Ancak, progesteron karaciğerde metabolize edildiğinden ciddi karaciğer fonksiyon yetmezliği ya da hastalığı olan hastalarda kullanımı kontrendikedir. Eğer hafif ya da orta derecede karaciğer fonksiyon yetmezliği olan hastaların progesteron ile tedavi edilmesi gerekiyorsa bu hastalar dikkatlice izlenmelidir.
PROGESTAN anne sütüne geçer, bu yüzden emziren annelerin kullanmaması tavsiye edilir. Bazı hastalarda baş dönmesi ve uyuklama hali yapabileceğinden araç ve makine kullanırken tedbirli olunmalıdır. Bu nedenle gece yatmadan önce alınması tavsiye edilir.
Döl yatağının gebeliğe hazırlanmasına yardımcı olur. Rahim kasların kasılmasına sebep olan oksitosinin duyarlılığını azaltmayı sağlar. Böylece gebelik döneminde düşük yapma ihtimali en aza inmiş olur. Progesteron hormonu gebeliğin başından sonuna kadar bebek ve anne için koruma sağlar.
PROGESTAN 100 mg Yumuşak Kapsül, vajinal olarak sadece gebeliğin ilk üç ayında kullanılmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Progesteron hormonu düşüklüğü nedir? Progesteron hormonu, gebelik için temel hormonlardan biri olduğundan progesteron hormonu düşüklüğünde hamilelik büyük olasılıkla gerçekleşmez. Bir kadın vücudunda döllenme sağlıklı bir şekilde gerçekleşse de progesteron hormonu yetersiz olduğunda rahim duvarı yeterince kalınlaşmaz.
Olağan doz 1 kapsül akşam yatarken veya 1 kapsül sabah, 1 kapsül akşam yatarken alınır. - Tok karnına almanız önerilir. - Uyku hali oluşturabilme riski nedeni ile gece yatarken almanız tavsiye edilir. Uygulama yolu ve metodu: - PROGESTAN ağız yoluyla kullanım içindir.
Yüksek doz hormon içeren, özellikle progesteronu değişik olan ilaçlarda belki su tutulumuna bağlı çok az bir kilo artışı söz konusu olabilir. Kadın bunu göğüslerde ve karın çevresinde şişkinlik şeklinde hissedebilir. Bu yan etkiler özellikle ilk kullanılmaya başlayan dönemde olabilir.
Eğer progesteron seviyesi düşükse, göğüs hassasiyeti azalabilir. Progesteron seviyesinin düşük olduğu dönemlerde, özellikle adet öncesi dönemde baş ağrısı sıkça görülür. Kadınlarda ruh hali değişiklikleri görülebilir. Özellikle depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlar yaşanabilir.
Progesteron hormon değeri yumurtlama gününde artmaya başlar ve yumurtlama gününden sonra giderek yükselir. En önemli progesteron hormonu etkileri; rahim iç zarını olgunlaştırması ve embriyonun rahim iç zarına tutunmasını sağlayan maddelerin üretimini artırmasıdır.
Progesteron eksikliklerinde ortalama doz günde 200-300 mikronize progesterondur. İlacın yemeklerden çok sonra, yatmadan önce kullanılması önerilir. · Luteal yetmezlikte (premenstruel sendrom, iyi huylu mastopatiler, adet düzensizlikleri, premenopoz): normal doz günlük 200-300 mg'dır.
Progesteron seviyesini yükseltmek için C vitamini içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesi önerilir. C vitamini kaynakları arasında bulunan domates suyu, gebelik dönemine hazırlık için tüketilmelidir.
Vücutta progesteron düşüklüğü ile kısırlık ve tüp bebek tedavilerinde doktor kontrolünde progestan kullanımına başvurulabilir. Progestan kullanımının başvurulduğu durumlar özetle şöyledir; Adet öncesi sendrom. Adet görememe durumu ya da adet düzensizliği.
Progestan, adet öncesi sendromu, adet düzensizliği, anormal vajinal kanama, menopoz, kısırlık, düşük riski gibi durumlarda ve yardımcı üreme teknolojilerini desteklemek için kullanılır. Eczanelerde enjeksiyonluk çözelti içeren yumuşak kapsüller ve ampuller halinde bulunur.
Hasta menstrual siklus olursa tedavi bırakılmalıdır.
- Menstrüasyon bozukluklarında, menstrüel kanamaların düzelmesine kadar. - Düşük tehdidi varsa ya da luteal yetmezlik nedeniyle meydana gelen tekrarlayan abortusların önlenmesi için 3 doz halinde günde 2 kapsül kullanılır. Bazen doz günde 3 kapsüle çıkartılır.
Özellikle yalnızca progesteron içeren haplar âdetin gecikmesine neden olur. Hapların bırakılmasıyla birlikte âdet döngüsünün normal seyrinde ilerlemesi beklenir. Kan şekeri değişiklikleri ve hormonal bozukluklara sebep olan diyabet ya da çölyak gibi bazı kronik hastalıklar da âdetin gecikme nedenleri arasında bulunur.
Progesteron seviyesi vücutta ne olmalı? Progesteron hormonunun seviyesi adet döngüsünün dönemlerine göre farklılık göstermektedir. Adet başlangıcında 0,2-1 ng/ml iken yumurtlama sonrasında 5-20 ng/ml düzeylerinde ölçülmektedir.
Bir çeşit kan testidir. Adet dönemlerinde ve adet döneminin olmadığı durumlarda vajinadan kan gelebiliyor. Ortaya çıkan durumlarda doğurganlık düzeyinin ölçülmesi için hastaya progesteron testi, yapılır.
Adet Dönemi. Adet döneminde meme büyümesinin olması hormonal aktivitedeki değişimlerden kaynaklanır. Adet döneminde progesteron ve östrojen seviyelerindeki değişimler, meme büyümesi yaratmanın yanısıra aşırı hassasiyete ve ağrıya da sebep olabilir.
Hamilelik ile birlikte meydana gelen progesteron hormonundaki artış metabolizmayı yavaşlatmaya neden olabileceği gibi yorgunluğun artmasına da neden olabilir.
Aşırı tüylenmeye bazen çeşitli nedenlerle hekim tarafından tavsiye edilen ve kullanılan danazol, anabolik steroidler, kortizon, progesteron, fenitoin, diazoksid, siklosporin, streptomisin, minoksidil gibi ilaçlar da yol açar.
Reçete edebilirler.
Örnek 1 : Progestan Kapsül: Kadın Hastalıkları ve Doğum, İç Hastalıkları, Ortopedi Travmatoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ve Aile Hekimliği Uzman Hekimleri tarafından reçetelendirilir. (Aile Hekimi tarafından reçetelenebilir.)
Kullanımdan yaklaşık yarım saat sonra başlayan beyaz ve krem renkli akıntılar, ağırlıklı olarak fitilin erimesinden ve dışarı sızmasından kaynaklanır ve bu tarz akıntılarda korkulacak herhangi bir durum yoktur.
Progesteron ise östrojenin dengelenmesini sağlayan bir hormondur. Bu hormonların eksikliği cinsel isteksizliğin yanı sıra saç dökülmesi, depresyon, kilo alma ve erkekte meme büyümesi olarak tanımlayabileceğimiz 'jinekomastiye' neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri