Genellikle nakil sonrası veya rejeksiyon sonrası erken dönemde yüksek doz verilir. Daha sonra hızla azaltılır. Nakilden sonraki ilk günlerde yüksek dozda, daha sonra giderek azaltılan dozlarda kullanılır. Dozunuz 20 mg'a düştüğünde sabah tek seferde ve tok karnına alınız.
Prednizon, genellikle ağız yolu ile alınan fakat kas içi enjeksiyonla da verilebilen sentetik bir kortikosteroid ilaç olup pek çok tıbbi durumlarda kullanılmaktadır. Temel olarak glukokortikoid etkisi vardır. Prednizon karaciğer tarafından etkin ilaç ve steroid olan prednisolon'a dönüştürülen bir ön ilaçtır.
Kortikosteroidler (kortizon, prednizon, deksametazon v.b.) vücutta böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormon olan kortizole benzer steroid yapıda ilaçlardır.
Kortikosteroidler adı verilen bir ilaç sınıfına dahildir. Kortikosteroidler vücudunuzda doğal olarak üretilirler ve birçok vücut fonksiyonu için önemlidirler. PREDNOL tabletler beyaz, yuvarlak, çentikli tabletler olup, 20 tablet içeren blister ambalajlarda kullanıma sunulmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
İltihap önleyici, damar daraltıcı ve alerji önleyici etki gösterir. PREDNOL, 30 g'lık alüminyum tüp içerisinde kullanıma sunulmaktadır. PREDNOL kortikosteroidlere cevap veren gelişmiş deri rahatsızlıklarında dışarıdan cilde sürülerek kullanılır.
Aşırı duyarlılık reaksiyonları: PREDNOL-L 30 dakika ila 2 saat içerisinde rahatlama sağlar. Astımlı hastalara PREDNOL-L intravenöz yoldan 40 mg dozda verilebilir, hastanın yanıtına göre tekrarlanabilir. Bazı astımlı hastalarda birkaç saat boyunca yavaş intravenöz damla şeklinde uygulama avantajlı olabilir.
Metilprednisolon etkin maddesini içerir. Kortikosteroidler adı verilen bir ilaç sınıfına dahildir.
PREDNOL-L enjeksiyon için beyaz toz ve çözücü formundadır. Metilprednisolon sodyum süksinat etkin maddesini içerir. Kortikosteroidler adı verilen bir ilaç sınıfına dahildir.
Testosteron hormonunun bir çeşidi olan anabolik steroidler, kasların daha hızlı ve çok gelişmesi için kullanılır. Ayrıca AIDS ve kanser gibi vücuttaki kas kütlesini yıkıma uğratan hastalıklarda da anabolik steroid ilaçların dahil edildiği tedaviler uygulanabilir.
Kısa süreli kullanımda yan etkiler bulantı ve yorgunluk hissini içerir. Daha ciddi yan etkiler, insanların yaklaşık %5'inde görülebilen psikiyatrik sorunlardır. Uzun süreli kullanımda yaygın yan etkiler arasında kemik kaybı, halsizlik, maya enfeksiyonları ve kolay morarma yer alır.
Steroid kullanımı iştah arttırıp aşırı ağırlık artışına sebep olabileceği için az ancak sık yenmeli, kalorisi düşük yiyecekler tercih edilmeli, hamur işlerinden kaçınılmalı. Bu ilaç asla aniden kesilmemeli. İlaç bitse bile yeniden alınmalı doktorun haberi olmadan ilaçların aniden kesilmesi ölümcül olabilir.
Steroidlerin kemik metabolizmasına olan yan tesirleri nedeniyle osteoporoz (kemik erimesi) olur, kalsiyum atılımı artar, emilimi azalır. Aşırı miktarlardaki kortizol, protein katabolizmasını (yıkılımını)artırarak myopati, kaslarda güçsüzlük ve atrofi yapar.
Etkisi 6 hafta kadar sürebilmektedir.
5 mg prednizon, 0.75 mg deksametazona, 4 mg metilprednizolona ve 20 mg kortizole eşdeğerdir. 1-2 haf- talık kısa süreli tedavi brakial ve lumbosakral pleksusun malign lezyonlarına bağlı ağrının tedavisinde etkili olabilir.
Kortizon vücutta doğal olarak salgılanan bir hormondur.
Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir.
Kortizon, bağışıklık sistemini baskıladığı için tedavi sürecinde enfeksiyon riski oluşturur. Bu nedenle özellikle aktif enfeksiyon kuşkusu olan kişilerin kortizon kullanımı konusunda dikkatli olmaları önerilir. Tüberküloz (verem) gibi ciddi enfeksiyonlarda ise kortikoid alımından kesinlikle kaçınılmalıdır.
Bir aydan uzun süre kortizon tedavisi, alanlarda aniden veya hızlı kesilmesiyle; halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve tuz kaybıyla giden sürrenal (böbrek üstü bezi) yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle, kortizon yavaşça doz azaltılarak kesilmelidir.
Piyasada “Prednol” adı altında 4 ve 16 mg tabletleri, 20-40 ve 250 mg ampulleri vardır. Ayrıca “deltacortril” 5 mg tablet ve “ultralan” 5-20 mg tabletler de vardır. Kortizonlu ilaçlar sabah erken saatlerde tok karnına alınmalıdır.
Prednol 16 mg Tablet: Gebelik oluşumu döneminde gelişebilecek bağışıklık sistemince red reaksiyonunu engellemek amacıyla kullanılan ilacın kullanımına yumurta toplandığı gün başlanır ve 4 gün süre ile devam edilir. Gece yatarken tek doz olarak kullanılır.
Metilprednizolon, esas olarak anti-inflamatuar ve immünosupresif etkileri için reçete edilen sentetik bir glukokortikoiddir. Kronik hastalıklarda düşük dozlarda kullanılır, akut alevlenmelerde ise yüksek dozlarda kullanılır. Metilprednizolon ve türevleri oral veya parenteral olarak uygulanabilir.
Kortizon kilo aldırır mı? Uzun süreli kortizon kullanımı sonucunda gerekli yaşam tarzı düzenlemelerinin de yapılmaması ile kilo alımı söz konusu olabilmektedir. Kilo alımı aslında kortizonun kan şekerine etkisi nedeni ile olmaktadır. Vücutta yağ depolanması ve tuz tutulumu olabilmektedir.
Prednol, Deltakortil, Diprospan, Depomedrol…
Bağışıklık sistemi üzerine etkileri nedeni ile iltihaplı birçok romatizmal hastalığın tedavisinde çeşitli doz ve sürelerde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri