Soğuk algınlığında, bademcik iltihabı, larenjit ve farenjit gibi üst solunum yolu hastalıklarında etkisi kanıtlanan propolisin diş eti hastalıklarına karşı da koruyucu özelliktedir.
Ağız ve Diş Sağlığında Etkilidir: Propolis antibakteriyel özelliğinden kaynaklı ağız içinde bakteri üremesini engeller böylece diş çürüklerini önler, diş etlerinde bulunan ödeme iyi gelir.
Propolis, Ağız ve Diş Sağlığında da Etkili
Bunun yanı sıra ağız ülseri, aftlar, diş eti iltihabı, hassasiyeti ve çekilmesi propolisin tedaviye katkıda bulunduğu diğer ağız ve diş sağlığı komplikasyonları arasında yer alır.
Propolisin bağışıklık ve antioksidan faydaları, genel sağlık ve esenlik için de vücuda destek olmaktadır. Antiinflamatuar yani iltihap giderici özelliği bulunmaktadır.
Sprey formda olan propolis boğaz enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olarak boğaza sıkılarak, şurup ise öksürük ve ağız yaraları için uygulanır. Toz formunda olan propolisin ise bal ile birlikte tüketildiğinde daha etkili olduğu bilinir. İçeceklere ve yoğurda eklenerek tüketilebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Özellikle de kalp rahatsızlığı bulunan, alerjik astımı bulunan, nefes darlığı veya koah gibi rahatsızlıkları olan kişilerin propolis kullanmaması gerekmektedir. Solunum rahatsızlıklarına karşı iyi gelse bile kullanılan ilaçlar ile komplikasyon oluşturabilmektedir.
Ayrıca diğer uygarlıkların enfeksiyonla savaşmak ve yara iyileşme sürecine yardımcı olmak cilt üzerine propolis sürdüklerini biliyoruz. Propolis yüze sürülür mü? Evet, propolis yüze direkt olarak sürülebilir. Propolisi yüze sürmek cilt yaraların iyileşmesine ve cildin daha sıkı görünmesine yardımcı oluyor.
Propolis Kullanım Şekilleri..
Su içinde tüketim ve kullanım: Ağız sağlığı için ekstraktından yarım litre suya bir tatlı kaşığı konup çalkalayarak bu sıvı ile gargara yapılabilir. Yine aynı sıvıdan sabah akşam birer yudum alınabilir. Bu sıvı kahve ya da meyve suyu gibi içeceklere de katılarak tüketilebilir.
Propolisin Yan Etkileri Nelerdir? Propolis ağızdan alındığında veya cilde uygun şekilde uygulandığında güvenlidir. Ancak arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.
Propolisin içerisinde bulunan flavonoid, kuvvetli antibakteriyel etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalar propolisin bazı antibiyotiklerle birlikte alındığında bakteriler üzerine ekstra güçlü etkisi olduğunu göstermiştir.
Diş etlerini güçlendirmek için vitaminler içerisinde özellikle c vitamini oldukça önemli bir yere sahip olsa da a, b, e, d ve k vitaminleri de oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle besinlerden alınan vitaminlerin yeterli miktarda olmaması halinde mutlaka vitamin takviyeleri kullanmak gerekmektedir.
Dişlerinizi her gün iki kez fırçalamak dişlerinizin ve diş etinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için en iyi yoldur. Ancak hangi diş macununu kullanacağınızı seçmek zor olabilir. Dişlerinizi fırçalarken koyu kırmızı diş eti görünümünü önlemeye yardımcı olan parodontax gibi bir diş macunu kullanmanız gerekebilir.
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Tuzlu su ile gargara yapmak, Ağrıyan bölgeye buz küpü ve benzeri şekillerde soğuk uygulamak, Diş etinin ağrıyan kısmına karanfil veya zerdeçal tozu sürmek, Ağrı yapan bölgeye ılıtılmış papatya poşet çayı koymak olarak sayılabilir.
parodontax Tam Koruma ile günde iki kez fırçalama ile diş etinizi korumaya yardımcı olur.
Propolisin yapısında birçok bileşik bulunur. Ona en önemli özelliklerinden biri olan antimikrobiyal aktiviteyi flavonoidler, aromatik asitler ve esterlerinin sağladığı düşünülmektedir. Ham halinin bozulması söz konusu değildir. Yapısı itibariyle herhangi bir bakteri,mantarvs oluşamaz ve üreyemez.
Özellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjiye bağlı reaksiyonları azaltmada önemli görevi bulunuyor. Ayrıca propolis solunum yolu hastalıklarını iyileştirmede olumlu sonuç veriyor. Yapılan çalışmalar propolisin özellikle astımın şiddetini azaltmada destekleyici yönünün olduğunu göstermektedir.
Propolis her gün kullanılır. Sabah akşam propolis alabilirsiniz.
Bir arı mucizesi olan propolis, antibiyotik özellik göstermektedir. İnsan vücudu için oldukça sağlıklı olan propolis günde en fazla 3 kez kullanılmalıdır. Propolisin fazla kullanımı vücutta yan etkilere sebep olabilmektedir.
Propolisin antioksidan özelliği, cilt hücrelerinin yenilenmesine ve cildin daha genç görünmesine fayda sağlayabilir. Suda erir forma sahip sıvı propolis; su, meyve suyu, süt gibi içeceklerin içine damlatılabilir. Suda erimeyen formları ise pekmez, yoğurt gibi yiyeceklere ekleyebilirsiniz.
Ağız kokusunun önlenmesi konusunda oldukça etkili olup nefesinizi tazelerken aynı zamanda uzun süre ferah kalmasını da .
2) Aşırı Tüketimde Mideyi ve Karaciğeri Yorar
Bu nedenle propolisin karaciğere zararları oluşmaması için ölçülü tüketilmesi önerilir. Gün içinde yarım çay kaşığı sıvı propolis tüketmek sağlığınız için en iyi ölçü olmaktadır. Çok fazla tüketimde mide ağrısı ve karaciğer ağrısı yaşayabilirsiniz.
Tüketim Önerisi: Doğrudan veya su, süt, meyve suyu vb. içeceklere damlatılarak tüketilebilir. Damla sayısını gün içinde istediğiniz kadar bölebilirsiniz. Yetişkinler 20 ile 80 damla, çocuklar 10 ile 40 damla arası tüketebilir. Çocuklara yönelik kolay tüketilebilir özelliktedir.
Bu kişilerde propolis, yeni hücre oluşumunu uyarır ve yeni cildin büyümesine katkıda bulunarak yara iyileşmesi sürecini hızlandırmaktadır. Yara iyileşimi sırasında bakterilerin de ölmesini sağlayan propolis, enfeksiyonları önlemede de yardımcı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri