(Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak.. PROJE HAZIRLAMAProje; önceden belirlenmiş bir süre içerisinde değişim yaratmayı hedefleyen, birbiriyle ilişkili amaç ve hedefleri olan, uygulanması sonucunda çeşitli ürünlerin elde edildiği bir çalışmadır.
İlgili 35 soru bulundu
Proje çalışması merak veya bir sorunun ortaya çıkışı ile başlar; gözleme, ölçmeye ve incelemeye dayanır. Çevrede yaşananları merak etmek, ilgi duymak ve bunun doğrultusunda merak edilen konulara ilişkin gözlem yapmak proje hazırlamada ilk adımı oluşturur.
Proje amacı, projenin uygulanması ile sağlanacak ve projeden daha uzun ömürlü olması beklenen hedeftir. Amaç, temel problemi tamamen çözmek ve hedef gruplar için sürdürülebilir faydalar sağlamaktır. Her proje için yalnızca bir proje amacı olmalıdır.
Her proje süreci, şunları içeren beş temel adımdan oluşur: başlatma, planlama, izleme - kontrol ve sonlandırma.
Alan uzmanları tarafından proje yönetimi bilgi alanları; kapsam, iletişim, bütçe, zaman, insan kaynakları, tedarik, risk, kalite, paydaş ve entegrasyon yönetimi olarak belirtilmektedir (PMI, 2013).
Başlangıçta, proje kapsamı tanımlanmış ve projeyi tamamlamak için uygun yöntemler belirlenmiştir. Bu adımı takiben, işi tamamlamak için gerekli olan çeşitli görevlerin süreleri listelenir ve bir iş dökümü yapısına gruplanır.
Proje döngüsünde beş ana aşama bulunmaktadır. Bunlar; projenin tanımlanması, proje formülasyonu, finansman sağlanması, projenin yürütülmesi ve değerlendirmedir. Proje fikrinin ortaya çıkmasından sonra, projenin amacı, hedefleri, çıktıları ve uygulama adımlarının tanımlanmasıdır.
Yöntem: Bu kısımda çalışmanızda izlediğiniz yolu, gözlemlerinizi ve çalışmanızın kapsamını yazınız. Deneysel çalışmalarda deney düzeneği, verilerin nasıl toplandığı açıkça anlatılmalıdır.
İlk önce projenin konusunu seçmeliyiz. Bu projeyi neden yaptığımızı bilmezsek başarılı bir proje ortaya çıkaramayız. Daha sonra bilgi edinmeliyiz. Bu bilgileri bu konuda uzman olan kişilere danışarak, internette araştırarak veya konuyla ilgili kitaplardan alabiliriz.
Proje Hazırlama dersi, öğrencinin sahip olduğu bütün bilgileri kullanabilmesini ve onları pratiğe dökebilmesini öğretmeyi amaçlamaktadır. Bu açıdan bakıldığında Proje Hazırlama der- sinin diğer derslerde görülen teorik ve pratik bilgilerden faydalanmayı öğretmek amacını da ta- şıdığı görülecektir.
Projelerde, çatışmaları önlemek ve projelerin zamanında teslim edilmesini sağlamak için proje ekibi veya müşteri tarafından belirlenen şartlara proje kabul kriterleri veya proje yönetimi kabul kriterleri denir.
PMBOK®, 6 adet proje kısıtından söz eder: kapsam, zaman çizelgesi, maliyet, kalite, kaynak ve risk. Kapsam, zaman çizelgesi ve maliyet “Üçlü Kısıtlar” olarak ta bilinirler.
Teknik proje yönetimi, liderlik ve stratejik yönetim. Proje performansını arttıracak olan uzmanlık bilgisi, iş sonuçlarını daha iyi gösterebilen iş yönetimi, ekibe yol gösterebilme, ekibi motive edebilme, projenin teknik detaylarına ilişkin becerilere sahip olmak Proje Yöneticisi için çok önemlidir.
Süreç 1: Proje başlatma
Bu süreçte gerçekleştirilmesi gereken bazı faaliyetler arasında proje hedefinin tanımlanması, proje kapsamının tanımlanması, proje yöneticisini ve kilit paydaşları belirlemek, potansiyel riskleri belirlemek ve tahmini bir bütçe ve zaman çizelgesi oluşturmak gibi aşamalar vardır.
Proje, bir soruna çözüm bulma, elde bulunan bir imkanı değerlendirme ya da bir eksiği gidermeye yönelik ve sınırlı bir süre ve sınırlı kaynaklar dahilinde gerçekleştirilen işlerin ya da çalışmaların tamamıdır. Proje Nedir? Proje, daha önce benzeri yapılmamış bir ürün, hizmet, sonuç ya da servis ortaya çıkarabilirsiniz.
Analiz: Ne yapılacağının belirlenmesi, Tasarım: Nasıl yapılacağının belirlenmesi, Planlama: Ne zaman, kim tarafından kaça yapılacağının belirlenmesi, Uygulama: Hedefe ulaşmak için planların hayata geçirilmesidir.
Raporda, proje adı, sloganı, içindekiler, giriş, yöntem, bulgular, sonuç ve tartışma, öneriler ve kaynaklar bölümler yer almalıdır.
Proje türleri
Bilimsel Projeler • Araştırma Projeleri • Mesleki Eğitim Projeleri • Mimarlık/Mühendislik Projeleri • Koruma ve Restorasyon Projeleri • Sosyal Projeler • Ulusal/Uluslararası projeler • Destekleme/Geliştirme Projeleri • Kültür/Sanat/Spor Projeleri • Öğrenci Projeleri…
Hedef kitle projeyi kime uyguladığımız yani üzerinde somut değişiklik yarattığımız kitledir. Nihai faydalanıcı ise, projemizden en nihayetinde faydalanacak, olumlu etkilenecek kitlelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri