Proforma bilanço, işletmelerin finansal anlamda gelecekte ne durumda olması gerektiğini gösteren bir tablo ve aynı zamanda özet bir bütçedir.
Proforma bilanço, gelecekte belirli bir tarihte işletmenin olası varlık, kaynak ve özsermaye durumunu detaylı olarak gösteren tahmini bir cetveldir. Bilançoların aktif toplamı, pasif toplamından fazla ise, fazla olan kısım kadar finansman açığı bulunmaktadır.
Proforma gelir tablosu, tahmini gelir tablosu diye de tabir edil- mektedir. En basit manasıyla, gelecek zaman peryotları için firmanın gelir durumunun tahmin edilmesi için hazırlanan tablolardır.
Proforma fon akım tablosu, işletmenin gelecek hesap dönemlerinde sağlayacağı tahmin edilen kaynaklarla bunların olası kullanım yerlerini gösteren bir tablodur. Bu tablo proforma bilanço ve gelir tablosundan faydalanılarak düzenlenebilir.
Proforma gelir tablosu ,gelecek dönemlerdeki gelirlerin tahminini içerir. Tahmini bilanço ve diğer tahmin yöntemlerinde olduğu gibi burada ilk adım olarak satışların tahmininden hareket edilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Bilançolar solo ya da konsolide olmayan ve konsolide olarak iki gruba ayrılır. Ana ortaklıkla aralarında sermaye ilişkisi bulunan ortakların; aynı döneme ait varlıklar, borçlar ve öz kaynaklar kalemlerinin sadece tek bir işletmeye aitmiş gibi sunulduğu bilançolara konsolide bilanço denmektedir.
Gelir tablosu, bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki gelir ve gider kalemlerini gösterir. Bilanço, çıkarıldığı güne ait varlık ve borçları gösterirken gelir tablosu bilançodan farklı olarak, çıkarıldığı dönem boyunca oluşan gelir ve giderleri göstermektedir.
En önemli amacı, ihracatçının ürününün bu fatura ile ithalatçıya teklif edilmesidir. Proforma fatura, alıcı ile satıcı arasında gerçekleşen anlaşmanın en pratik kanıtıdır. Bu fatura, satıcı tarafından alıcı adına düzenlenen ve yapılan anlaşma ile ilgili her türlü detayı gösteren ön faturadır.
Proforma fatura, iş tamamlanmadan önce müşteriye gönderilen ön satış faturasıdır. Faturadan farklı olarak, henüz teslim edilmemiş mal veya hizmetlere yönelik bir taahhüttür. Bir proforma, tamamlanacak işi veya sağlanacak ürünleri, her birinin miktarını ve onlar için alacağınız fiyatı içermelidir.
Kısa Vadeli (Faaliyet) Finansal Planlama Süreci
Kısa vadeli planlama sürecinin ilk basamağı satış tahminleridir. Satış tahminlerinden yararlanılarak üretim planları hazırlanır. İşletme üretim planları yardımıyla direkt işçilik, genel üretim ve diğer faaliyet giderlerini tahminleyebilir.
Finansal planlama sürecinin iki temel boyutu şirketin nakit bütçesinin düzenlenmesi ile ilgili olan nakit planlaması ve proforma finansal tablolar aracılığıyla gerçekleştirilen kâr planlamasıdır. Bu süreçte, finansal planlamalar uzun vadeli ve kısa vadeli olarak gerçekleştirilir.
Günlük işlem, döviz ve borsa piyasalarında yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Kısa vadeli piyasa hareketlerinden kazançlı çıkmayı isteyen yatırımcıların gün içinde bir menkulü alıp satmasına denir.
Her mali dönemde yapılan ve hedeflerin belirlendiği finansal planlama normal planlama olarak anılır. Burada, nakit akışları, gelirler ve giderler, borç vadeleri, tahmini bilanço gibi hususlara yer verilir.
Dikey yüzdeler yönteminde çeşitli hesap gruplarının birbirleriyle kıyaslandığı belirtilmektedir. Bu hesap grupları sırasıyla dönen varlıklar-kısa vadeli yabancı kaynaklar, dönen varlıklar-duran varlıklar, yabancı kaynaklar-özsermaye, duran varlıklar-özkaynaklar olarak sıralanmaktadır.
Bilanço; bir tarafta aktiflerin, diğer tarafta ise pasiflerin yer aldığı “T” şeklinde bir tablodur. Aktif bölümünde toplam varlıklar, pasif bölümünde ise toplam yükümlülükler ve öz kaynak yer alır. Bilanço, her iki tarafın dengede olması mantığına dayanmaktadır.
Dönen ve duran varlıklar toplamına aktif toplamı denir. Varlıklar işletmenin yatırımlarıdır. İşletme nakit parasını kasaya koyarak kullanabilir, stok alarak kullanabilir ya da makine, teçhizat, taşıt vb. alarak da kullanabilir.
Örneğin, bir alıcı belirli bir miktarda araba lastiği almak istesin. Araba lastiğini satan taraf alıcı tarafın ürünler ve fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilmesi için proforma fatura düzenler ve bu faturayı alıcı tarafa iletir.
Proforma fatura düzenlenirken alıcı ve satıcının ürün ya da hizmet üzerinden oluşacak fiyat ve şartları konusunda anlaşabilmesi için tüm bilgiler detaylı olarak verilmelidir. KDV de buna dahildir. Proforma faturada Katma Değer Vergisi (KDV) teklif edilen fiyata dahil ya da hariç ise açıkça belirtilmelidir.
Proforma Faturada KDV Olur Mu? “Proforma faturada KDV olur mu?” sorusunun cevabı hem evet hem de hayırdır. Bu durumun sebebini ise detaylandırarak açıklayalım. Proforma bir fatura hazırlanırken alıcının ve satıcının bir hizmet ya da ürün üzerinde bulunan şartları ve de fiyatı hususunda anlaşması gerekmektedir.
Satıcının ürün veya hizmet hakkında alıcıyı bilgilendirmek amacıyla hazırladığı ön teklif niteliğinde olan proforma faturanın herhangi bir mali yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ticaret hukuku ve vergi hukukunda da yer alan faturalar arasında sayılmamıştır. Bu fatura türü işletmenin yasal defterine işlenmez.
Özellikle dış ticarette kullanılan bir ticari doküman olduğunu da söyleyebiliriz. İngilizcede “Proforma Invoice” olarak adlandırılıyor. Uluslararası satış sözleşmesi olarak da görülebilir. Şirketlerin büyük bölümü, gündelik yaşantılarında satış sözleşmesi yerine proforma fatura kullanıyor.
Proforma fatura ile kullandırım yapılabilir.
Mizan ve bilanço aynı mıdır? Mizan, şirket içinde kullanılan bir raporken, bilanço genellikle şirket dışındaki yatırımcılara ve finans kuruluşlarına verilir. Mizanın birincil işlevi, hesap defterlerindeki toplam alacak ve borçların birbiriyle dengede olup olmadığını görmektir.
Bilanço Türleri Nelerdir? Bilançoyu daha iyi anlamak için bilanço türlerine de bir göz atmak gerekir. Bilanço türleri; rapor şeklinde bilanço, hesap şeklinde bilanço, karşılaştırmalı bilanço, analitik bilanço, konsolide bilanço, ticari bilanço ve işletme bilançosu olarak çeşitlere ayrılmaktadır.
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri