PROPOFOL-PF %1 5 x 20 ml ampul içeren ambalajlarda sunulan; beyaz renkte emülsiyondur. PROPOFOL-PF %1 genel anestezikler denilen bir ilaç grubundadır. Genel anestezikler, cerrahi operasyonlar ya da diğer müdahalelerin gerçekleştirilebilmesine olanak sağlamak amacıyla, bilinç kaybı (uyku hali) oluştururlar.
Propofol kimyasal olarak 2,6-bis(propan-2-yl)phenol olarak belirtilen anestezi indüksiyonu ve/veya refrakter status epileptikus tedavisinde kullanılan, bilinç düzeyinin azalması ve hafıza yetersizliği ile sonuçlanan kısa etkili bir ilaçtır.
Ortalama kan- beyin dengesi yarı ömrü, sadece 2.9 dakika (dk) olarak hesaplanmıştır (4). En yüksek kan propofol konsantrasyonu indüksiyondan sonraki 2-15 dk'da maksimale (8-30 µg equiv/ml) ulaşır (5).
Propofol hızla metabolize edilen, barbitürat olmayan yatıştırıcı-uyku doğurucu bir ilaç olup, genel anestezinin başlatılması ve devam ettirilmesi için kullanılır.
Anestezi indüksiyonu için hastanın cevabı karşısında anestezinin başladığının klinik belirtileri görülünceye kadar (her 10 saniyede 20 – 40 mg propofol) hastaya verilmelidir. 55 yaşından daha genç olan bir çok yetişkin hasta muhtemelen 1.5 – 2.5 mg/kg vücut ağırlığı propofole gereksinim duyar.
İlgili 32 soru bulundu
PROPOFOL-PF %1'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
kullanılmamalıdır. Soya ya da yer fıstığına karşı aşırı duyarlıysanız (alerjiniz varsa), Page 2 2/10 • Hamilelik veya laktasyon süresince ve doğumda (obstetride) (düşük hariç) kullanılmamalıdır. Genel anestezi amacıyla 1 aydan küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.
Genel olarak PROPOFOL %2 FRESENIUS yaşlı ve güçsüz hastalara dikkatle verilmelidir. Yenidoğan bebeklerde PROPOFOL %1 FRESENIUS kullanımı önerilmemektedir.
Propofol (2,6-diizopropilfenol) 1989 yılında kullanıma sunulmuş kısa etkili bir sedatif ve hipnotik ajandır (1). Anestezi indüksiyonu ve idamesinde kullanılmakla birlikte yoğun bakım ünitelerinde sürekli sedasyon sağlamak amacıyla da uygulamada yaygın olarak yerini almıştır (2).
Propofol (INN, AstraZeneca tarafından Diprivan olarak pazarlanan) kısa etkili, intravenöz hipnotik ajandır. Kullanımı genel anestezi, indüksiyon ve idamesi, mekanik ventilasyon'dur. Yetişkinler tarafından kullanılanı ise prosedürel sedasyon'dur. Flakon ve ampul formları bulunmaktadır.
Sonuç olarak lidokainin diğer ilaç gruplarına göre propofol enjeksiyon ağrısının giderilmesinde en etkili ajan olduğu görülmüş- tür. Bununla birlikte ondansetron grubu da propofol enjeksiyon ağrısının giderilmesinde lidokain grubuna yakın sonuçlar vermiştir.
Propofol anestezi pratiğinde sık kullanılan bir ilaçtır. Muskarinik reseptörler üzerine etkili olduğu gösterilmiştir.
Bagdadi yaptığı çalışmada 2 mg/kg bolus propofol uyguladığı grupta apne gözlerken, 0,07 mg/kg bolus midazolam uyguladığı grupta solunum depresyonu gelişmediğini belirtmektedir (10). İki mg/kg bolus propofol ve 0,1 mg/kg bolus midazolam uygulanan bir çalışmada hiçbir grupta apneye rastlanmamıştır.
Propofol deriyi, muköz membranları ve venöz intimayı irrite eder ve bu nedenle enjeksiyon ağrısına neden olur.
POFOL genel anestezikler olarak adlandırılan bir ilaç grubuna aittir. Genel anestezikler cerrahi müdahalelerin veya diğer işlemlerin yapılabilmesi için bilinçsizlik (uyku) sağlamak için kullanılır. Ayrıca sizi sedate etmek için de (uykulu, ama tam uyumuyor olmanız için) kullanılabilirler.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
PROPOFOL %2 FRESENIUS soya yağı içerir ve yer fıstığı yada soyaya karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır. PROPOFOL %2 FRESENIUS yoğun bakım sedasyonu için 16 ve daha küçük yaşlardaki çocuklarda kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.4).
PROPOFOL-PF MCT %1 (200 mg/20 mL), genel anestezikler olarak adlandırılan bir ilaç grubuna aittir. Genel anestezikler cerrahi müdahalelerin veya diğer işlemlerin yapılabilmesi için bilinçsizlik (uyku) sağlamak için kullanılır. Ayrıca sizi sedate etmek için de (uykulu, ama tam uyumuyor olmanız için) kullanılabilirler.
Spinal anestezi sırasında sedasyon amacıyla kullanılan birçok intravenöz anestezik ilacın serbest radikallerle etkileşimi bilinir. Propofol ve midazolam sedasyon sağlamak için sıklıkla kullanılan intravenöz anestezik ilaçlardır. Propofol; hızlı metabolize olan, kısa etkili intravenöz genel anestezik ajandır.
Midazolam, anestezi, prosedürel sedasyon, uyku sorunları ve şiddetli ajitasyon için kullanılan bir benzodiazepin ilacıdır. Uyku hali yaparak, kaygıyı azaltarak ve yeni hatıralar yaratma yeteneğinin kaybolmasına neden olarak çalışır.
Los Angeles'ta polis dedektiflerine bilgi veren Doktor Murray, bu tedavinin "propofol" adı verilen güçlü bir anestezik, yani uyuşturucu ilaç uygulanmasını da içerdiğini kaydetti. Propofol normalde ameliyatlardan önce hastaların sakinleştirilmesi için kullanılıyor.
PROPOFOL-PF %1'in yaygın yan etkileri hipotansiyon ve solunum depresyonudur.
Ketamin, kan basıncını düşürmeyen güçlü, güvenli, hızlı başlangıçlı bir anestezik ajandır. Ancak, TBY ve intrakraniyal hipertansiyonu olan hastalarda intrakraniyal basıncı (IKB) arttırdığı düşüncesi ile klinik pratikte kaçınılan bir ajandır.
Propofol infüzyon sendromu (PRİS) nadir ama ölümcül bir hastalıktır. Bu sendrom çoğunlukla ilacın yüksek dozda uzun süreli infüzyonundan sonra oluşur. Metabolik asidoz, hipotansiyon, miyoglobinüri, artmış karaciğer ve kas enzimleri, kardiyak aritmiler ve kalp durması sendromun genel özellikleridir.
Yoğun bakımda kullanılan sedatifler:Antihistaminikler, anestezikler (propofol, tiyopental, etomidat, ketamin, volatil anestezikler), nöroleptikler (haloperidol, droperidol, klorpromazin), benzodiazepinler (midazolam, lorazepam, diazepam), opioidler (morfin, fentanil, alfentanil, remifentanil), alfa agonistler (klonidin ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri