Keten tohumu saça faydaları ile de bilinen bir besindir. Keten tohumundaki omega 3, saç köklerini beslerken kepek oluşumuna engel olup daha parlak bir görünüm verir.
Keten Tohumu ve Chia Tohumu
Hem keten tohumu hem de chia tohumu oldukça besleyici ve zengin içeriklere sahip, ayrıca omega-3 içeren besinler arasındadır. 1 yemek kaşığı keten tohumunda 2350 mg ALA, 1 yemek kaşığı chia tohumunda ise 2525 mg ALA bulunur.
Keten tohumu (2338 mg/1 çorba kaşığı)
Omega-3'ün en yoğun bulunduğu besin olan keten tohumu, aynı zamanda lif bakımından zengin bir E vitamini kaynağıdır.
Düşük miktarda doymuş yağ asidi, yüksek oranda potasyum, magnezyum, çinko, sodyum, kalsiyum, E vitamini ve folik asit içeren keten tohumu yağı kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkların tedavisine yardımcı olur. Ayrıca keten tohumu yağı fiyat açısından uygun bir yağ çeşididir.
Peki hangisi daha iyi - keten tohumu yağı mı balık yağı mı? Balık yağı, (ALA'dan dönüştürülmesi gerekmeyen) doğal EPA ve DHA omega 3 yağları içerdiğinden, pek çok beslenme uzmanı keten tohumundan ziyade balık yağını tavsiye etmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Üzerindeki muhtemel kirleri temizlemek için önce sudan geçirmeniz, ardından kızgın bir tavada hızla -kavrulmasına fırsat vermeden- kuruttuktan sonra öğütmeniz lazım. Önemli bir bilgi de şu: Keten tohumundaki ALA'nın karaciğerde EPA ve DHA'ya, yani omega-3'e çevrilme oranı yüzde 3-5'i geçmiyor.
Omega 3 Hangi Besinlerde Bulunur? Omega 3 yağ asidi bakımından zengin balıkların başında somon, tuna, uskumru gibi balıklar gelir. Bunun yanında ceviz, keten tohumu yağı, kanola yağı da Omega 3 açısından zengindir. Keten yağında yaklaşık olarak %50-60 oranında Omega 3 yağ asidi bulunur.
Keten tohumu, bitkisel kaynaklı bir besin olmasına rağmen B12 ve omega-3 açısından zengindir. Bu nedenle vegan beslenenlerin beslenme programlarına eklemelerinde fayda vardır.
Keten Tohumu Yağı Omega 3 Zengini
Keten tohumu, bitki bazlı bir omega 3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) içerir. Dolaşım için faydalı olan bu asidin anti-inflamatuar etkisi bulunur. Yağ asitleri kemik kayıplarına neden olan osteoporoz ile savaşmada ve tip 2 diyabete karşı korumada etkilidir.
Günlük kullanım miktarına dikkat edilmelidir. Dünde 15 ml kullanılmalıdır. Günlük kullanılabilecek miktar1 yemek kaşığı kadardır. Keten tohumu yağı, vücudumuzu sararak koruyan cilde çok faydalıdır.
* 100g ve 100kcal yumurtada EPA ve DHA miktarı en az 40 mg dir.
Bunların yanı sıra 300 IE miktarlarda A vitaminide yapısında bulundurmaktadır. Zeytinyağı Omega-3 yağ asitleri bakımından çok büyük bir önem teşkil etmemektedir. Sadece çoklu doymamış yağ oranın %9 yapısında Omega-3 yağ asitleri barındırmaktadır.
Omega 3 ihtiyacınızı günlük 2 adet ceviz içinden de karşılayabilirsiniz.
Yağ Çeşitleri
Eğer ki balık sevmiyorsanız vücudunuzun ihtiyacı olan omega-3'ü çeşitli yağlardan temin edebilirsiniz. Bunun için en iyi seçenekler ise hardal yağı, kenevir yağı, su yosunu yağı, ceviz yağı, kanola yağı, soya yağı, kabak çekirdeği yağı, hurma çekirdeği yağı ve keten tohumu yağı olabilir.
Ceviz, omega-3 yağı açısından da diğer kabuklu kuru yemişlerden önemli ölçüde daha yüksek değere sahiptir ve 1 porsiyon (yaklaşık 28 gram) başına 2,5 gram omega-3 sağlar. Ceviz de dahil olmak üzere bitkilerden elde edilen omega-3 yağlarına, alfa-linolenik asit (ALA) denir.
Keten tohumunda bol miktarda bulunan ALA (Alfa-linolenik asit) bulunur. D ve K vitaminleri birlikte çalışarak, normal kemiklerin korunmasına yardımcı olur.
El ve ayak nasırlarında, kemiklerin, bağışıklık sisteminin, saçların ve tırnakların güçlenmesine destek olur. Keten tohumu yağı günümüzde saç bakım ürünlerinde de kullanılmaktadır. Ayrıca salatalarınıza çeşni olarak birkaç damla bu üründen ekleyebilirsiniz. Prof Saracoglu Keten Tohumu Yağı katkı maddesi içermez.
Yoğurdun içine karıştırarak, kurabiye, kek ya da ekmeklere pişirmeden önce ekleyerek tüketebilirsiniz. Et veya sebze köftesine keten tohumu ekleyerek sağlıklı bir şekilde yiyebilirsiniz.
Kullanımına gelecek olursak; her gün sabah ve akşam olmak üzere aç karnına birer tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu ağızda çiğnenerek tüketilmeli sonrasında 1 bardak suyla mideye hızlı bir şekilde ulaşması sağlanmalıdır.
Badem, fındık, ceviz, kabak çekirdeği, susam, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli tohum ve kabuklu yemişler, demir açısından zengin bir kaynak olabilir. Ayrıca protein, sağlıklı yağlar, lif ve diğer mineraller ve vitaminler açısından da zengindirler.
Keten tohumu yağı yemeklerde kullanılabilir ancak pişirme amaçlı ve kızartma yağı olarak kullanılmamalıdır. Keten tohumu yağı salata veya yoğurt ile, soğuk mezeler ile veya yemeklerde sonradan soğuk ilave edilerek kullanılabilir. Keten tohumu yağını cilde sürerek de kullanabilirsiniz.
Karaciğerin işlevini arttırmak için omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar (somon, uskumru), ceviz ve keten tohumu gibi gıdalar da tüketilebilir. Su tüketimine de dikkat edilmelidir. Günde en az 2 litre su içmek karaciğer sağlığı için önemlidir.
Krill yağı Canan Karatay tarafından da gündeme gelen bir takviyedir. Omega 3 açısından zengin olan bu yağ, kadın ve erkekler için önerilir. Ayrıca krill yağı Osman Müftüoğlu tarafından belirlenen önemli omega 3 tavsiyelerinde yerini alır.
Osman Müftüoğlu Omega 3 Tavsiyeleri
Omega 3 takviyesi satın alırken özellikle fosfolipid yapısına sahip olanları tercih etmenizde fayda var. Havyar yağı ve krill yağı kaynaklı fosfolipid yapıya sahip olan omega 3 takviyeleri, balık yağı kaynaklı trigliserid formundaki omega 3 takviyelerinden daha güçlü ve etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri