PMBOK®, 6 adet proje kısıtından söz eder: kapsam, zaman çizelgesi, maliyet, kalite, kaynak ve risk. Kapsam, zaman çizelgesi ve maliyet “Üçlü Kısıtlar” olarak ta bilinirler.
Alan uzmanları tarafından proje yönetimi bilgi alanları; kapsam, iletişim, bütçe, zaman, insan kaynakları, tedarik, risk, kalite, paydaş ve entegrasyon yönetimi olarak belirtilmektedir (PMI, 2013).
Teknik proje yönetimi, liderlik ve stratejik yönetim. Proje performansını arttıracak olan uzmanlık bilgisi, iş sonuçlarını daha iyi gösterebilen iş yönetimi, ekibe yol gösterebilme, ekibi motive edebilme, projenin teknik detaylarına ilişkin becerilere sahip olmak Proje Yöneticisi için çok önemlidir.
İlgili 28 soru bulundu
Proje yöneticisi olmak için özel olarak bir bölüm bitirme şartı yoktur. Fakat proje yöneticiliği alanında düzenlenen sertifikalı eğitimlere katılan kişiler, bu meslekte daha avantajlıdır. Ayrıca proje yöneticiliğinde deneyim sahibi olmak ve sektör hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.
Her proje süreci, şunları içeren beş temel adımdan oluşur: başlatma, planlama, izleme - kontrol ve sonlandırma.
Proje yönetim planı olarak da adlandırılan proje planı, projenin kim, ne, nerede, neden, nasıl ve ne zaman sorularına yanıt verir. Görevler ve bitiş tarihleri içeren bir Gantt şemasından daha fazlasıdır. Bir proje planının amacı, proje aşamalarını yürütme ve kontrol etme konusunda yol göstermektir.
Proje yönetimi, Proje döngüsünün veya beş temel proje aşamasının anlaşılmasını sağlar: Başlatma, Planlama, Yürütme, İzleme ve Kontrol, Kapanış.
Temel Adımları
Kaynak planlaması temelde iki adımdan oluşur. Bunlar: Proje faaliyetleri için gerekli kaynakların (girdilerin) belirlenmesi, Proje süresince bu kaynaklara ne miktarda ihtiyaç duyulacağının saptanmasıdır.
Proje yönetiminin amacı, kaynak kullanımının iyileştirilerek stratejik işletme hedeflerine uygun çıktıların oluşturulması ve bunun sonucunda bütçe ve maliyet optimizasyonunu sağlamaktır. Bu süreç, projeye katılan birimlerin verimli ve etkin çalışabilmesi amacıyla gereken koordinasyon ve uyum süreçlerini dizayn eder.
Her proje için birbirine bağlı üç temel kısıtlama vardır; zaman, maliyet ve kapsam. Bu aynı zamanda Proje Yönetimi Üçgeni olarak da bilinir. Bir proje yönetimi üçgenindeki üç kısıtlama zaman, maliyet ve kapsamdır. Bu üçgende herhangi bir sabit değiştiği zaman diğer iki sabitinde değişmesi gerekir.
Proje yönetiminin temel avantajı, projelerinizi etkin bir şekilde yönetmenize yardımcı olması ve sorunları daha hızlı çözmenize imkan sağlamasıdır. Projelerinizi yönetmek için bir sürece sahip olmamak, zaman kaybına, para israfına, tutarsızlıklara ve düşük performansa neden olabilir.
Proje Döngüsü, projenin fikir aşamasından tamamlanmasına kadar geçen sürede kaliteyi, kaynakları, verimliliği ve etkinliği en iyi şekilde uygulamayı amaçlayan süreçlerin tamamıdır. Proje döngüsü yönetimi de bu süreçlerde tüm kaynakların en etkin şekilde kullanılması için izlenen yönetim sistemidir.
Proje Başlangıcı: Sorun tanımı, projenin hedefleri ve sorunun çözümüne yönelik olup olmadığının tespiti, projenin tamamlanabilmesi için gerekli kaynakların analizi bu aşamada gerçekleşir. Planlama: Proje genel hatlarıyla planlanır, gereksinimler ve riskler belirlenir, bütçe oluşturulur.
Project Management yani Proje Yönetimi dört ana alana ayrılır: planlama, yetki verme, izleme ve kontrol. Bu dört alan, bütçeler ve teslim tarihleri gibi belirli kısıtlamalar içinde gerekli olan işi bitirmek için, uzman çalışmasını etkili bir şekilde koordine ederek projenin tamamlanmasını sağlar.
Lisans Mezunu Olmak
Proje yöneticisi olabilmeniz için herhangi bir lisans derecesine sahip olmanız gerekmektedir. Proje ve işletme yönetimi alanında uzman birçok proje yöneticisi bulunmaktadır. Diğer ana dallar ise pazarlama, proje yönetimi veya mühendislik veya BT alanları gelmektedir.
Bir çok proje ve işin tek tek yönetilmesiyle ile elde edilemeyecek fayda ve kontrolu eğer ortak ve koordineli bir şekilde yönetilmeleri ile elde ediyorsak buna PROGRAM diyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri