Uzmanlara göre, probiyotikler, mide ve bağırsaklardaki bakteri miktarını dengeleyerek diyareyi, yani hastanın ishal olmasını engelliyor.
Hafif ishal durumlarında, sıvı kaybının geri alınmasının yanında probiyotik kullanımı da tavsiye edilir. Milyonlarca dost bakteri bağırsaklarınızda yaşar ve sindirim sisteminiz için önemlidir. Ancak ishal, bağırsaklarınızdaki bakterilerin dengesini bozabilir. Probiyotikler, bu durumu yoluna koymaya yardımcı olur.
İshal için hangi probiyotik daha etkilidir sorusuna lactobacillus rhamnosus GG ve bifidobakteri kombinasyonu cevabı verilebilir. İshale iyi gelen probiyotik çeşitleri arasında yer alan bu iki bakteri bağırsak duvarına yapışarak çoğalır ve süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinde doğal olarak bulunur.
Avrupa Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Derneği, probiyotik kullanımının özellikle antibiyotik ilişkili ishal tedavisinde kullanılabileceğini ancak akut gastroenterit tedavisinde prebiyotik kullanımının yeri olmadığını belirtmektedir (3).
İshal, Kabızlık, Gaz ve Şişkinliğe İyi Gelir
Probiyotik kullanımı mide ve sindirim sistemiyle ilgili sorunların giderilmesine yardımcı olur.
İlgili 38 soru bulundu
İshal nasıl geçer? Muz, patates haşlaması veya püresi, pirinç lapası, elma, tavuk suyu, pişmiş et, yoğurt, taze meyve suları ve tuzlu kraker gibi potasyumu yüksek hafif besinler dışkıyı katılaştırır ve ishale iyi gelir.
İshal olan kişilerin kullanması gereken doğru besinler kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır. İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise limonlu kahve yöntemidir.
Probiyotik kullanımında en çok merak edilen konular içinde, probiyotik ne kadar sürede etki eder sorusunun yanıtı yer alıyor. Probiyotik çeşitlerine ve kullanıma göre değişebilmekle birlikte, probiyotik yapıların etkisini gösterme süresi en az 2 hafta olarak belirlenmiştir.
Bu bilgiler ışığında; probiyotikler ile prebiyotiklerin birlikte çalıştıklarını söyleyebiliriz. Sağlık üzerinde olumlu bir etki yaratmaları için mutlaka bir arada olmaları gerekir. Probiyotik ve prebiyotik içeren gıdalar, ayrıca vitamin ve mineral gibi yararlı maddeler açısından da son derece zenginlerdir.
Bağırsak fonksiyonlarını düzenlemede, hazmı iyileştirme ve gıdalardan azami faydayı temin etmede de çok etkililer. Eğer siz de “daha fazla probiyotik gücüm olsun” istiyorsanız daha çok prebiyotik besin tüketin. Bunu yapmazsanız bağırsaklarınızdaki dost bakteriler yani probiyotikler yeteri hızda çoğalamazlar.
Hızlandırılmış bağırsak geçişine bağlı kronik fonksiyonel ishal sık görülürken, çölyak hastalığı, Crohn hastalığı ve mikroskobik kolit, kronik organik ishale neden olan ana patolojilerdir. Nedeni ne olursa olsun, hafif de olabilir, kronik ishalin sonuçları çok sakatlayıcı olabilir ve yaşam kalitesini etkileyebilir.
Antibiyotik ishali tedavisi, ishalin şiddetine göre farklılık gösterebilir. Hafif yan etkiler söz konusu ise ilaç kesildikten birkaç gün sonra ishal kendiliğinden geçebilir. Ancak bazı durumlarda ishal hali bir haftayı bulabilir.
Eczanelerde reçetesiz olarak satılan ishal durdurucu ilaçlar (Lopermid, lomotil, imodium vb.) basit ishallerde kısa süreli olarak denenebilir ancak halsizlik, ateş ve kanama ile birlikte olan şiddetli ishallerde kullanılmamalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik veya barsak antiseptiği alınmamalıdır.
Antibiyotik kullanımı neticesinde, bağırsaklardaki denge bozulabilir. Probiyotikler, bağırsak florasını etkili bir şekilde düzenler ve antibiyotiklerin etkisine karşı koruyucudur. Probiyotiklerin bağırsak florasını koruması, beraberinde kolon kanseri gibi risklere karşı da olumlu etkiler yarattığını ortaya çıkarmıştır.
Ancak ishal ve soda ilişkisi kabızlıktan çok daha farklıdır. İshalken soda içmek zaten hareketli olan bağırsak hareketlerini daha da hızlandırabilir ve ishal semptomlarının kötüleşmesine yol açabilir. Bu nedenle soda ishale iyi gelir mi sorusunun cevabı net bir şekilde “Hayır.” olarak verilebilir.
Yani prebiyotikten yoksun kaldığımızda vücudumuzdaki faydalı bakteriler azalabiliyor. Kısacası, probiyotik olmadan prebiyotik olmaz, prebiyotik olmadan da probiyotik görevini yerine getiremez. Ancak her ikisinin düzenli alınması halinde sağlığımıza ideal desteği verebilirler.
Probiyotik Ne Zaman Alınmalı? Probiyotiklerin kullanımı ile ilgili sorulan sorulardan biri de “probiyotik nasıl kullanılır aç mı tok mu?” sorusudur. Bu sorunun cevabı kullanılan suşa bağlı olabildiği gibi en yaygın öneri, probiyotiklerin yemekten bir saat önce veya yemek sırasında alınmasıdır.
Bazı probiyotikler aç karnına alınırken bazılarının yemekle ya da yemeklerden sonra alınması önerilebilir.
Birçok araştırmada, probiyotik kullanımının antibiyotik kaynaklı ishal oluşumunu azalttığı gösterilmiştir. Ancak antibiyotik kullanan her hastaya probiyotik kullanması önerilmemeli.
Günde mutlaka 2-3 porsiyon yoğurt, cacık ve ayran gibi besinleri beslenmenize ekleyin. Eğer ihtiyacınız daha fazla ise günde 1 porsiyon probiyotikli yoğurt ve ya kefir de ekleyebilirsiniz. Salatalarınıza mutlaka sirke kullanmayı unutmayın.
Kabızlık, şişkinliği ve gaz sıkışmasını artırır. Artan su alımı ve fiziksel aktivite kabızlığa karşı etkili olabilir. Probiyotik takviyeleri, bağırsaktaki bakteri ortamını iyileştirdiği için gaz ve şişkinlik semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.
İshal tedavisinde genellikle doktora gitmeden önce basit ev ilaçları kullanılır. İshal için kahve kullanımı bu ev ilaçlarından biridir. Peki, gerçekten kahve ishale iyi gelir mi ve kahvenin ishale faydaları var mıdır? İshali kesmek için kahve içilmesi sanılanın aksine ishali kesici etkiye sahip değildir.
Kola gibi gazlı ve şekerli içeceklerin ishale faydalı olduğuna inanılır. Bu düşünce tamamen yanlıştır. Şeker oranı yüksek içecekler bağırsaklardan su kaybını artırmaktadır.
En sık görülen belirti ishaldir. Dışkı genellikle yeşil, sulu ve kansızdır. Beraberinde kusma ve ateş de olabilir. Karın ağrısı bu tabloya eşlik edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri