Üniversitemizde görev yapan bütün öğretim üyelerinin (Profesör, doçent ve yardımcı doçent) 3 , 2 ve 1 derece kadrolarında bulunan öğretim elemanlarının kendileri, eş ve çocukları için hususi pasaport (yeşil pasaport) alma hakkı bulunmaktadır.
5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14. Maddesinde yapılan değişiklikle halen Vakıf üniversitelerinde görev yapan ve en az 15 yıl mesleki tecrübesi olan Öğretim Üyelerine hususi (yeşil) damgalı pasaport başvurusu yapma hakkı getirilmiştir.
Sağlık Personeli Yeşil Pasaport Alabilir Mi? Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda görev yapan sağlık personeli; 5682 Sayılı Pasaport Kanunu uyarınca yeşil pasaport olarak adlandırılan hususi damgalı pasaport alabilir.
Memurla aynı düzey görevde bulunan Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Bilgisayar İşletmeni, Zabıt Katibi, İnfaz ve Koruma Memuru gibi kadrolarda bulunanlar 3'üncü dereceye kadar yükselebilmektedir. Dolayısıyla bu kadrolarda bulunanlar yeşil pasaport alabilmektedirler.
Akademisyenler yeşil pasaport alabilirler. Yeşil pasaport, Türkiye'de akademisyenlik statüsüne sahip olan kişilere verilen bir ayrıcalıktır.
İlgili 32 soru bulundu
Üniversitemizde görev yapan bütün öğretim üyelerinin (Profesör, doçent ve yardımcı doçent) 3 , 2 ve 1 derece kadrolarında bulunan öğretim elemanlarının kendileri, eş ve çocukları için hususi pasaport (yeşil pasaport) alma hakkı bulunmaktadır.
Öğretim elemanlarının atanabilecekleri kadro dereceleri 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 23 üncü maddesinde tespit edilmiştir; Profesör 1'inci derece, Doçentler 1-3 aralığında doğrudan kadroya atanırlar. Bu nedenle kolaylıkla yeşil pasaport sahibi olabilirler.
İlk 3 dereceli kadroda görev yapma imkanı bulamayan memurlar, hizmet süreleri ve aylık dereceleri ne olursa olsun, yeşil pasaport alamıyor.
çişleri Bakanlığı verilerine göre umumi-hususi ve hizmet pasaportu sayısı yaklaşık 11 milyonu buluyor. 10 milyon 901 bin 331 pasaportun, 1 milyon 200 binini 'Yeşil' olarak bilinen hususi pasaportlar oluşturuyor.
1. derece memur nedir ve kimleri kapsar? Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Master ve doktora yapanlar 1. derece ve 1. kademe uygulamasından yararlanacaklar.
Madde - 15/07/1950 tarih ve 5682 sayılı Pasaport Kanununun 14 üncü maddesinin A bendine üçüncü paragraftan sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir. “Tabip odasına kayıtlı olup en az on beş yıl kıdemi bulunan hekimlere hususi damgalı pasaport verilir.”
Hekimlerin mesleki anlamda kendilerini geliştirebilmeleri elbette toplum sağlığına sunacakları faydanın da artacağı manasına gelmektedir. Bu sebeple bu kanun teklifi ile Tabip odasına kayıtlı olup en az on yıl kıdemi bulunan hekimlere, hususi damgalı pasaport verilmesi öngörülmüştür” değerlendirmesinde bulundu.
Yeşil pasaport çıkarma hakkı olan kamu personeli arasında, devlette çalışan doktor ve öğretmenler de var ama kadro derecelerinin 1, 2, ya da 3 olması şartı gözetiliyor. Bu memurlar emekliliğe ayrıldıkları ya da görevden çekilme sebepleri ile görevden ayrılmış olmaları halinde de yeşil pasaportlarını koruyabiliyorlar.
Araştırma görevlilerinin kadroları 78 sayılı kanun hükmünde kararname de 4-7. dereceler arasında düzenlendiğinden araştırma görevlilerine yeşil pasaport verilmemektedir.
c) Doktor öğretim üyeleri, doktor öğretim üyesi kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren beşinci derecenin, ilk kademe aylığını alırlar.
Hizmet, Hususi (Yeşil) ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Almanya'ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
En güçlü pasaportlara sahip ülkeler hangileri? 2023'ün başında Japonya 193 ülkeye vizesiz erişim ile en üst sırada yer alıyordu. Bu sayı şimdi 189 ülkeye düşerek Singapur'u birinci sıraya taşıdı.
Kaç yıllık memuriyet hizmeti olduğuna bakılmaksızın birinci, ikinci ve üçüncü dereceden kadrolarda çalışanlar yeşil pasaport alabilir.
MADDE 1- 657 Sayılı Devlet Memurluğu kanununa tabii olarak fiilen 10 yıl çalışan Kamu çalışanlarının Hususi Pasaport (YeşilPasaport) hakkından yararlandırılması hükme bağlanmaktadır. MADDE 2- Yürürlülük maddesidir. MADDE 3- Yürütme maddesidir. 5682 SAYILI PASAPORT KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNTEKLİFİDİR.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
Kimler Hususi (Yeşil ) Pasaport Alabilirler? 1- TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar, 2- Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan veya bu kadro derecesinden çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
Belirli koşulları karşılayan devlet memuru, sporcu, iş insanları ve avukatlara verilen yeşil pasaport, yurt dışı seyahatlerde ayrıcalık sağlayan bir pasaport türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri