Danıştay emsal bir karara imza atarak, öğretim üyesi doktorların muayenehane açabileceğine hükmetti.
1219 sayılı Yasanın 5. maddesi ile “Hususi muayenehane açmak veyahut evinde muayenehane tesis eylemek” konusunda hekimlere izin verilmekte; aynı Yasanın 12. maddesi ile de “sanatını icra etmek üzere bir mahalde kayıtlı olan herhangi bir tabibin bizzat dükkan ve mağaza açmak suretiyle her türlü ticaret yapması” ...
Muayenehane açabilir miyim? 18/01/2014 tarih ve 28886 sayı ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kanun ile 1219 sayılı Kanun'un 12 nci maddesinin (c) bendi çerçevesinde, devlet üniversitelerinde öğretim üyesi olan hekimler muayenehane açamaz.
Dolayısıyla, 1219 Sayılı Kanun'un 12. maddenin 2. fıkrasının ( a ) bendi kapsamında kamuda görev yapan hekimlerin ( üniversite yönetim üyeleri hariç ) aynı zamanda özel sağlık kurumu ve kuruluşlarında çalışmalarına bu nedenle imkan bulunmamaktadır.
KAMUDA ÇALIŞAN HEKİMLER
Diğer taraftan kamuda çalışan hekimler tazminat vb. haklarından yararlanmamak kaydı ile özel tıp merkezleri/dal merkezleri/özel polikliniklerde de çalışabilmektedirler. Ancak kamuda çalışan hekim birden fazla muayenehane açamayacağı gibi görev yaptığı il sınırları dışında da muayenehane açamaz.
İlgili 32 soru bulundu
Danıştay'dan emsal karar; öğretim üyesi doktorlar muayenehane açabilecek. Danıştay 10. Dairesi, üniversite hastanelerinde görev yapan öğretim üyesi statüsündeki doktorların, muayenehane açabileceğine hükmetti.
6 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete'de, Özel Hastaneler Yönetmeliği'nin Ek Madde 5 (ı) bendinde yapılan değişiklikle muayenehanesi olan hekimlerin sadece bir özel hastanede ameliyat yapmasına izin verildi.
sadece kurumsal sözleşme yapılan Hastanede çalışabilir; bunun dışında serbest meslek faaliyetlerinde bulunamaz veya özel kuruluşlarda çalışamaz.
Özel Hastanede Çalışan Doktorlar İşyeri Hekimi Olabilir mi? Özel hastane veya işyeri hekimleri, kendi görevlerinin dışında ikinci bir faaliyet göstermelerine bağlı oldukları hekim odaları idare heyeti tarafından onaylanmadığı sürece hiçbir şekilde başka bir kurumun işyeri hekimliği görevini üstlenemezler.
Özel sağlık kuruluşları bünyesinde görev yapan hekimler, iş hukuku kapsamında hizmet sunmaktadır. Sanal şirketler kurmaya veya muayenehane açmaya zorlanmaları kabul edilemez. 2- 5510 sayılı Kanun'un ek 10. maddesinde de şirket kurma zorunluluğu yoktur.
Yalnızca mesleklerini kamu kurum ve kuruluşlarında icra edenler ile herhangi bir sebeple mesleğini icra etmeyenler tabip odalarına üyelik zorunluluğu yoktur ancak bu hekimler istedikleri takdirde üye olabilirler. Bu durumda, bir hekim muayenehane açmak için öncelikle tabip odasına üye olmalıdır.
(2) Poliklinik, mesleğini serbest icra etmek hak ve yetkisi olan tabipler tarafından müşterek halde, sadece o poliklinik bünyesinde meslek icra etmek şartıyla açılır.
Doktorlar, yasadan geri dönülmesi amacıyla sosyal medyada kampanya başlattı. 6 Ekim'de Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile hekimlerin özel muayenehane açabilmesi için bir hastane ile anlaşması şartı getirildi. Bu yasa ise serbest çalışan doktorlar cephesinde büyük yankı uyandırdı.
Çünkü muayenehane açma yasağı yeniden getirildi. Bilindiği üzere, 1219 sayılı Yasanın 12. maddesi değiştirilerek hekimlerin muayene açmaları yasaklanmış, Anayasa Mahkemesi'nin maddedeki bir düzenlemeyi 16.7.2010 günlü E:2010/29, K:2010/9 sayılı Kararıyla iptal etmesi üzerine bu yasak kalkmıştı.
Özel Sağlık Kuruluşu ile Kadrolu Hekim arasında bir “Hizmet Alımı Sözleşmesi” olursa bu durumda da Hekim; Türk Ticaret Kanununa göre Tacir sayılır.
Muayenehanesi olan hekime ameliyat olan hasta ameliyat olduğu hastanede başka bir hekime mi rapor yazdırmak zorunda kalacak? Bu raporlar SGK Anlaşmalı veya anlaşmasız Özel Hastanelerde veya Tıp Merkezlerinde verilirse İş Göremezlik Belgesi Düzenlenerek verilen raporlardır.
Yönetmelik değişikliğine göre, özel hastanede çalışan doktorlar, mesai saatleri dışında başka özel hastanede nöbet tutabilecek ve yine hastanedeki çalışma saatleri dışında başka özel hastane ve tıp merkezlerinde kurumsal sözleşmeyle çalışabilecek.
Sağlık Bakanı: Tıp merkezlerinde çalışan hekimlere iki yerde daha çalışma izni sağlandı
Doktorluk branşı konusunda işyeri hekimliği açısından bir sınırlama yoktur. Her branştan doktor, işyeri hekimi olabilir. İşyeri hekimi olabilmek için bakanlık tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından eğitim alarak iş sağlığı ve güvenliği sınavında başarılı olmak gereklidir.
Vatandaşlar mesai saati dışında, saat 16.00'dan sonra, uygulamaya katılan öğretim üyesinden istediğine belirli ücret karşılığı özel muayene olabilecek. Bu ücretler ise Sağlık Uygulama Tebliği'nce belirlenen muayene rakamının 2 katı, ameliyatta ise 1 katı olacak.
Öğretim Üyesi:Yüksek lisansın ardından doktorasını tamamlamış kişiler, yani doçent ve profesör kadrosunda olan kişiler öğretim üyesi olarak isimlendirilir. Öğretim Görevlisi:Yüksek lisans yada doktora şartı aranmayan üniversitelerde ders veren kişilerdir.
Akademisyenlerin hafta sonu da geceleri de tatillerde de çalıştığını vurgulayan Öğretim Elemanları Sendikası Genel Başkanı Dr.
ALO 184 Sabim Hattı (Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi)
6 yıl önce hayata geçirilen Tam Gün Yasası esnetiliyor. Artık devlet özelden, özel de devlet doktorundan ameliyat hizmeti alabilecek.
Geçiyor evet. E nabız kullanıyorsan hemen görebilirsin. Yalnız şöyle, alttan muayene olduğun yazmaz. Sana koyduğu tanı ve ilaç geçer kayıtlara.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri