Bilgisayar Donanımı Bilgisayarın elektronik kısmına donanım (hardware), program kısmına ise yazılım (software) denir. Donanım bilgisayarı oluşturan her türlü fiziksel parçaya verilen addır.
Bilgisayar temel olarak DONANIM ve YAZILIM olmak üzere 2 yapıda ele alınmaktadır. Donanım (Hardware): Bilgisayarın fiziksel yapısını oluşturan parçalardır. Başka bir ifade ile donanım, bilgisayarı oluşturan mekanik ve elektronik parçaların tümüdür.
Bilgisayar donanımı, kasa, merkezi işlem birimi (CPU), monitör, fare, klavye, bilgisayar veri depolama, grafik kartı, ses kartı, hoparlörler ve anakart gibi bir bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adıdır.
Bilgisayarlar yazılım ve donanım olmak üzere iki kısımdan oluşurlar. Yazılım bilgisayarı çalıştırmaya yarayan fiziksel olmayan kısımdır. Donanım ise bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana ve çevre birimlerin tümüdür. Monitör, kasa, klavye, fare bilgisayarın donanım elemanlarıdır.
Bilgisayarı meydana getiren unsurlar yazılım ve donanım olmak üzere ikiye ayrılır. Bilgisayarı oluşturan fiziksel (Bilgisayarın elektronik, elektrik ve mekanik birimleri) kısımlarına donanım denir.
İlgili 30 soru bulundu
Donanım: Bilgisayarın elektronik ve mekanik bölümüdür. Monitör: Bilgisayarda yapılan işlemlerin sonuçlarını alabilmemizi sağlayan donanım birimidir.
Modern bir bilgisayar sistemi, bir veya birden fazla işlemci (ya da diğer bir söylemle “CPU”), gerçek bellek (RAM), saatler, terminaller, diskler, bilgisayar ağı (network) birimleri, yazıcı üniteleri, CD sürücüsü, disket ve teyp üniteleri gibi I/O ünitelerinden oluşmaktadır.
Bilgisayar donanımları ikiye ayrılır: 1- Harici Donanımlar: Kasanın dışında yer alan donanımlardır. 2- Dahili Donanımlar: Kasanın içinde yer alan donanımlardır. HARİCİ DONANIMLAR 1- Fare (Mouse): İşaretçi olarak da bilinir.
Bilgisayarda genel olarak kullanılan veri depolama üniteleri, kullandıkları kayıt ve okuma teknolojilerine göre manyetik, optik ve elektronik olarak 3 farklı grupta ele alabiliriz.
RAM (Random Access Memory - Rastgele Erişimli Bellek), bilgisayarlardaki veriler için hızlı erişim ve geçici veri depolama sağlamaktadır. RAM, işlemci ile HDD/SSD gibi sabit veri depolama arasında yer alır. Bir bilgisayar açıldığında işlemci HDD/SSD'den veriler (işletim sistemi gibi) ister ve bunu RAM'e yükler.
Bilgisayar Bilimleri Bölümü mezunları, bilgisayar sistemleri, yazılım geliştirme, ağlar ve veritabanı yönetimi gibi konularda çalışabilirler. Mezunlar, yazılım mühendisi, veritabanı yöneticisi, ağ yöneticisi, yazılım test mühendisi ve web geliştiricisi olarak çalışabilirler.
Netbook'lar, ultrabook'lar, laptop'lar.
Anakart tüm sistemin temelini oluşturmaktadır; çünkü bütün kartlar çalışabilmeleri için anakart üzerinde bulunan genişleme yuvalarına yerleştirilmek zorundadırlar. Anakartlar destekledikleri mikroişlemci türlerine göre adlandırılırlar.
Tarih sahnesine ilk çıkan bilgisayarın adı ENIAC'tır. Bu isim, Electronic Numerical Integrator And Computer ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe olarak ifade etmek gerekirse elektronik sayısal entegreli hesaplayıcı olduğunu söyleyebiliriz. Peki, bu ilk bilgisayar ne zaman icat edildi?
PC(personal computer) de denilen masaüstü bilgisayar, bulunduğu ortamda sabit kalan ve taşınmayan bir yapıya sahiptir. PC'ler, kişisel kullanım amacına göre bilgisayar birimlerinin bir araya toplanmasıyla oluşturulur.
Bunlar; Windows İşletim Sistemi, MacOS (Apple OS X) İşletim Sistemi, UNIX İşletim Sistemi, Linux İşletim Sistemi, Pardus İşletim Sistemi, Android İşletim Sistemi ve iOS İşletim Sistemi olarak sıralanabilmektedir.
Bilgisayar Nedir? Aritmetiksel ve mantıksal işlemleri yapan, üretilen bilgiyi depolayıp paylaşabilen elektronik cihazların tümüdür.
2.2.Çıkış Ünitesi
Bilgisayar sisteminde işlenen veya saklı bulunan verilerin kullanıcıların anlayacağı şekilde dış ortama aktaran aygıtlardır. Bunlar; monitör, projeksiyon, yazıcı, çizici, hoparlör vs donanım aygıtları.
CPU, Central Processing Unit (Türkçesi Merkezi İşlem Birimi) anlamına geliyor. CPU nedir sorusuna gelince, işlemci, bir bilgi işlem cihazını tanımlayan temel bileşendir. CPU, kritik öneme sahip olsa da, yalnızca diğer donanımlarla birlikte çalışabilir.
Anakart, bilgisayar içerisindeki çeşitli bileşenlerin birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan bir tür omurga işlevi görüyor. Bilgisayarınızdaki işlemci (CPU), grafik işlemcisi (GPU), RAM ve bellek gibi bileşenler için farklı bağlantı araçları sağlayan bir baskı devre kartı olarak tanımlanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri