık 60-80 gün sonra ıspanaklar toplanır.
Pırasa tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir.Pırasa tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi; hasadın verimliliği açısından önemlidir. Pırasa tohumu ekim derinliği 1-2 cm, sıralar üzeri mesafe sıra üzeri 3-15 cm ,sıralar arası 30-70 cm arasındadır.
Onun haricinde evde, saksıda yetişen sebzeler ve meyveleri genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz: Domates, salatalık, patlıcan, biber, soğan, sarımsak, ıspanak, bezelye, marul, fasulye, pırasa, havuç, turp, tere, maydanoz, semiz otu, dere otu, nane, fesleğen, çilek ve kavun.
Pırasayı çevirerek topraktan çekin. Pırasanın tabanını sıkıca tutun ve kökleri yerden çıkarmak için hafifçe döndürün. Bundan sonra pırasayı topraktan kolayca çıkarabilmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri