Siyah sofralık zeytinlerin hasadı, tanenin iyice siyahlaştığı; et kısmında menekşemor renk almağa başladığı zaman ve tane buruşmadan yapılır. Zeytin tanesinin, bir ucundan basıldığında, diğer ucundan çekirdeğin çıkması, hasat zamanının geldiğini gösterir.
Olgunluk : Yeşil ve siyah zeytin arasındaki en büyük fark ikisinin olgunluk faktörüdür. Yeşil zeytin siyah zeytine göre daha erken toplanır, bu yüzden olgunlaşmaz. Siyah zeytin ağaç üzerinde daha uzun süre kalmaktadır.
Rengi parlak ve canlı olan zeytinler mat olanlara göre daha kalitelidir. Zeytinin taze olup olmadığını anlamanın ise en basit yolu ise etli kısmı ile çekirdeğinin kolay ayrılıp ayrılmadığıdır. Eğer etli kısım zeytinin çekirdeğinden kolaylıkla ayrılıyorsa o zeytin taze demektir.
Daha erken yapılan hasat da yani yeşil zeytinden elde edilen yağın asit derecesi daha düşük olur. Zeytinler yeşil olduğu için yağ tadı biraz daha acı olabilir. Yağ oranı da daha düşük olabilir.
En yüksek oranda yağ oluşumu tamamlandığı zaman zeytin hasat edilir. Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte bu genellikle ekim-kasım ayında başlayıp şubat ayı sonuna kadar devam eder. Sofralık yeşil zeytin ya da erken hasat zeytinyağı üretmek için kullanılacaksa daha erken bir dönemde hasat edilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Eğer yeşil zeytin salamurası yapılacak olan zeytinler toplanacaksa rengi sarıya bakan bir yeşile döndüğünde bu zeytinlerin toplanması gerekmektedir. Çünkü bu zeytinler zamanında toplanmazsa rengi siyaha dönmeye başlayacağından yeşil zeytin yapmak mümkün olmaz.
Zeytin meyvesinin daha iri ve kaliteli olması için yaz aylarında çekirdek sertleşmesi tanenin gelişmesi için suya ihtiyaç vardır. Bu dönemde yağışlarla karşılanamayan su ihtiyacı sulama ile karşılanır. Diğer yağış türleri yani dolu ve kar zeytincilik için istenmeyen yağışlardır.
İçerik bakımından erken hasat zeytinyağı daha kıymetli ve zengin olduğu için çiğ tüketilmesi tavsiye edilirken, olgun hasattan üretilen zeytinyağı yemeklerde kullanım için daha uygundur.
Hasadın bitiminden Şubat-Mart aylarına kadar devam eden kış dinlenme döneminde su gereksinimi en düşük seviyededir. İlkbaharda yeni sürgün ve somakların oluşmaya başladığı dönemde topraktaki suyun yeterli düzeyde olması arzulanır.
Meyve oluşumundan itibaren alınan yağış, zeytinde büyümeyi ve yağlanmayı sağlıyor. Bu nedenle üreticiler hasat için yağmuru bekliyordu. Birkaç gündür Marmara ve Ege Bölgesi'ni etkileyen yağışlarla soluk alan üreticiler, yılın oldukça kurak geçtiğini anlattı.
Öncelikle her zeytin ağacında yeşil zeytin de olur siyah zeytin de. Yeşil zeytin sadece siyah zeytinden erken toplanır. Yani yeşil zeytin siyah zeytinin ham ve olgunlaşmamış halidir.
●İyi ve kaliteli zeytin parlak bir renge sahip olmalıdır. Zeytinler diri ve canlı görünmelidir. Tattığınız zeytinlerin çok az hissedecek kadar acı bir tat bırakması gerekir. Eğer satın aldığınız zeytin acı bir tat bırakmıyorsa bu kimyasal olarak oynandığına ve doğal olmadığına işarettir.
İyi zeytin, parlak bir renge sahiptir. Rengi parlak ve canlı olan zeytinler, kaliteli ve taze zeytinlerdir. Zeytinin tadına baktığınızda ağzınıza hafif acı bir tat geliyorsa bu zeytinin tam olgunlaşmadığını ve doğal olduğuna işarettir.
Yeşil zeytin, siyah zeytinin aksine ağaçta tam olgunlaşmaya geçmeden önce toplanarak elde edilir. Zeytin olgunlaştığı zaman toplanırsa rengi siyah olacaktır.
Erken hasat edilen (eylül-ekim aylarında) zeytinden çıkarılan yağ yeşil, meyvemsi tatta ve düşük asitli bir yapıdayken, geç hasatta (kasım-aralık aylarında) olgunlaşan meyveden çıkarılan yağ miktar olarak fazla, sarı renkli ve yüksek asitlidir.
Düşük asiditeli özelliği olan erken hasat zeytinyağı, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra erken hasat zeytin, olgun zeytine oranla yüksek miktarda klorofil ve fenolik bileşikler içerir. Antioksidan özelliğe sahip bu bileşenler, yağın oksidasyona karşı daha kararlı olmasını sağlar.
Zeytin ağaçlarının iklim koşullarına göre yıllık su ihtiyacı değişiklik gösterir. Ortalama 1-3 ton arasında suya ihtiyaç duyar. Kuraklığın veya sulama yapılmamasının zeytin ağaçlarına etkileri zeytinin kuraklığa dayanıklı olması, sulanmaması anlamına gelmemelidir.
Zeytin Ağacı Kaç Günde 1 Sulanır? Dikimi yapılan bölgenin iklim ve toprak yapısına göre sulama aralığı değişmektedir. Genel olarak zeytin ağacı 20-30 gün bir sulanmaktadır.
Yani diğer meyve ağaçları gibi zeytin de yaz aylarında sulanmalıdır. Dört mevsim yeşil olan zeytinin yaşamının devam ettirmesi için, Mayıs ile Ağustos ayları arasında sulama yapılması önerilmektir.
Olgun hasat dönemi olarak bilinen, yılın Kasım-Aralık aylarında toplanan zeytinlerden elde edilen hakiki soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağıdır. Olgun hasat dönemi zeytinleri, mor ve siyah renklerde olur.
2- Oleuropein kaynaklı acımsılık : Zeytinin doğal yapısında bulunan oleuropein, özellikle taze sıkımı yapılmış soğuk sıkım erken hasat zeytinyağında yoğun miktarda bulunur. Bu acımsı tat size rahatsızlık vermez, kötü koku ya da ağırlık yoktur.
Erken hasat zeytinyağı, zeytin henüz olgunlaşmadan toplandığı için daha acıdır. Bu nedenle zeytinyağı yenildiğinde genizde yanma, dil üzerinde akıcı bir his bırakır. Ayrıca zeytin kokusu vardır.
En son zeytinlerin üzerine beklettiğimiz limon dilimleri dizilir. Limon zeytinlerin sararmasını, renginin daha güzel olmasını sağlıyor.
1 Kg Zeytinyağı Kaç Kg Zeytinden Çıkar? 1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
20 MİLYONU AŞKIN ZEYTİN AĞACI VAR
Her ağaçtan 150-200 kilo zeytin üretiyoruz. Bu ağaçların yüzde 85'i büyük ağaçlardır. Zeytin ağaçlarının arasına buğday ve arpa olmak üzere birçok şey de ekilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri