Not: 6.gün içinde kanama kesilir.
Tedavinin ilk aylarında ani kanama ve lekelenme meydana gelebilir. Ani kanama devam ederse, 25 günlük siklus için düşük dozda PROGESTAN düşünülebilir (bkz. bölüm 4.2). Tedaviden sonra bazen ani kanama veya lekelenme ortaya çıkarsa veya tedaviden sonra da devam ederse sebep araştırılmalıdır.
Progestan'ın Yan Etkileri Var Mı? Bazı küçük yan etkiler, progestan fitillerinin kullanılmasıyla ilişkilidir. Bu yan etkiler arasında hafif kabızlık, rektal rahatsızlık, kanama ve rektumun eksik boşaltılması yer alır.
Menopoz: Östrojen ve progesteron hormonlarının kan düzeylerinin ciddi azalmasıyla adet döngüsü sonlanır ve kanamalar durur.
Genellikle 1 ila 3 gün arasında süren bir yerleşme kanaması meydana gelir, ancak bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. Kanama genellikle adet döneminden daha hafif ve daha kısa sürer.
İlgili 24 soru bulundu
Gebelikte kanama yaşayanlar neler yapmalı? İstirahat etmeli ve hemen doktoru ile temasa geçmelidir. Çoğunlukla hafif ağrısız lekelenmeler istirahatle düzelir ancak bazı durumlarda ilaç tedavisi hekiminiz tarafından ek olarak önerilebilir. Yoğun kanamalarda hastane yatışı gerekebilir.
En çok önerilen, sol yan yatıştır. Bu durumda, hem bebeğe giden kan akımı artar, hem de annenin böbreklerinden idrar daha rahat süzüleceği için, ödem ve el ayak ve bileklerde şişlik azalır.
Progestan Nedir? Progesteron, gebelik sırasında rahmin problemsiz bir şekilde gelişip büyümesine olanak sağlar. Rahim kaslarındaki kasılmaları azaltarak, düşük yapma riskini ortadan kaldırır. Gebeliğin son evrelerine yaklaşırken salgılanarak, erken doğumun da önüne geçer.
Yapılan araştırmalar sonucu uzun süreli yatak istirahatinin, gebe üzerinde fiziksel, duygusal ve ailesel yönden olumsuz etkilere yol açtığı saptanmıştır. Erişkinlerde yatak istirahatinin tüm vücut sistemlerini etkilediği bilinmektedir. Bunlar; Kaslarda atrofi (güç ve hacim kaybı)
Normal adet gören kadınlarda yumurtlama olduğu için yumurtlamadan sonra salgılanan progesteron hormonu, östrojenin zararlı etkilerini baskılar ve bir süre sonra normal adet kanaması başlar.
Kanama tüm gebeliklerin % 50 sinde görülebilirken, bunların sadece % 15 i düşükle sonuçlandığını unutmayın. Ya da düşüğe ilerleyecekse, istirahata rağmen, kanamanız artacak ve parçalı pıhtılı kanama yaşayacaksınız, bu da önlenemez düşük anlamına gelir.
İlk 5-7 haftalık gebelikte kanama, halk arasında çoğu zaman “yerleşme kanaması” olarak da ifade edilir. Buna rağmen kanamanın nedenini tam anlamıyla teşhis etmek adına doktorunuza başvurabilirsiniz. Kanamanın düzeyi haricinde ağrı, baskı benzeri belirtiler doktorunuz tarafından değerlendirilir.
5 haftalık hamilelikte az miktarda kanama veya lekelenmeler kesenin tutunma kanamasıdır. Fazla miktarda kanamalar ise düşük tehlikesi içerebilir. Bu nedenle normalin üstünde bir lekelenme görüldüğünde kadın doğum uzmanına başvurulması önemlidir.
PROGESTAN anne sütüne geçer, bu yüzden emziren annelerin kullanmaması tavsiye edilir. Bazı hastalarda baş dönmesi ve uyuklama hali yapabileceğinden araç ve makine kullanırken tedbirli olunmalıdır. Bu nedenle gece yatmadan önce alınması tavsiye edilir.
Progesteron östrojeninin etkilerini dengeler düzgün, normal bir adet görülmesine neden olur. – Bu mekanizma herhangi bir aşamada (beyin ,yumurtalık,rahim) bozulursa düzensiz,erken veya geç, uzun veya kısa, az veya çok kanamalı adetler oluşur.
Gebelik oluşmadan progesteron kullanımına başlanması ve gebeliğin 12. haftasına kadar devam edilmesi önerilir.
Yeterli su tüketimi rahim kasılmalarını engeller böylece erken doğum tehlikesi de giderilmiş olur. Cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlarken, vücut çatlaklarının oluşumunu da azaltır. İdrar yolu enfeksiyonlarını, kabızlığı ve hemoroidi önler.
Bilim insanları düşüklerin önüne geçebilmek için hamile kadınlara, gebeliklerinin son üç ayında yan yatmalarını tavsiye etti. İngiltere'de 1000 kadın üzerinde yapılan bir araştırmaya göre gebeliğin son üç ayında sırtüstü yatmak düşük ihtimalini ikiye katlıyor.
2. 'Sürekli yatmak doğumu önler'
Tam tersine sürekli hareketsizlik, pıhtılaşma problemlerine neden olabilir.
Kimi zaman vajinal fitilin etkisi de akıntıya yol açabilir. Özellikle enfeksiyon amacıyla kullanılan fitiller, vajina içindeki iltihabın dışarı akmasına neden olabilir. Bu durum, tedavinizin başarılı bir şekilde sürdüğü anlamına gelir ve sağlığınız açısından zararsızdır.
Transfer Öncesi Progesteron Kaç Olmalı? Taze embriyo transferi öncesi, yumurta çatlatma iğnesinin yapıldığı gün bakılan progesteron değeri 1.5'in altında olmalıdır.
Düşüklerin çoğu gebeliğin başında görülür. Tüm düşüklerin yarıdan fazlası gebeliğin 9. haftasından önce görülür. 9-10 haftalıkken % 22 si, 11-12 haftalarda da %11 i görülür. Yani tüm düşüklerin %85i 13. haftadan önce erken düşük olarak gerçekleşmektedir.
Kanama ile ilgili bazı temel şeylerin bilinmesi gerekir: Kanama olduğunda mutlaka miktarı bir ped yardımı ile takip edilmeli. Ne kadar ve hangi tip kanama olduğu bilinmeli. Kesinlikle tampon yada vajen içine başka bir şey yerleştirilmemeli, vajinal duş yapılmamalı ve cinsel ilişkiye girilmemeli.
Bunun nedeni vücudumuzun ortasında özellikle sağ tarafından geçen en büyük ana toplardamar (Vena Cava İnferior) geçmektedir. Eğer sağ tarafa doğru yatılırsa bu toplardamara, rahim baskı yaparak kalbe dönen kan miktarını azaltır bu da bebeğe giden kan miktarının azalmasına neden olur.
Yerleşme kanaması bir hamilelik belirtisi olduğundan bu durumda hamilelik testi yapmanız uygun olabilir. Yerleşme kanamasında herhangi bir tıbbi müdahaleye ihtiyaç olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri