Bir çeşit kan testidir. Adet dönemlerinde ve adet döneminin olmadığı durumlarda vajinadan kan gelebiliyor. Ortaya çıkan durumlarda doğurganlık düzeyinin ölçülmesi için hastaya progesteron testi, yapılır.
Progesteron testi bir kan testidir. Progesteron testinde kadın hormonları kan yoluyla kontrol edilir. Progesteron testi çok önemlidir ve adet sırasında veya dışında doğurganlık ve vajinal kanama düzeylerini ölçmek için önerilir.
Hekim bu dönemde kan testi isteyerek progesteron seviyesi ölçebilir. Genellikle 28 gün adet döngüsünde kan progesteron seviyesi 19-23 üncü günlerde ölçülür. Artmış progesteron seviyesi yumurtlamanın olduğunu ve yumurtalıktan hormon yapımının yeterli olduğunu doğrular.
Progesterone yapımı beyinden salgılanan LH (luteinize edici hormon) hormonu ile olur. Doğal bir ayda, yumurtlama sonrası dönemde (luteal faz; luteal dönem) 10 ng/ml civarında kan progesteron seviyesi için kan LH seviyesinin 6-7 IU/L civarında olması gerekir.
Hamileliğinin ilk trimesterinde (üç aylık dönem) olan kadınlarda 11.2 - 90 ng/mL arasında, Hamileliğinin ikinci trimesterinde olan kadınlarda 25.6 - 89.4 ng/mL arasında, Hamileliğinin üçüncü trimesterinde olan kadınlarda 48.4 - 42.5 ng/mL arasında olmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Progesteron seviyesi vücutta ne olmalı? Progesteron hormonunun seviyesi adet döngüsünün dönemlerine göre farklılık göstermektedir. Adet başlangıcında 0,2-1 ng/ml iken yumurtlama sonrasında 5-20 ng/ml düzeylerinde ölçülmektedir.
Hormon testleri için periyodun (regl döneminin) kaçıncı gününde örnek verilir? Yapılacak test ile alakalı olmak üzere genellikle adetin 2. veya 3. günü, yalnıca Progesteron takibi için 20. günü önerilir.
Progesteron değerleri aşağıdaki şekildedir: Yumurtlama öncesi < 0.89. Yumurtlama ≤ 12. Yumurtlama sonrası 1.8-24.
Anne adayının düzenli yumurtlayıp yumurtlamadığı adetin 21. günü progesteron hormonuna bakılarak anlaşılabilir. Adetin 21. günü progesteron değerinin 10-15'in üzerinde olması o ay bir yumurtlama olduğunu gösterir. Gebelik varsa yumurtlamanın kesinliği ortaya çıkar.
Progesteron, döllenmiş bir yumurta için iyi bir ortamın teşvik edilmesine de yardımcı olmaktadır. Progesteron seviyeleri düşük olduğunda, döllenmiş yumurtanın gelişmesi ve büyümesi daha zordur. Düşük progesteron seviyesi adet görmeme, düşük riski ve zayıf yumurtalık fonksiyonuna neden olabilmektedir.
Ovulasyon testi, idrarda lüteinize edici hormon (LH) seviyesinde ki artışı tespit ederek, adet döngüsünde hamile kalmanın en muhtemel tarihini belirlemek için yapılan bir testtir. Böylelikle hamile kalmak için en uygun anı yakalama fırsatına sahip olunabilir.
LH (Luteinizing Hormone)
Tanısal değeri FSH ile benzerdir. Normal değerleri aşağıda belirtilen seviyelerdedir: Hamile 2,00-15,00 mIU/ml. Menopoz 10,00-90,00 mIU/ml.
Adet Döngüsü: Adet döngüsü boyunca östrojen ve progesteron hormonlarındaki değişiklikler vajinal akıntının miktarını ve kıvamını etkiler. Adetin hemen öncesinde vajinal akıntı artabilir ve daha sıvı kıvamda olabilir.
Aile Hekimliğinde Yapılan Tahliller
Kan tahlilleri: Kan sayımı, biyokimya, hormon testleri, bulaşıcı hastalıklara yönelik testler, vitamin ve mineral düzeylerine yönelik testler gibi çeşitli kan tahlilleri aile hekimliği tarafından yapılabilir.
Progesteron seviyesini yükseltmek için C vitamini içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesi önerilir. C vitamini kaynakları arasında bulunan domates suyu, gebelik dönemine hazırlık için tüketilmelidir.
Gebelik beklenilen ay adet siklusunun 14. günü progesteron kullanmaya başlanması gerekir. Progesteron vajinal, oral (ağız) veya enjeksiyon yolu ile kullanılabilir.
Eğer, adetin 2. ya da 3.günü kadının kanında bakılan FSH hormon düzeyi yükselmişse anlarız ki, yumurtalıklar normal çalışamıyor ve bu nedenle hipofizden daha fazla FSH üretiliyor. Eğer FSH düzeyi 12 ünitenin üzerinde ise bu kadınların yumurta hücreleri azalmış kabul ederiz ve direk tüp bebek tedavisi öneririz.
Yumurtlamadan hemen sonra progesteron seviyesi çok yükselir. Bu hormonun temel görevi; döllenen yumurtayı barındıracak olan rahim içi dokusunun yerinde durmasını sağlamak. Bu görevi östrojen hormonu ile birlikte yerine getirir. Progesteron, aynı zamanda hamileliğin son ana kadar devam etmesini sağlayan hormondur.
Gebelik testi, kadının hamile olup olmadığının anlaşılması için kandan ya da idrardan yapılan bir testtir. Gebelik testinde kanda veya idrarda hCG hormonu aranır. Eğer hCG hormonu tespit edilirse kadın hamile anlamına gelmektedir.
Özellikle yalnızca progesteron içeren haplar âdetin gecikmesine neden olur. Hapların bırakılmasıyla birlikte âdet döngüsünün normal seyrinde ilerlemesi beklenir. Kan şekeri değişiklikleri ve hormonal bozukluklara sebep olan diyabet ya da çölyak gibi bazı kronik hastalıklar da âdetin gecikme nedenleri arasında bulunur.
Kadınlarda östrojen ve progesteron, erkeklerde ise testosteron hormonu gebeliğin sağlanması için önemli hormonlardır. Hipogonadizm bu hormonların yeterli miktarda üretilmediği durumu ifade eder. Hipogonadizm sonucunda yeterince üretilmeyen eşey hormonları sperm ve yumurta üretimini ve kalitesini olumsuz etkiler.
Ayrıca Beta HCG hormonu, gebelik süresince anne adayının düşük yapmasının önüne geçen progesteron hormonunun üretilmesini de sağlar. Yani Beta HCG'nin görevlerini progesteron hormonunun salgılanmasını desteklemek ve bebeğin rahim içerisinde tutunmasını sağlamak olarak sayabiliriz.
Hormon Testleri
Adetin 2. veya 3. günü FSH, LH, E2, PRL, TSH istenir. Gerekiyorsa yumurtalık rezervinin tayini için daha ileri testler olan İnhibin, AMH'de istenebilir.
Kanda FSH hormonu değeri adetin 3. günü (2-5 günler civarında) yapılır. Yaş ilerledikçe yumurtalık (over) rezervi azalır ve FSH hormonu yükselir. Özellikle 35 yaşından sonra FSH hormonunda yavaş yavaş yükselme izlenir ve 40 yaşından sonra bu yükselme daha da hızlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri