Kombi, soba, klima veya alternatif elektrikli ısıtıcılar prefabrik evlerde de kullanılabilir.
Prefabrik evlere diğer evlerdeki gibi kombi ile birlikte petek tesisatı döşenerek doğalgazlı ısıtmaya geçilebilir. Bütçesi kombi ve petek maliyetlerine yeterli olmayan ev sahipleri bir odaya doğalgaz sobası yaptırarak evin ısıtmasında doğalgaz kullanabilir.
Prefabrik evlerin Soğuk ortamlardan korunması için uygulanan birçok malzeme bulunmaktadır. Strafor malzemesi ısı yalıtımı işlemini görerek prefabrik evlerin her zaman sıcak kalmasını sağlamaktadır. Kalın duvarlar yalıtım malzemeleri sayesinde, soğuk kış günlerinde prefabrik evlerin sıcak kalması sağlanıyor.
İnşa edilmesi de, fazlaca kolay olmaktadır. Peki, prefabrik evler nasıl ve neyle ısınır? Prefabrik evler, doğalgaz, güneş enerjisi, klima, elektrik sobası, yağlı soba veya bacalı soba ile ısıtılabilmektedir. Isınma konusunda, prefabrik evlerde her hangi bir sorun yaşanmamaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Kaliteli, tam donanımlı ve statik hesapları yapılmış, prefabrik evlerin rüzgârda uçmasına sebep olacak gibi basit bir yapısı yoktur.
Prefabrik yapılar uzun ömürlü yapı sınıfında olup ortalama 40 yıl güvenle kullanılabilmektedir. Rüzgâr, kar, yağmur, nem ve kullanma şekli gibi etkenler yapının ömrünü etkiler. Diğer yapı modellerinde olduğu gibi standart bakımlarının yapılması bina ömrünü olumlu yönde etkilemektedir.
Prefabrik için izin gerekir mi? Evet istediğiniz herhangi bir araziye prefabrik ev inşa edebilmeniz için izin gerekir. Ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekmektedir. Sadece zemininde beton kullanılan prefabrik ev projeleri izin açısından betonarme ev inşası izni ile benzerlik gösterir.
Prefabrik Ev Almak Mantıklı mı? Prefabrik evlerin pek çok avantajı bulunuyor. Bu avantajlardan bazıları ısı ve ses yalıtım desteği, istenilen zamanda sökülebilmesi, inşaat gerektirmemesidir. Bu nedenle bir araziye sahip olan kişiler için prefabrik ev satın almak mantıklıdır.
Prefabrik evler daha hızlı montaj ve ekonomik bir ev arayanlar için uygunken çelik evler daha çok villa benzeri evlerdir. Çelik evler daha dayanıklı, yangına karşı daha güçlü ama daha pahalı ve montaj süresi prefabrik evlere göre uzun olan ev modelleridir.
Başka bir noktadan bakıldığında prefabrik evler yapım sürecinin kusursuz şekilde geride bırakılmaması sonucunda da çeşitli sorunlara sebep oluyor. Bu noktada özellikle yapının içine su girmesi veya ısı yalıtımı ile ilgili sorunlarla karşılaşılması da söz konusu oluyor.
Prefabrik bina taşıyıcı sistemi ve dış doğa ile irtibatlı bütün metal aksamı galvaniz yapılarak paslanması geciktirilir. Prefabrik binanın ortalama ömrü 30-40 yıl arasındadır.
Prefabrik ev fiyatına dahil edilmeyen dikkat edilmesi gereken ekstra maliyetler; Prefabrik Ev Yapı Ruhsatı Maliyeti: 2023 yılı bedellerine göre ortalama 100 m² prefabrik ev ruhsat harcamaları 30.000 ila 40.000₺ civarında gerçekleşmektedir.
Devlet de prefabrik ev sahibi olmak isteyenlere bazı destekler sunmaktadır. Prefabrik evlerde devlet destekleri arasında en yaygın olanı, KDV ve ÖTV indirimleri ve teşvikleridir. Prefabrik ev alımlarında KDV oranı %1 olarak uygulanırken, ÖTV oranı da %0'dır.
Prefabrik ev yardımı alabilmek için hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3'ünden az (2022 yılı için 1.833,45-TL) olmakla birlikte yaşlılık, engellilik, tek ebeveynli aile, dul olma gibi özel şartlardan herhangi birini taşımak gerekiyor.
100 m2 prefabrik ev maliyeti ne kadar? 2022 yılı başlangıç fiyatları dikkate alındığında 3+1 kullanım planına sahip 100 m2 prefabrik ev fiyatı 150.000 TL olarak belirtebiliriz.
Özellikle, prefabrik evlerin temeli ve çatı kısmı, böceklerin evin içine girmesi için uygun bir alan sağlayabilir. Bu nedenle, temel ve çatı kısmının düzenli olarak kontrol edilmesi ve böceklerin girmesini önlemek için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Emlak vergisi, mülk sahipleri ya da mülk sahibi sıfatı taşıyan vatandaşları ilgilendiren bir vergi türüdür. Dolayısıyla ister apartman dairesinde yaşayın ister prefabrik evde, mülkünüz için emlak vergisi ödemeniz gerekmektedir.
Prefabrik ev ücretinin yanı sıra ruhsat ücreti de 20.000 TL'dir. Daha öncesinde fabrika ortamında parçaları üretilip sahada monte edilen prefabrik evler, standart evlere göre çok daha uygun fiyata sahiptir. Yapılışları çok daha kolaydır ve temel kazma işlemi gerektirmemektedir.
Ortalama bir prefabrik evin maliyeti: 25.000 – 150.000 TL.
Evet, üst tarafta da gördüğünüz üzere prefabrik evlerin ortalama maliyetleri bu şekildedir. Tabii ki seçeceğiniz ev modeline ve diğer birçok şeye göre fiyatlar değişeceğinden ötürü nokta atışı bir fiyat vermek ne yazık ki imkansızdır.
100 metrekare imarlı ya da imarsız arsa sahibiyseniz prefabrik yapıları yapabilir, kullanıma açabilirsiniz.
Kurulumu ve yapımı kolay olması dışında hem çevre sağlığına hem de insan sağlığına hiçbir zararlı etkeni olmaması dolayısıyla da tercih edilebiliyor. Depreme, yangına, sele, baskına, yıldırım çarpmasına dayanıklı olması en dikkat çekici özellikleri arasındaki yerini alıyor.
Yerleşim planına uygun olarak tasarlanabilen prefabrik evler istenildiği zaman sökülerek başka bir yere de nakil edilebilmektedir. Ev sahibinin isteğine göre üretilen parçalar monte edilerek ev inşa edilmektedir. Bu sebeple evin özelliklerine bağlı olarak yaklaşık 1 hafta içerisinde kurulumu tamamlanmaktadır.
Prefabrik Evler deprem güvenilirliği açısından en sağlıklı yapılar arasında gösteriliyor. Deprem sonrası acil yerleşim yapıları olarak da tercih edilen prefabrik konutlar doğru uygulandığı taktirde deprem anı ve sonrasında zarar görmeden ayakta kalabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri