Enayi, kolayca aldatılabilen, aşırı ölçüde aptal kişi.
sf. (ena:yi) argo Fazla bön, avanak, et kafalı, budala: “İyice buldum kafayı, sen daha bulmadıysan enayisin.” -A. İlhan.
oyunda, kumarda yitirmek manasına geliyormuş. çukurova yöresinde bolca kullanılır. mesela kumarda rakibinizin tüm parasını kazandınız diyelim o zaman rakibinizi ütmüş olursunuz, tersinde ise ütülmüş olursunuz.
[1] Bir oyunda kaybetmek. [2] Ateşten ya da yüksek bir ısıdan geçirmek.
Son ütücü, giysilerin son aşamasında kırışıklıkları gidermek için ütüleme işlemini gerçekleştiren kişidir. Bu işlem, giysilerin daha düzgün ve estetik görünmesini sağlar. Son ütücüler, genellikle tekstil fabrikalarında veya kuru temizleme işletmelerinde çalışırlar.
İlgili 27 soru bulundu
Aptal ve ahmak demek bu yüzden. Evet, çıkarının nerede olduğunu bilemeyecek denli aptal ve ahmak... — "Enayi misin, ne duruyorsun?"
enayi - Nişanyan Sözlük. Arapça ana أنا “ben” sözcüğünden +ī ekiyle türetilmiştir. Ne enayi, ne hımbılmışım.
enayilik etmek
Enayi gibi davranmak, aptalca hareket etmek.
İyi niyet her konuda kolaylık ve destek sağlar. Bazı yeteneklerin yerini alır ve hatta cesaret, şevk, bilgi ve sağduyu gibi lütufları da beraberinde getirir. Fakat kusurları görmez, çünkü kusur yakalama peşinde değildir.
"Kişinin, hukuki eksikliğe rağmen haksızlık bilinci taşımaması" veya "kişinin, hukuken mazur görülebilecek şekilde haksızlık bilincine sahip olmaması" şeklinde tanımlanabilir.
Aynı zamanda ayırt edici özelliği bulunmayan ve kalitesi olmayan şeklinde de anlatmak mümkün. Örneğin herhangi bir iş üzerinde becerisi, tecrübesi ya da yeteneği olmayan kişiler için niteliksiz kelimesi kullanılır.
Enayi, kolayca aldatılabilen, aşırı ölçüde aptal kişi.
İyi niyetli kişi, Allah'a karşı saygılı, kullara karşı hayırhah olan kimsedir. Diğer bir ifadeyle, gösterdiği bütün iyi davranışlarında sırf Allah rızasını kazanmaya, insanlara faydalı olmaya çalışan kimsedir.
Enayi kelimesi TDK'ya göre kolayca aldatılabilen, aşırı ölçüde aptal, bön, avanak demekmiş. Fakat biz bunu her türlü iyi niyet belirtisi gösteren insanı yaftalamak, küçümsemek ve aşağılamak için kullanıyoruz. Çok az insan vardı ki yaptığı bir iyiliğin karşısında enayi lafını yemesin.
Hayır enayilik değildir tabiki. Allah rızası için iyilikde yapar insanlar.
Boş başak sendromu - 1000Kitap. Yeteriz insanların kendi yeteneklerine, yeterli insanlara göre çok daha fazla güvenmesi dikkate şayan bir durum. Buna boş başak sendromu veya cahil cesareti de diyebiliriz.
Bir konuda yeterli becerilere sahip olmayan bireylerin yeteneklerini olduğundan fazla görme eğilimi “Dunning-Kruger etkisi” olarak tanımlanıyor. Bu etki, ilk olarak 1999 yılında Cornell Üniversitesi araştırmacıları David Dunning ve Justin Kruger tarafından ortaya konuldu.
İyi niyet 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 3. maddesinde ve 1024. maddesinde düzenlenmiştir. Bir hakkın kazanılması aşamasında o hakkın yolsuz tescil olduğuna dair bilgisi olmayan veya olabilecek durumda olmayan iyiniyetli 3. kişi olarak adlandırılmaktadır.
HÜSNÜNİYET – HÜSNİNİYET. (ﺣﺴﻦ ﻧﻴّﺖ) i. (Ar. ḥusn “güzellik” ve niyyet ile ḥusn-i niyyet) Gizli veya kötü bir tarafı bulunmayan hâlis ve temiz niyet, yürek temizliği, iyi niyet.
Sîne-sâf, gönlü temiz anlamı ile daha çok tasavvufi metinlerde kullanılmaktadır. Sîne-sâf için sözlüklerde gönlü temize yakın olarak “özü sözü doğru”, “iyi niyetli” ve “samimi, içten” anlamları da verilmektedir.
gönlü temize yakın olarak “özü sözü doğru”, “iyi niyetli” ve “samimi, içten” anlamları da verilmektedir. anlamı “gönlü temiz, temiz kalpli, özü sözü doğru” anlamlarıdır.
“Temiz insan”; kirli, lekeli, bulaşık olmayan, ahlakça lekesiz, dürüst, namuslu, pak insan, hayatı temiz yaşayan insan olarak tarif edilir. Temiz insanın diğer yalın tanımı; olduğu gibi görünen, göründüğü gibi olan, halk diliyle siyaset yapmayan, rol yapmayan, maskesiz yaşayan, yalansız dolansız insan tanımıdır.
Saf bir güzellik ALLAH tarafından ayrı bir özenle yaratılan canlıdır. Makyajın arkasında saklanmak zorunda kalmayan, kalbi özenle temizlenmiş ve cilalanmış elmas gibi şeffaf ve parlak, vücudu ve saçları bakımlı, hoş kokulu, tertemiz DOĞAL bir insandır.
Önce bir bardak su alıyoruz. Niyetinizi bir kağıda yazıyorsunuz. Sonra niyetimizi önce suya okuyor sonrada yazdığımız kağıdı bardağın üzerine kapatıyoruz. Sabah kalktığımızda Teşekkür ve şükürle bu suyu içiyoruz.
Hadis-i şerifte,(Müminin niyeti işinden hayırlıdır) buyuruluyor. Mubah iyi niyetle yapılırsa taat olur; sevab verilir. Kötü niyetle yapılırsa günah olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri