Apostil işlemi, Türkiye'de valilikler ve kaymakamlıklar tarafından yapılmaktadır. Apostil yaptırmak için, ilgili belgenin aslı ve bir fotokopisi ile birlikte kaymakamlığa veya valiliğe başvurmanız gerekmektedir.
Lise Diploması (Aslı) Diplomaya “Apostil” onay mühürü yaptırılmalıdır. Kaymakamlık yada valiliklerden yaptırılabilir. Apostil mührünün farklı bir kağıda yapılması geçersizdir. Diplomanın olmaması halinde, Diploma Kayıp Belgesine “Apostil” onay mühürü yaptırılarak tarafımıza iletilebilir.
Valilik/Kaymakamlık: Noterde onaylanan bu tercüme illerde valiliğe, ilçelerde kaymakamlığa (noterin bulunduğu il ve ilçedeki) götürülerek tasdik ettirilir (apostil). Artık bu belge taraftar diğer bir ülkede ibraz edilebilir.
PTT AŞ, elektronik ortamda oluşturulan resmi belgelerin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan "e-apostil" hizmetini artık e-Devlet üzerinden de sunuyor.
Diploma veya ÖSYM Belgesi İçin Apostil
Orijinal belge yeminli tercüman tarafından tercüme edilmelidir. Ardından yeminli tercümenin yapıldığı yerde bulunan bir noterlikte tasdik edilmelidir. Sonrasında ilgili devlet dairesinde Apostil yapılmalıdır. Bunun için yetkili makam illerde valilik, ilçelerde kaymakamlıklardır.
İlgili 28 soru bulundu
Apostil işlemi, Türkiye'de valilikler ve kaymakamlıklar tarafından yapılmaktadır. Apostil yaptırmak için, ilgili belgenin aslı ve bir fotokopisi ile birlikte kaymakamlığa veya valiliğe başvurmanız gerekmektedir.
Noter Onayı Olmadan Apostil Olur mu? Apostil tasdiklerinde kesinlikle noter onayı ve noterin bağlı olduğu kaymakamlık tarafından mührün olması gerekir. Bu işlemler yapılmadığı takdirde apostil tasdiki mümkün değildir.
Apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansı'na üye veya taraf devletler arasında geçerlidir. Apostil Onayını İlçe Kaymakamlıkları ve Valilik Hukuk Büroları yapmaktadır. Apostil`e taraf olmayan ülkelere ait bir belgeniz var ise Valilik Hukuk Bürolarının tasdiki yapılır.
Apostil kuralları, yalnızca Lahey konferansına üye veya taraf olan devletler arasında geçerlidir. Yabancı Resmi belgeye ait işlemin yapıldığı yabancı yer resmi biriminin imza ve mührünün doğru olduğunun, işlemin yapıldığı yerdeki Türk Konsolosluğu tarafından onaylanmış olması gerekir.
Sıklıkla karşımıza çıkan bir diğer konu ise Apostil konsolosluktan alınır mı, sorusudur. Bu noktada bilinmesi gereken tek şey Apostil onayının geçerli olmadığı ülkelerde kamu belgelerinin geçerliliğini sağlamak için konsolosluklara başvurulması gerekliliğidir. Yani Apostil konsolosluktan alınmaz.
Mezuniyet belgesi çevirileri bazen orijinal veya aslı gibidir şeklinde olmasına rağmen apostil onayı gerekebilmektedir. Bu işlem belgeyi apostil hakkındaki sözleşmeye üye olan tüm ülkelerde geçerli hale getirir ve noterler tarafından yapılır.
Apostil onayı işlemleri için belge başına onay işlemi 5-10 TL'dir. Ancak, ilgili belgenin tercüme ve noter onayı işlemleri için ücret ödenmesi gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse, apostil onayı yapılacak bir diplomanın tercüme edileceği dile göre 40 TL ile 100 TL arasında tercüme ücreti vardır.
Resmi makamlardan alınan bir belgenin, yine o ülkenin resmi makamları tarafından, yabancı ülkelerde geçerli olmak üzere onaylandığı işleme apostil denir. Apostil nedir denildiği zaman bahsettiğimiz bu belgelerde vurulan apostil onayı yani apostille şerhi gelir.
Türkiye'de apostil almak isteyen kişiler illerde valiliklere ilçelerde ise kaymakamlıklara gitmelidir. Bunun yanında gidilecek olan noterin nereye bağlı olduğuna da dikkat edilmesi gerekir. Eğer apostil alınacak belge adli bir belge ise o zaman ağır ceza mahkemelerine de başvuru yapılabilmektedir.
Ülkemizde apostil onayları kaymakamlıklarda ve valiliklerde yapılmaktadır. Bir belgenin apostil onayının yapılması için belgenin kullanılacağı ülkenin resmi diline tercümesi yapılır, noter onayı yapılır ve son olarak da apostil onayı yapılır.
Bir tercümenin apostil tasdikli tercüme olabilmesi için önce yeminli tercüman tarafından çevrilip imzalanması ve ardından noter onaylı hale getirilmesi gerekmektedir.
Apostilli Transkript ve diploma belgenize apostil tasdiki alabilmek için; orijinal belgeniz Akademi Çeviri Bürosunda Yeminli Tercüman tarafından tercüme edilerek önce noter onayı alınmalı, daha sonra noter onaylı diploma ve transkriptlerinize en yakın kaymakamlığa gidilerek apostil onayı alınmalıdır.
e-Apostil tasdiki gerçekleştirilen belge, Lahey Konvansiyonunun tüm üye ve taraf devletlerinde geçerli bir belge olarak kabul edilir.
Valilik/Kaymakamlık: Noterde onaylanan bu tercüme illerde valiliğe, ilçelerde kaymakamlığa (noterin bulunduğu il ve ilçedeki) götürülerek tasdik ettirilir (apostil).
Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir.
Mahkeme kararına apostil yaptırmak için Ağır Ceza Mahkemesi kuruluşu olan merkezlerde yer alan adliyelerde bulunan Adalet Komisyonu Başkanlıklarına müracaat ederek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Not: Tüm sertifikalar, yetkilinin adının, unvanının ve dairesinin mührünü ve okunaklı bir imzasını içermelidir. APOSTİL ŞERHİ NEYE BENZER- ÖRNEK APOSTİL ŞERHİ; Tasdik Şerhi en az 9 cm. kenarlıklı kare biçiminde olacaktır.
Yabancı devlet makamları tarafından düzenlenen belgelerin Türkiye'de resmi belge sıfatına haiz olması için tasdik zorunluluğu yerini apostil zorunluluğuna bırakmıştır. Güncel hukukta tasdik işlemi hukuki bir zorunluluk olmaktan çıkarılmıştır ancak ortaya çıkan boşluk için ise apostil şerhi zorunluluğu getirilmiştir.
Apostil tasdik şerhi işlemi her ülkenin iç hukukları gereğince farklı makamlarca yapılmaktadır. Ülkemizde idari makamlarca düzenlenmiş resmi belgenin apostil tasdik şerhleri büyükşehirlerde valilik makamlarında bulunan hukuk işleri müdürlüğünce ilçe merkezlerinde ise kaymakamlık makamlarınca yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri