Göbek deliğine suyu ulaştırmanız, parmağınızı hafifçe göbeğinizi dokundurmanız yeterlidir. İyice içine su ulaştıracağım diye göbeğin arasını açmaya çalışmak sağlık açısından da zararlı olabilir. Bu kadar ayrıntıya gerek yoktur. Islak parmağın göbek çukuruna değmesi yeterlidir.
Her gün, cildi tahriş etmeyen bir antibakteriyel sabun ve su ile yıkayın. Banyo yaptıktan sonra göbek deliğinizin içini tamamen kurulayın. Göbek deliğinizin içine herhangi bir krem veya nemlendirici sürmeyin. Krem, deliği tıkayarak bakteri veya mantarın büyümesine neden olabilir.
Gusül abdestine engel midir? Normal uğraşma ile çıkmayan bir kir, bedenden bir parça durumuna gelmiştir, onun gusle zararı olmaz.
Yıkadım mı, yıkamadım mı diye şüphe etse, vesvese olur, yıkaması gerekmez. Guslettikten sonra, bir yerinde zamk gibi su geçirmeyen bir madde gören, kaldırıp altını yıkasa yeterlidir. Yeniden gusletmeye gerek yoktur, Maliki'de de böyledir.
Bu, çoğu kere abdest ve guslün alınıp alınmadığı, tam olup olmadığı ya da bozulup bozulmadığı şüphesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Gusül veya abdest alan kişinin vesvese sebebi ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez.
İlgili 25 soru bulundu
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Âişe, Resûl Ekrem'in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivâyet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]).
Öyle bir yıkama ki, duş altında baştan aşağıya dökülen su, bedenin her yanını ıslatır da iğne ucu basacak kadar kuru yer kalmamış olursa gusül tamamlanmış olur. Yani, bedende iğne ucu basacak kadar da olsa kuru yer kalmadığı andan itibaren guslün tamamlandığı kabul edilir.
Bir kimse abdest aldığından emin olduğu hâlde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşerse, o kimse abdestli sayılır. Öte yandan abdestini bozduğunu bildiği hâlde, sonradan abdest alıp almadığından şüphe eden kimse ise abdestsiz sayılır.
Kuru kalan yerde yıkanarak gusül tamamlanmış olur. Gusülde ve abdeste suyun uzvun üzerinden akması ile yıkanmış olur. İster bir defa yıkansın ister üç defa yıkansın su bedenin tamamının üzerinden akıp geçmişse gusül tamamdır. Ayrıca insan ine ucu kadar bir yerin kuru kalıp kalmadığını bilemez.
Yani diş aralarındaki katılaşmış kalıntılar guslün sıhhatine zarar vermez.
Bahsettiğimiz gibi göbek deliği, daha fetüs haldeyken göbek bağının çıktığı ve plasenta ile annenin rahim duvarına bağlandığı bir yol.
Peygamber (s.a.s.), abdest alırken özel bir dua yapmamıştır. Dolayısıyla güzel anlamlar içeriyor olsa da abdest sırasında bu duaların okunması şart değildir. Bununla birlikte okumasında da bir sakınca yoktur.
Göbek deliği iltihabı nasıl geçer? Göbek deliği iltihabının tedavisinde göbeğin antiseptik sıvılar ile temizlenmesi, yerel olarak antibiyotikli pomad uygulanması ve (her hastada gerekmemekle birlikte) ağızdan antibiyotik kullanılması ile tedavi edilebilir.
Özellikle kuyruk sokumu gibi riskli bölgeler, tüy dökücü kremlerle kıllardan temizlenmelidir. Göbek deliği düzenli olarak temizlenmelidir. Bir cımbız ve kulak temizleme çöpü ile göbek deliğine giren kıl, tüy, elbise parçalarını çıkarmak kıl dönmesi probleminden korunmak için son derece önemlidir.
Göbek deliği iltihabı, göbek bağı düşene kadar devam eden bakım sürecinde oluşan bakteriyel enfeksiyonlar, hijyen eksiklikleri, yetersiz bakım veya bağ dokusundaki anormallikler gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durum, kızarıklık, şişlik, hassasiyet ve akıntı gibi belirtilerle kendini gösterir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür.
Cevap: Gusül abdesti alırken, Hanefi mezhebinde ağzın içini, dişlerin arasını ve diş çukurunu yıkamak farzdır. Kaplama ve dolguların içine su girmediği için, bunların gusül abdestleri sahih olmaz, pis kalırlar.
Şâfiî mezhebine göre; abdest veya gusül alırken ağız ve burna az miktarda alınan su, elde olmayarak (hataen) boğazdan inerse oruç bozulmaz. Çünkü oruçlu iken abdestte ağza ve burna az miktarda su vermek menduptur.
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.
Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir. Ancak abdest ve gusülden önce besmele ve niyetin unutulması sünnet sevabından mahrum olunmasına neden olur.
Gusle başlamak niyet sayılır ayrıca dilinizle niyet etmeniz şart değil sünnettir. Gusletmek niyetiyle banyoya girdikten sonra niyet etmeseniz farzları yerine getirseniz gusül abdestiniz tamamdır.
Abdest alırken veya guslederken konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez. Ancak bir ihtiyaç olmadıkça konuşmak uygun değildir. Abdest veya gusül almaya başlayan kişi, yaptığı ibadete odaklanmalı, dünyevi meşguliyet, duygu ve düşüncelerden mümkün olduğunca uzaklaşmalıdır (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 1/47).
Gusletmek isteyen bir kimse önce besmele okur ve: "Niyet ettim Allah rızası için boy abdesti almaya" diye niyet eder. Elleri bileklere kadar yıkadıktan sonra edep yerlerini temizler. Bundan sonra sağ avucuyla ağzına üç kere su alır ve her defasında ağzını boğazına kadar gargara şeklinde çalkalar.
Cevap: Kılınır. Gusül abdesti aynı zamanda bizim namaz abdesti, küçük abdesti dediğimiz abdest yerine de geçer. Gusülde biz vücudumuzun tamamını hiçbir kuru yer kalmadan yıkıyoruz. Abdestte ise yüzümüzü, ayaklarımızı, kollarımızı yıkıyoruz, başımızı mesh ediyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri