Programlı Öğretimin etkli bir şekilde uygulaması için temel ilkelerin tam anlamıyla uygulanması gerekir. Bu ilkeler; 1- Küçük adımlar 2- Öğrenmeye etkin katılım 3- Sonuç hakkında anında bilgi alma 4- Bireysel hız 5- Doğru cevap ilkesidir.
PROGRAMLI ÖĞRETİM. Skinner'in pekiştirme ilkeleri temel alınarak oluşturulmuş, öğrenmeye davranışçı bir açıdan bakan, hatalı öğrenmeyi en aza indirmeye odaklanan ve öğrencinin kendi öğrenme hızında ilerlediği bir tekniktir. Programlı öğretim Skinner'in “Öğretme Makineleri” çalışmasından geliştirilmiştir.
Öğretim ilkeleri öğretimin düzenlenip yürütülmesine ışık tutabilecek nitelikte temel fikirlerdir. Bu ilkeler tüm etkinliklerde hareket noktasını oluşturur ve kılavuzluk eder. Öğretim ilkeleri öğrencilerin yaşına, başarı düzeyine ve diğer bireysel özelliklerine göre seçilir ve uygulanır.
Programlı öğretim konusunda ortaklaşa benimsenen husus bu yöntemin bireysel, kendi kendine öğrenme yöntemi olduğu- ğudur. Tanımlardan da anlaşılacağı üzere bu yöntemin en başta gelen özelliği öğretme sürecine ilişkin önemli fonksiyonların, öğretmenin sürekli karışmasına gerek kalmadan yerine getirilebilmesidir. .
Öğrenme: Bilginin algılanması, işlenmesi, kodlanması ve gerektiğinde geri getirilerek kullanılmasıdır. Aktif ve sosyal bir süreçtir, bu süreçte önceki öğrenmelerin üzerine yeni bilgiler öğrenilir ve daha önce öğrenilen bilgi ile yeni bilgi ilişkilendirilerek bilgi örgütlenir.
İlgili 16 soru bulundu
Öğrencinin öğrenme sürecine etkin katılmasını, bireysel öğrenme hızına göre ilerleme kaydetmesini ve öğrenme sonucunun anında kontrol edilmesini sağlayan bir öğretim modelidir. Programlı öğretim ünlü psikolog Skinner'in pekiştirme ilkeleri esas alınarak ortaya atılmış bir öğretim modelidir.
En önemli öğrenme teorileri ve yaklaşımları arasında davranışçılık, bilişselcilik, yapılandırmacılık, sosyal öğrenme teorisi, hümanizm, deneyimsel öğrenme ve durumlu öğrenme teorisi yer almaktadır.
Açıklık(Ayanilik) İlkesi
Öğrenme ve öğretme etkinliklerinde öğretilecek konunun açık olması ve öğrencinin eşya ve varlıklarla doğrudan doğruya karşı karşıya gelmesini öngörmektedir. Öğretmenin iletişim sürecinde kullandığı dil, içerik, yöntemler, değerlendirme soruları açık, net ve anlaşılır olmalıdır.
Dersin Genel Amacı
Öğrenme ve öğretme sürecini etkileyen faktörleri, öğrenme sürecinde dikkat edilecek ilke ve koşulları, öğretim kuramı, modeli, stratejisi, yöntem ve tekniklerin özellikleri ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
göstererek anlatmak, resim, müzik, beden eğitimi gibi derslerde önceden yaparak “model” olmak çocuğun kavramları ve bilgiyi oluşturmasında, beceri ve tecrübe kazanmasında son derece önemlidir. olacaktır. Örnek: Öğretmenin dersinde ağır Osmanlıca terimler ve kelimeler kullanması bu ilkenin ihlalidir.
Temsilcisi, Bandura'dır. 1960'lı yıllardan sonra sosyal öğrenme üzerinde çalışarak bugünkü kuramını geliştirmiştir.
Öğrenme olgusu, edinilen bilgi uygulamaya aktarıldığında anlam kazanır; çünkü eğitimdeki dolayısıyla öğrenmedeki temel amaç, bireye edindiği bilgiler doğrultusunda yeni davranışlar ve düşünceler kazandırmaktır.
Öğretim süreci; giriş/hazırlık, geliştirme ve sonuç aşamalarından oluşur. Giriş/hazırlık aşamasında, öğrenenlerin öğrenmeye hazır duruma getirilmesi amaçlanır.
Başlıca Öğretim Stratejileri:
1- Sunuş yoluyla öğretim stratejisi. 2- Buluş yoluyla öğretim stratejisi. 3- Araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejisi.
Bu kitabın temel amacı; öğretmen adaylarımızın ve öğretmenlerimizin, öğ- retim ilke ve yöntemleriyle ilgili olarak öğretmenlik mesleğinin gereği birtakım temel bilgi ve becerilerini daha üst düzeylere çıkarmaktır. Kitap 10 ünite olarak düzenlenmiştir.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Yaparak-Yaşayarak Öğrenme İlkesi (İş, etkin katılım,Aktivite) Bu ilke, öğrencinin öğrenme-öğretme ortamında aktif rol almasını, öğrenme sorumluluğunu üstlenmesini ve yaparak-yaşayarak öğrenmesini vurgulamaktadır. Öğrenme-öğretme sürecine öğrencinin etkin katılımını sağlamaya çalışır.
Öğrenme yöntemi, kişilerin görsel, işitsel ya da duyusal yeteneklerini baz alarak seçilir. Kişiye özel öğrenme yöntemini doğru şekilde seçmek, bireyin başarısına olumlu şekilde yansıyacaktır. Doğru öğrenme yöntemi tercihi yapmak için kişiler yatkın olduğu öğrenme yöntemlerini kısa süreli olarak test edebilir.
Beş basamak sırasıyla: (1) ilgi çekmek (engagement), (2) keşif (exploration), (3) açıklama (explain), (4) detaylandırma (elaboration), (5) değerlendirme (evaluation).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri