Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Baş, uygun probiyotik kullanımının ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının bağırsak sağlığını desteklediğini belirterek, bunun da yiyecek alımıyla iştahın azalmasını sağladığını söyledi.
Bununla birlikte probiyotikler, iştah kontrolünü de sağlamaya yardımcı olabilmektedir. Probiyotik bazlı beslenmeye başlanıldığında, bunu izleyen süreçte sağlıklı ve düzenli beslenmeye dikkat edilmelidir. Bu da düzenli olarak probiyotik tüketmenizi ve zararlı gıdalardan uzak durmanızı sağlayabilir.
Kanıtlar, Lactobacillus gasseri'nin obeziteye sahip kişilere kilo vermede ve göbek yağını eritmede yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ek olarak, VSL # 3 olarak adlandırılan bir probiyotik karışımı, yüksek kalorili bir diyette iken kilo alımını azaltabilir.
GLP-1'in salınması: Probiyotikler, tokluk hormonu (iştah azaltıcı horman) olan GLP-1'in salınmasına yardımcı olabilir. Bu hormonun artan seviyeleri kalori alımını düşürmeye yardımcı olabilmekte ve yağ yakımını artırmaya katkı sağlayabilmektedir.
Probiyotikler Kilo Vermeye Destek Olur
Yapılan bilimsel çalışmalar; enerji dengesinin sağlanmasında ve yağlanmada bağırsakta bulunan iyi ve kötü bakterilerin rolleri olduğunu göstermiş. İyi bakterilerin diyetle alınan yağ emilimini durdurabileceği ve dışkıyla atılımı hızlandırdığı düşünülür.
İlgili 41 soru bulundu
Probiyotik takviyeler için en az 2-3 haftalık kullanım önerilebilir. Bununla birlikte, düzenli bir şekilde probiyotik alınmaması durumunda, zararlı bakterilerin florada etkinliğini artırması söz konusu olabilir. Bu nedenle, 6 aydan uzun bir süre de kullanım önerilebilir.
Ödem attırıcı probiyotikler
Kalsiyumdan zengin olan bu gıdalar vücutta mineral dengesini sağlayarak ödem oluşumunu önleyebiliyor.
Bilinçsiz kullanımlarda bağırsaklarda 'disbiyozis' dediğimiz denge bozukluğu oluşabilir. Aşırı miktarda bilinçsizce probiyotik kullanımı, ince bağırsaklarda da aşırı bakteri çoğalmasına (SİBO) neden oluyor. Bu da özellikle hazımsızlık, karın şişliği, kabızlık gibi sorunlara neden olabiliyor." bilgisini paylaştı.
Tercihen gün içerisinde probiyotik içerikli gıdalar tüketilebileceği gibi, gece ara öğüne veya akşam yemeğine de dahil edilebilir. Son olarak; bağırsak sağlığını korumak adına probiyotik içerikli gıdaların tüketimine başlamak için ihtiyaç duymayı beklememek gerekiyor.
Probiyotik aç karnına mı yoksa tok karnına mı alınmalı sorusuna ise uzmanların cevabı tok karnına alınması yönündedir.
Bazı ilaçlar mide şişkinliğine iyi gelir. Probiyotik takviyeleri, bağırsaktaki bakteri ortamını iyileştirmeye yardımcı olabilir ve bu da gaz ve şişkinlik semptomlarını azaltabilir.
Bu sorunun cevabı kullanılan suşa bağlı olabildiği gibi en yaygın öneri, probiyotiklerin yemekten bir saat önce veya yemek sırasında alınmasıdır. Yemeklerden uzun süre sonra alınan probiyotikler, artan mide asidi nedeniyle bağırsaklara ulaşacak kadar hayatta kalamayabilir.
Probiyotiğin hedeflenen yararlı etkiyi gösterebilmesi için bağırsak florasına ulaşabilmesi ve oradaki zararlı flora ile yarışabilecek düzeyde canlı mikroorganizma sayısına sahip olması gerekmektedir. Seçilen probiyotik, mide asidi ve safra tuzuna dayanıklı olmalı ve bu sayede bağırsağa kadar ulaşabilmelidir.
Probiyotikler sindirilmeyen oligosakkarit olan prebiyotikleri kalın barsakta fermente ederek intestinal gaz oluşumunu arttırırlar.Aynı zamanda oluşan kısa zincirli yağ asitleri Propiyonik asit, Asetik asit, Bütirik asit kolonda patobiontlara karşı koruyucu etki gösterirler.
Doğru ve etkili probiyotik tüketimi için mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğinin de altını çizen Karaca, şu önerilerde bulundu: “Probiyotikler hemen etki göstermezler, etkilerini görebilmek için en az 2 hafta düzenli kullanılmalı.
Probiyotikler vücuda giren besinlerin sindirilmesini sağlar. Kötü bakterilerin çoğalmasını önleyerek hastalıkları önler. Vitaminlerin çözülmesinde etkili olur. Besin yoluyla vücuda alından kötü bakterilerin kana karışmasını engeller.
Sık görülen enfeksiyonlar, uyku bozukluğu, ruh hali ddeğişiklikleri, bağırsak rahatsızlıkları ve kilo artışı, cilt rahatsızlıkları probiyotik eksikliğinin yol açtığı sorunlardır.
Probiyotikler, eczanelerden güvenle alınabilen ürünlerdir. Şase ya da kapsül formunda satılan bu ürünler sayesinde siz de bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir; sağlığınız için iyi bir adım atabilirsiniz.
Bu durumda probiyotik bakterileri daha fazla canlı olarak bağırsağa geçer. Ayrıca probiyotik içeren gıdalar tok karnına alındığında çeşitli hidrolitik enzimleri yoluyla sindirime yardımcı olur. Probiyotik gıdaları ve fermente gıdaları sağlık yönünden faydalı olabilmeleri için her gün almamız gerekir.
Probiyotikler çoğu insan için sağlıklı kabul edilseler de yaygın yan etkileri arasında gaz ve şişkinliğe sebep olabilirler. Probiyotik kullanırken karın ağrısı gibi belirtileriniz varsa günlük dozunuzu azaltarak zamanla tekrar artırabilirsiniz.
Kısacası tam etkisi belli olmasa da uzun süreli probiyotik kullanımının stres ve kaygıyı azaltabileceği söylenebilir.
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri eklemeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve şişkinliğin atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.
Probiyotik Tüketimini Artırarak Sindirim Sisteminize Destek Olun. Bağırsak bakterilerinin ürettiği gaz da şişkinliğe sebep olabilir. Ancak biliyoruz ki bağırsaklarımızda birçok faydalı bakteri de bulunuyor. Faydalı bakteri sayısını artırarak gazın olumsuz etkilerini azaltmanız mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri