Aşırı ve uzun süren adet kanamaları, kansızlığa neden olabilir. Bu kanamalar sırasında ciddi ağrı yaşayabilirsiniz.
Aşırı adet kanaması sonrası vücutta bazı olumsuz durumlar gözlenir Bu durumları özetlersek: Kansızlık, yorgunluk, çarpıntı, bitkinlik, nefes tıkanıklığı, tende solukluk, baş dönmesi ve bayılmadır.
Adet döneminde çok miktarda kan kaybediyorsanız demir eksikliği riski altındasınız demektir. Aşağıdaki belirtileri inceleyin ve bu durumu doktorunuzla görüşün. Ağır adet kanamanız olmasa dahi adet döneminde kaybettiğiniz demiri yerine koyma konusunda zorluk yaşayabilirsiniz.
Adet Dönemi
Adet sırasında kanla birlikte demir de kaybedersiniz. Bu kayıp, kadınların erkeklere kıyasla iki kat daha fazla demir alması gerektiği anlamına gelir1; Eğer tükettiğiniz yiyeceklerden aldığınız demir miktarı adet döneminizde kaybettiğiniz miktarı karşılamazsa demir eksikliği gelişebilir.
Regl iken (adetliyken) hangi durumlarda kan tahlili verilir? Kadınların bu özel döneminde hormonal değerlere bakılması gereken çoğu tahlilden sağlıklı bir sonuç elde edilemeyebilir. Ancak kandaki şeker oranına bakılacaksa sonuçlarda farklılık görülmez.
İlgili 30 soru bulundu
Demir eksikliği ilaçları adeti düzensizliği yapmazlar. Ancak adet düzensizliğinin sonucunda demir eksikliği anemisi görülebilir.
Adet dönemi gibi kayıpların arttığı durumlarda demir ilacı almak alınan-kaybedilen demir dengesini olumlu etkileyebileceğinden önerilebilir.
Hormonların üretiminde etkili olan hipofiz bezi ve tiroid bezi bozuklukları adet kanamasının az gelmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Tiroid hormonu düşüklüğü, yüksek prolaktin hormonu seviyesi, yüksek insülin seviyesi ve yüksek androjen seviyesi gibi hormon dengesizlikleri adetin az gelmesine neden olabilmektedir.
Bunun dışında daha fazla görülen adet kanamalarına aşırı adet kanaması denmektedir. Aşırı adet kanaması birçok sebepten kaynaklanmaktadır. Bunlardan en sık rastlananlar hormon bozuklukları, miyomlar, polipler, yumurtalık kistleri, rahim içi bozukluklardır.
Normal bir adet döngüsüne sahip kadınlar her adet döneminde yaklaşık olarak 60 ml kan kaybeder. Ancak vücut bunu kompanse eder.
Genellikle aşırı adet kanamasında ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavide hormon tedavisi, antibiyotik ya da prostaglandin inhibitörleri uygulanmaktadır. Aşırı adet kanamasının engellenmesi için cerrahi işlem de uygulanabilir. Cerrahi işlem dilatasyon ya da küretaj olarak adlandırılmaktadır.
2 saatte 4'ten fazla tampon ya da pedi tamamen kirletiyorsanız, doktorunuza gitmeli ya da acile başvurmalısınız. Eğer gebeyseniz ve kanamanız varsa doktorunuza hemen bilgi vermeniz gerekir. Gebelikte kanama acil bir durumun habercisi olabilir.
Adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi fazla kanama ve fazla kanda pıhtılaşma olduğunu ortaya koyar. Adet dönemi içindeki kadının içinde yer alan kanın boşaltılamadığı anlarda pıhtılaşma şikayetleri ortaya çıkarabilir. Bu durumda kan pıhtılı olacak şekilde dışarı atılmaktadır.
Kadınlar için gün içinde beşten fazla ped kullanılması normalin üzerinde kabul edilir. Normal bir süreçte kadınlar günde ortalama 1-2 ped değiştirmektedir. En ufak bir kanama pıhtısında ped değiştiren kadınlar için 5 ped normal kabul edilebilir.
Normal bir adet düzeninde bir adetin başlangıcı ile diğer adetin başlangıcına kadar olan süre 21 ile 35 gün arasında olmalıdır. Kanama süresi 2 - 7 gün arasında olması normaldir. Ortalama kan kaybı ise bir adet döneminde 40 ml. civarındadır.
Regl döneminde akan kan ve çıkan koku rahmin içerisinden gelir ve steril sayılır. Dolayısıyla enfeksiyon kaynaklı bir koku değildir. O kanın içindeki kimyasal madde veya kanamanın beraberinde getirdiği dokulardan ve proteinlerden kaynaklanan bir şeydir.
Ancak, stres ve üzüntü gibi faktörler vücuttaki hormon seviyelerini etkileyerek adet kanamasının miktarını azaltabilir.
Bu kasılmaların nedeni rahim içi tabakanın kendini yenilemesidir. Bunlar dışında yorgunluk; tansiyon düşüklüğü gibi hisler de adet sancısı sırasında yaşanan duygu ve hormon değişikleri arasında yer alır.” Dedi. Bölgedeki kan dolaşımını hızlandıracak her şey adet sancısına iyi gelir.
Et ve et ürünleri / demir ilaçları
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Ayrıca cinsel performans kaybı, adet düzensizlikleri B12 vitamin eksikliğinin yol açtığı diğer sorunlardır.
Kansızlık durumunda vücut, hipoksi olarak bilinen oksijen yetersizliğini ile mücadele eder. Bunun yaşanması durumunda dokulara olması gerekenden daha az miktarda oksijen gidişi olur. Demir eksikliğine yüzünden oluşan kansızlık uzun sürerse, kalp büyüyebilir ve bu da kalp yetmezliğine sebebiyet verebilir.
Kanda oksijen taşımakla görevli alyuvar hücrelerinin üretiminde aksama olur, bu da kansızlığa bir diğer deyişle anemiye sebep olur. Alyuvarların yetersiz olmasıyla yeterli oksijen taşınamaz ve bu da enerji üretiminde aksaklıklara sebep olur, dolayısıyla kalp yorulur, halsizlik, uyku hali ve yorgunluk ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri