Profiterol ve ekler hamuru olarak da bilinen pate a choux, Fransız mutfağında sık sık tüketilen bir hamur işidir. Hazırlanan hamurun içi, kremalı dolgu ile doldurulur. Üst kısmı ise genellikle çikolata sosuna bulanır. Pate a choux, 'pataşu hamuru' olarak da bilinmektedir.
Not: Ekler ve Profiterol arasında malzeme ve pişirilme olarak bir fark yoktur. Sadece şekilleri farklıdır.
Türkçe'miz pastacılık literatüründe terimsel olarak Şu Hamuru diye bilinen "Pate a Choux" (PATAŞU) Fransız kökenli bir hamur türüdür. "Pate a Choux" (PATAŞU) tarifi, ilk olarak 16. yüzyılda Fransa kıralı 2.
Derin bir tencere İçerisine margarin ve suyumuzu ekleyip, yağ eriyene dek karıştıralım. Kaynamaya başladığında 1 su bardağı unu ve ilave 1 yemek kaşığı unu eleyerek 2-3 seferde yedire yedire ilave edip pişirerek kıvamı gelene kadar temel hamuru oluşturuyoruz.
Ekler pasta hamuru için; derin bir tencere içine 1 buçuk su bardağı su ve 150 gr tereyağı koyup, ocak üzerine alın. Ara ara karıştırarak, kaynamaya bırakın. Kaynayan yağlı su karışımı içerisine 1 buçuk su bardağı un ekleyip, hızlı bir şekilde iyice karıştırın.
İlgili 32 soru bulundu
Ekler kelimesi Türkçe'de "1. şimşek, kıvılcım, 2. (hızlı yapıldığı ve hızla tüketildiği için) bir tür pasta" anlamına gelir. Fransızca éclair "1. şimşek, kıvılcım, 2. (hızlı yapıldığı ve hızla tüketildiği için) bir tür pasta" sözcüğünden alıntıdır.
Yumurta yoğurt sıvı yağ bir kapta karıştırılır. İçine yavaş yavaş un eklenir. Biraz un ekledikten sonra karbonata konur ve üzerine biraz limon sıkılır. Karbonata yoksa kabartma Tozu da kullanılabilir.
Krem patiseri (creme patisserie) Türkçede pastacı kreması olarak bildiğimiz o lezzetin Fransızca adı.
Profiterol, top şeklindeki hamurun içine doldurulmuş özel krema ve üstü eritilmiş çikolata kaplı bir tatlıdır. Profiterolün nereden geldiği bilinmemektedir. Nitekim Sahrap Soysal profiterolün bir Fransız tatlısı olduğunu belirtmiştir.
Porfiterol veya ekler hamuru bu isimle anılır. Fransız mutfağından gelir "Pate a Choux" diye yazılır ve pateşu diye okunur. "Choux" anlam olarak Fransızca'da lahana demektir. Hamur pişince lahana gibi açtığı için bu ismi almıştır.
Nefis hamurların pişme zamanı! Hamuru pişirirken kapağınını açmamak şart. Aksi takdirde hamurlar sönebiliyor. O yüzden tarifte belirtilen ısı ve sürede pişmeye bırakın onları.
Önceden ısıtılmış 180 derece (alt-üst) fırın ayarında hamurlar 40-45 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan ve soğumuş olan eklerler ortadan iki eşit parçaya kesilir.
Pâtisserie, hamur işi ve tatlılar konusunda uzmanlaşmış bir Fransız ya da Belçika fırını türüdür. Bu tür yiyecekler için bir terim, genellikle aksan kullanılmadan kullanılan İngilizcedir.
İçinde enzim ve canlı bakteri olan, yoğun kıvamlı taze krema türü.
Crème Mousseline: (okunuşu: krem muselin) Pastacı Kreması ve Çırpılmış Krema Karışımıdır. Crème Diplomat: (okunuşu: krem diplomat) Pastacı Kreması, çırpılmış krema ve jelatin karışımı yumuşak bir kremadır.
Mısır unu geniş bir kap içine elenip, un ve bir çay kaşığı tuz katılıp ılık suyla yoğrularak hamur haline getirilir. Elle biraz açılarak üzerine yağ ile karıştırılmış ezilmiş haşhaş sürülür. Ekmek şekli verilerek iki sac arasına yerleştirilip, kül üzerinde pişirilir.
Birçok yemek tarihçisi eklerin ilk olarak Fransız kraliyet ailesinin ünlü hamur işi aşçısı Marie-Antoine Carême tarafından yapıldığını ileri sürmektedir. "Éclair", Fransızca'da şimşek patlaması anlamına gelmektedir. Adını bir lokmada kolayca yenilmesinden almıştır.
Egler mi ekler mi? ekler'in ismi fransızca eclaire'den gelmektedir, dolayısıyla tekil olarak isim "ekler"dir. ancak güzel türkçemizde her çoğulluk belirtilen cümlede isim çoğul olarak çekilmez. ekler kelimesindeki ''ler'' çoğul eki değildir.
Ünlü Fransız şef Antonin Carême'nin (1784-1833) orijinal tarifi revize ettiği ve modern ekleri yarattığı söylenmektedir. Lezzetinden dolayı ışık hızıyla yenen tatlı ismini ışık anlamına gelen Eclair'den almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri