Peki motosikletler sanıldığı kadar tehlikeli mi? Uluslararası araştırmalar, motosiklet kazalarında ölüm ya da ciddi yaralanma oranının otomobillere göre 35 kat fazla olduğunu gösteriyor. Motosiklet sürüş güvenliğinde, başta kask olmak üzere, güvenlik ekipmanları ve eğitim öne çıkıyor.
Motosiklet artık trafikte birinci öncelikli araç
Aslın motosiklet kesinlikle tehlikeli değildir. Trafik kurallarına uyulduğunda ve kullanımınıza uygun doğru motosiklet tercihi yaptığınız da motosiklet kesinlikle tehlikeli değildir. Günümüz teknolojisi ile hazırlanmış özel tasarım motosikletler göz önüne alındığında, bu araçların tehlikeli olmadığını söylemek gerekir.
Motor gaza getirir ve yaktırır ama araba ile bunlar olmaz. Arabam 100 km de şehir içi 5.5 litre mazot,motosikletim 10 litre benzin yakıyor.
bir de kazadan sonra ortaya lastik, balata, benzin ve motor yağı karışımdan oluşan garip bir koku yayılır, buna motordan gelen sıcak hava da karışınca kaza mahali dayanılmaz bir hal alır. her ne kadar daha ölümcül gibi gözüksede motorsiklet kazalarındaki ölüm oranı otomobil kazalarına göre daha azdır. sakatlanma riski ...
İlgili 24 soru bulundu
Ülkemiz karayolu ağında 2022 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına karışan toplam 321 bin 485 taşıtın %48,5'i otomobil, %22,2'si motosiklet, %14,2'si kamyonet, %2,7'si bisiklet, %2,5'i minibüs, %2,3'ü çekici, %2,1'i kamyon, %1,9'u otobüs, %0,8'i traktör ve %2,8'i diğer taşıtlardan oluştu.
HER YIL 44 BİN 855 MOTOSİKLET KAZASI OLUYOR
Veriler, yaşanan kazaların yüzde 15'inde motosikletin yer aldığını gösteriyor. Bu da 44 bin 855 kaza anlamına geliyor. Otomobillerin kazaya karışma oranı yüzde 53 olsa da, kullanımlar baz alındığında motosiklet kazalarının oranın ciddiyeti gözler önüne seriliyor.
2. El Motor Alırken Kaç En Fazla Km Olmalıdır? Motosiklet gibi pratik ulaşım araçları da tıpkı arabalar gibi ne kadar uzun yol kat ederse, yıpranma payı o kadar artar. Motosiklet kullanıcıları tarafından sıkça sorulan “2.el motor alırken kaç km olmalı?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, 25-30 bin km arasıdır.
Boşta sürüşün yakıt tüketimini azalttığı iyi bilinmektedir. Bu konuda ciddi tartışmalar var. Uzmanlar durumun böyle olmadığını söylese de, sürüş deneyimi olan birçok kişi bu yöntemin yakıt tüketimini azaltabileceğini vurguluyor.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Ayrıca, işlevi nedeniyle daha basit parçalarla üretilen marş motorunun ömrünün çabuk bitmesine de sebep olur. Dolayısıyla aracı vitesteyken çalıştırmak aküye ve marş motoruna zarar verebilmektedir. Vitesin boşta olduğu durumlarda ise şanzımanın rölanti devri çalışarak yine fazladan güç tüketilmesine neden olacaktır.
Yüksek hızdan ziyade yüksek devirde sürekli seyir etmek, yağ sıcaklığının artmasına sebep olur. Yağ sıcaklığı belirli bir seviyeden sonra ise motor içi sürtünmeler zarar verici boyuta gelir. Yüksek hızda seyretmekten çok yüksek hızda sabit devirde ilerlemek motoru yorar.
Peki motosikletler sanıldığı kadar tehlikeli mi? Uluslararası araştırmalar, motosiklet kazalarında ölüm ya da ciddi yaralanma oranının otomobillere göre 35 kat fazla olduğunu gösteriyor. Motosiklet sürüş güvenliğinde, başta kask olmak üzere, güvenlik ekipmanları ve eğitim öne çıkıyor.
Motoru yenilenme işlemi gören araç için usta kişilerin çalışmış olması tercih sebebi sayılabilir. Böyle bir durumda usta eller tarafından motoru yenilenen bir araç alınabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Böyle bir uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Mevcut düzenlemeye göre, otomobil kullanmak için alınan B sınıfı ehliyet ile 50cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabiliyor.
Düşük viteste (1 ve 2) araç daha fazla yakıt harcamaktadır. Araç hızlandırılıp orantılı olarak yüksek vitese geçilmelidir (yüksek vites düşük devir).
2-Dizel araç boşta kullanılması sakıncalıdır,. Çünkü boşta iken motor bir miktar soğur ve piston yağması azalır birden 5. viteste 3000 devre getirince araç 700 devirden 3000 devre aradaki yağlamayı hemen yapamaz ve bu uzun vadede piston segman ve gömleğe zarar verebilir.
Bilinenin aksine yokuş aşağı giderken araçta vitesi boşa almak yakıt tasarrufuna katkı sağlamamaktadır. Yakıt tasarrufu sağlayabilmenin en güzel yolu aracın doğru bir şekilde devirde ve en doğru vites ile kullanılmasıdır.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Benzinli motorlu araçların motor ömürleri dizel motorlara göre biraz daha uzun olsa da, gerekli bakım yapıldıysa aralarında çok fazla fark yoktur. Doğru kullanıldığında, benzinli araçlar 500.000 ila 600.000 kilometre yol kat edebilir. Elbette bunda uygun kaliteli yakıtların da büyük etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Motosiklet satışlarında da artış yaşanıyor
Her gün ortalama 60 motosiklet kazası yaşanıyor, yüzde 30'u ölümle sonuçlanıyor. Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'nin haberine göre; rakamlara bakıldığında geçen yıl Türkiye'de 225 bin motosiklet satıldı.
İstanbul'u, 12 bin 492 kaza ile Ankara ve 11 bin 319 kaza ile İzmir takip etti. 2021 yılında en az trafik kazasının yaşandığı il ise 136 kaza ile Ardahan oldu. Yaşanan kazalar sonucunda 1 milyon 327 bin 794 araç trafikten menedildi.
YÜKSEK GELİRLİ ÜLKELER ARASINDA EN FAZLA KAZA ABD'DE
Online istatistik portalı Statista'nın verilerine göre, 2021 yılında Romanya'da her 1 milyon kişide 93 kişi trafik kazası nedeniyle hayatını kaybetti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri