Progesteron hormonu salınımı sonucu rahim iç dokusu yani endometrium parçalanmaya ve dökülmeye başlar. Endometriumun bir miktar kanla vajinal yoldan vücut dışına atılmasıyla adet kanaması gerçekleşir. Adet kanamasının 2-8 gün sürmesi normaldir ve yaklaşık 20-100 ml kan kaybı meydana gelir.
Örneğin tiroit veya prolaktin hormonlarındaki bozukluklar adet düzensizliğini getirmektedir. Bunun yanında aşırı kilo alıp verenler, kilosu çok düşük olanlar, aşırı spor yapanlarda adet düzensizliğine bağlı olarak adet gecikmesi görülmektedir.
Dengesiz hormonlar adet gecikmesine neden olabilir. Psikiyatrik ilaçlar veya hipofiz bezinde oluşan iyi huylu tümörler süt salgılatan hormon olan prolaktinin fazla salgılanmasına sebep olur. Fazla salgılanan prolaktin de adet gecikmesine sebep olur.
için tercih edilir. Bu işlem için kullanılan ilaçlar, östrojen ve progesteron hormonlarını içerir. Bu hormonlar, rahim iç tabakasının normalden daha uzun süre stabil kalmasını sağlayarak adet döngüsünü geciktirirler.
İlgili 41 soru bulundu
Progesteron içerikli ilaçlar, beklenen adet kanamasından en geç üç gün önce başlanır ve geciktirilmek istenen sürece devam ettirilirse progesteron düzeyleri yüksek kalacağından progesteron çekilme kanaması yani adet olmaz. Adet kanamasına üç günden daha az süre kaldığında ilacın adeti geciktirme olasılığı düşüktür.
Adet söktürücü ilaçlar genellikle 5-6 gün kullanılır ve ilacı bıraktıktan sonra 3-7 gün içinde adet kanaması başlar. Ancak bu süre bazı kadınlarda 10 güne uzayabilir. Hızlı adet olmak isteyen kadınlarda bu ihtimallerde konuşularak planlaması yapılmalıdır.
Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.
Bir başka deyişle adet gecikmesi, beklenen adet tarihi üzerinden 7 gün geçmesi durumudur. Adet gecikmesinin en yaygın nedeni olarak hamilelik görülen adet gecikmesinin kişinin menopoza girmesi, kullanılan ilaçlar, hormon değişimi, tiroid ve stres gibi sebepleri de söz konusudur.
Adetin 8. günü ile başlayan ve yaklaşık 14. gününde sona eren ovulasyon döneminde östrojen iyice artar ve en üst seviyesine ulaşır. Bununla birlikte erkeklik hormonu testosteron da artar.
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir. Ne var ki bu kadar düzenli bir vücuda sahip olan kadın sayısı azdır.
Adet gecikmesi, birçok kadının yaşadığı bir problemdir. Yine de hormonal doğum kontrol yöntemi kullanılmıyorsa adet dönemini doğal yollarla başlatmak mümkündür. Özellikle egzersiz rutinine sahip olmak, stresten uzaklaşmak, meyve, sebze ve kimi bitkiler ile cinsel birliktelik adeti tetiklemeye yardımcı olabilir.
Adet döngüsünde yaşanan gecikme 7 günü aştığı zaman, bu durum hekim desteğine başvurulması gereken gecikme olarak tanımlanabilir. Normal kabul edilebilen adet gecikmesi süresi en fazla 7 gündür.
Hamile kalındığında ise progesteron hormonu göğüsleri süt üretimine ve emzirmeye hazırlar. Adet Döngüsü: Yumurtlamadan sonra korpus luteum progesteron üretimini artırır. Bu, rahim astarının hazırlanmasında östrojenin çalışmasını sağlar. Bu sayede yumurta döllenmiş bir şekilde hamileliği oluşturabilir.
Yüksek düzeyde progesterona sahip olmak sağlığınız üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye neden olmaz. Progesteron seviyeleri hamilelik sırasında doğal olarak yüksek seviyelere ulaşır.
Progesteron, döllenmiş bir yumurtanın (embriyonun) rahim duvarına yapışmasını veya tutunmasını sağlamak için endometriumu (rahim duvarını) kalınlaştırmaya başlar. Diğer bir deyişle, rahim duvarını embriyonun gelişimi için, bir yatak gibi hazırlar.
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
Hamilelikte ilk belirtiler en erken gebeliğin 4-5. haftalarında görülmeye başlar. Bu da adet gecikmesi yaşandıktan sonraki zamana denk gelir. Çoğu anne adayı gebelik belirtilerini daha geç hisseder. İlk hamilelik belirtileri en net şekilde, gebeliğin özellikle 2. ayından itibaren gebeliğin 6-7 haftalarında hissedilir.
Özellikle doğum kontrol hapları… Yeni bir ilaca başladıysanız ya da kullandığınız ilacın dozunu değiştirdiyseniz gecikme yaşanması olasıdır. Antidepresanlar, kortikosteroidler ve kemoterapi ilaçları adet düzensizliğine yol açan ilaçların başında geliyor.
Cinsel ilişki, gebelik olmadığı taktirde adet gecikmesine neden olmaz. Ancak ilk defa ilişkiye girilmesi sonrası görülecek adet daha uzun sürebilir.
Adet döngüsü her kadında farklılık gösterir, ancak tipik olarak 28-32 gün arasında değişir. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra adet gecikmesi yaşayan bir kadının normalde adetinin geciktiği süreye kadar beklemesi önerilir. Eğer adetin gecikmesi 7 günü aşarsa, bir hamilelik testi yapmak önerilir.
Kansızlık, adet düzensizliğine yol açmaz; ancak kadınlarda gebelik şansını azaltabilmekte ve hamilelik sırasında riskleri artırabilmektedir.
Belirli bir büyüklüğe ulaşan yumurtalar yaklaşık olarak adet döngüsünün 14. günü (ovulasyon, yumurtlama) çatlar. Yumurtlama günüyle birlikte ciddi düzeylerde progesteron hormonu yumurtalardan salgılanmaya başlar. Östrojen etkisiyle kalınlaşan rahim iç zarı progesteron hormonu etkisi ile olgunlaşır.
Bazı küçük yan etkiler, progestan fitillerinin kullanılmasıyla ilişkilidir. Bu yan etkiler arasında hafif kabızlık, rektal rahatsızlık, kanama ve rektumun eksik boşaltılması yer alır. Yerleştirme sırasında kayganlaştırıcı kullanmak ve fitili yerleştirirken aşırı kuvvetten kaçınmak önemlidir.
Progestan Ne İşe Yarar? Kadın üreme sağlığı açısından son derece önemli görevlere sahip olan progesteron hormonunun eksikliğinde kullanılan progestan, yumurtlama ve adet döngüsünün düzenli bir şekilde sağlanmasında etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri