Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Kas altına enjeksiyon işlemi yapılacaksa o zaman bu işlemin damar, kemik ya da sinirden uzak bir bölgeye uygulanması gerekir. Enjeksiyonun damara veya sinire denk gelmesi durumunda apse oluşabilmektedir.
Bu uyuşturulma işlemi sırasında diş hekimleri bazen iğne kullanabilir. Lakin diş hekiminizin uygulayacağı iğne herhangi bir ağrı ve sızı hissi meydana getirmez.
Dişin uyuşturulması için kullanılan lokal anestezikler sağlık bakanlığı ve dünya sağlık örğütü onaylı ürünlerdir.Lokal anestezi her ilaçta olduğu gibi yaklaşık 2- 4 saat içinde vücuttan atılır. Bilinen bir zararı yoktur.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Lokal anestezide sadece girişimin yapılacağı cilt bölgesi uyuşturulur. Bu uygulamalarda da nadir de olsa bazı yan etkiler gözlemlenebilir. Yüksek dozda ilaca bağlı sistemik ve toksik etkiler, uzun süren kuvvet kaybı, baş ağrısı, idrar yapmada geçici güçlük, damar yaralanmaları vb. görülebilir.
Lokal anestezi sırasında iğne ucu sıklıkla bir damarı zedeler. Kılcal damarların zedelenmesi bu komplikasyonu meydana getirmez. ven ya da arterlerin zedelenmesi lokal komplikasyonları, damar içine yapılan enjeksiyonlar ise genel komplikasyonları oluşturur.
Anestezi yapılırken ağrı ya da ödem oluşabilir. Anestezi yapılan bölgeye komşu sinirlerin etkilenmesi sonucu fasiyal paralizi (geçici yüz felci), geçici şaşılık, geçici körlük, geçici kas zayıflığı, geçici kulak memesi, burun ve dil uyuşukluğu oluşabilir.
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Narkoz en çok idrar yoluyla atılır. Bunun için bol sıvı tüketilmelidir.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Genellikle uyuşturucu iğne 2-3 saat içerisinde etkisini yitirir ancak dişe yapılan iğnenin etkisinin geçmesi 5 saati bulabilir. Diş kanal tedavisi sonrası uyuşukluğun geçmesi için beklemeniz yeterli olacaktır fakat belirtilen sürelerden daha uzun süreli bir uyuşukluk var ise doktorunuza danışabilirsiniz.
Yağ ve kas tabakasının kalın olduğu yerlere temas eden iğne sinek ısırığını andıran bir acı verir. Bu ağrı oldukça hafiftir ve birkaç saniye hissedilir. Söz konusu durum, dövmede en az acıyan yerler için geçerlidir.
Peki ne yapılmalıdır, hastaya minimum zarar verecek ve iz bırakacak şekilde (endoskopik veya açık ameliyat ile) sinirin yaralandığı yere bakılmalıdır. Eğer gecikilir ise fizik tedavi ile ne kazanılabilinir ise ona razı olunacaktır, ya da geç dönemde hasta hala ayağını kaldıramıyor ise tendon transferi uygulanacaktır.
Yanlışlıkla yapılan İM enjeksiyon sonucu oluşan kitlesel lezyon ve skarlar da sinir zedelenmesi ve sakatlık gibi komplikasyonlara yol açabilir (1-6). İntramüsküler (İM) enjeksiyon sonucu oluşan lezyonların iyi- leşmesi de oldukça zor olup zaman almaktadır.
Subkütan (deri altı) doku, dermis ve kas tabakası arasında yer almaktadır. Deri altı dokusu kan damarları açısından zengin olmadığından ilaç emilimi intra müsküler enjeksiyona göre daha yavaş, intra dermal ve oral yoldan daha hızlıdır. İlaç emilimi kapiller yolu ile olmaktadır.
Anestezi sonrasında yapılan işlemlere göre degişmekle birlikte 1-2 saat baş dönmesi, huzursuzluk, mide bulantısı, ağrı görülebilir. Hasta işlem sonrasında yaklaşık 1-4 saat kontrol altında tutulur.
Ağrı: Anestezi sırasında ve sonrasında bölgede anesteziye bağlı ağrı hissedebilirsiniz. Ayrıca işlem sırasında ve sonrasında baş ağrısı gözükebilir. Sinirsel komplikasyonlar: Anestezi sonrası geçici veya kalıcı sinirsel hasarlar (tamamen hissizlik, aşırı hislilik) nadiren de olsa ortaya çıkabilir.
Yapılan işlemlerin ve operasyonun farkındadır. Bazı zamanlar yan etkileri görülebilir. Baş ağrısı ve mide bulantısı en sık yan etki olarak kabul edilmektedir.
Bu işlem esnasında veya sonrasında, kalp durması, ritim bozuklukları, kanama, pnömotoraks "akciğerlerde hava birikmesi", kalp duvarının delinmesi, solunum yollarının tıkanması gibi hayati komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Anestezinin vücuda etkisi beynin vücutla iletişimini kesmesi ile olur. Beyin kaslara hareket emri gönderemez ve vücuttan duyu sinyalleri alamaz. Beyin vücudun her parçası ile irtibatını kaybetmesine karşın nefes alıp verme devam eder. Anestezinin etkisi koma haline benzetilmektedir.
Ayrıca solunum yolu problemleri olan hastalar içinde genel anestezi yapılmaz. İleri evredeki kalp ve akciğer hastalıklarında genel anestezi bazı riskler getirebilir. Aynı zamanda kol bacak, karın ve bölgesel olan hastalıklar için de genel anesteziye gerek yoktur.
Çok nadir durumlarda, lokal anesteziye karşı alerjik reaksiyon yaşanabilir. Ya da nöbetler veya kalp durması gibi ciddi problemler gelişebilir.
Premedikasyon, ön hazırlık dönemi: Anestezinin başlangıç aşamasıdır. Ameliyatın yarattığı stresi ve baskıyı azaltıp hastanın ameliyathaneye sakinleşmiş olarak gitmesi amaçlanmaktadır. Bunun için damar yolu açılarak ya da ağız yoluyla bazı ilaçlar verilir ve uykuya hazırlanması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri