Koroner bt anjiyografi öncesi nasıl hazırlanmanız gerektiği sizlere aktarılacaktır. İşlemden 5 saat önce su dışında herhangi bir şey yiyip içilmemesi gerekmektedir. İşlemden 12 saat önce çay, kahve ve enerji içeceği gibi kafeinli içecekler tüketilmemelidir.
Hastanın 3-4 saat aç kalması gerekir. Kardiyak ilaçları varsa, alınması önerilir. El bileğinden anjiyoda genel anestezi değil, lokal anestezi uygulanır.
Aspirin, plavix gibi kan sulandırıcı ilaçlar anjiyografi için engel değildir (bazı merkezlerde bu ilaçlar anjiyo öncesi kesilebilir ancak aslında anjiyo öncesi kesilmeleri gerekmez) . Sadece coumadin, xarelto, pradaxa gibi daha güçlü kan sulandırıcı ilaçların anjiyo öncesi kesilmesi gerekebilir.
Hasta, anjiyografi işlemine alınmadan önce, varsa takma dişlerinin veya damağının ve tüm takılarının çıkarılması gerekmektedir. Koroner anjiyografi laboratuvarında işlem yapılacak bölge, anestezik bir ilaç ile uyuşturulur, gerek görülürse de sakinleştirici ilaç uygulanır.
Koroner anjiyo bt öncesi en az 4 saatlik bir açlık olması beklenmektedir. Operasyon öncesi 4 saate kadar su dışında herhangi bir şey tüketmemeniz gerekiyor. Yiyecek olarak kısıtlanan durumun yanı sıra içecek olarak su dışında başka bir şey içmeden önce doktorunuza danışmanız önerilir.
İlgili 41 soru bulundu
Anjiyo olmadan önce kullanabileceğiniz yiyecekler konusunda gerekli bilgileri doktorunuzdan alabilirsiniz. Anjiyo olacağınız sabah kahvaltı yapmamanız tavsiye edilmektedir. Sürekli kullanılan ilaçlar var ise bunların anjiyografi sabahı alınıp alınmayacağı doktora sorulmalıdır.
Kasıktan yapılan anjiyografi sonrası hastanın 6 saat yatakta sırtüstü yatması önerilmektedir. Halbuki el bileğinden yapılan anjiyografi sonrası hasta hemen ayağa kalkabilmekte ve yaklaşık 1-2 saat sonra evine taburcu olabilmektedir.
İşlem bittikten sonra hasta hemen ayağa kalkabilir, oturur, tuvalete gidebilir, elini bile kullanabilir. Hastalar 2,5-3 saat içinde taburcu olabilir. İsterlerse aynı gün işine geri dönebilir.
Bunun yanında klasik anjiyoda da risk son derece düşüktür. Ölüm, kalp krizi, felç gibi önemli komplikasyonların (istenmeyen olay) oranı 5/10.000 ile 1/1000 arasındadır.
Anjiyonun Riskleri Nelerdir? Bütün cerrahi girişimlerde olduğu gibi anjiyo da bazı riskler barındırır. Ancak söz konusu risk faktörleri günümüz teknolojisi sayesinde son derece azalmıştır. Hastanın felç veya kalp krizi geçirme riski ya da yaşamını yitirme riski son derece düşüktür.
KORONER BT ANJİO ÇEKİMİ ÖN HAZIRLIK
Çekim öncesi hastaların 4-6 saat aç kalınması istenir. Ancak bu mutlak bir açlık olmayıp su, meyve suyu ve süt gibi sıvılar serbesttir. Katı yiyecekler, çay, kahve ve sigara ise yasaktır. Eğer böbrek, kalp hastalığı, guatr veya allerji varsa doktor bilgilendirilmelidir.
Kasıktan anjiyo kaç dakika sürer? Kasıktan bt anjiyografi işlemi ,hazırlık ve operasyonun tamamlanması ile beraber 30 dakika kadar sürmektedir.
İlacı her gün aynı saatte almak önemlidir. Akşam saatlerinde alınması daha uygundur. Aç ya da tok olarak alınabilir. Bir bardak su ile alınmalıdır.
Anjiyo işlemi yaklaşık olarak 20-60 dakika sürer. Bu süre hastanın yaşına, kilosuna ve incelenecek damarlara göre değişiklik gösterebilir. Anjiyo acılı ve ağrılı bir işlem değildir. Bu nedenle bu süre içerisinde hastalar genellikle herhangi bir ağrı hissetmezler.
Anjiyo sonrasında dikkat edilmesi gerekenler ise bol su tüketmek, sigara ya da alkol kullanmamak, sıvı içecekler tüketmek, ilk 24 saat duş almamak olarak sıralanabilir. Eğer vücudunuzda tanımlayamadığınız bir durum söz konusu olursa işlemi yapan kardiyoloji doktoruna bildirmek en doğru davranış olacaktır.
Sıvı yiyecekler tüketmek: Anjiyo sonrası hasta özellikle katı yiyecekler tüketmemeli ve bir süreliğine yalnızca sıvı yiyecekler tüketmelidir. İlk 24 saat duş almamak: Koroner anjiyo uygulanan hastalar ilk 24 saat duş almamalı ve hatta mümkünse ilk 48 saat sıcak su ile temas etmemelidirler.
Hastalar anjiyodan korkmasın, ölüm riski oldukça düşük, hatta olmayan bir tetkiktir.'' Anjiyo sonucuna göre hastaya uygulanacak tedavi yöntemlerinin tartışıldığını belirten Doç. Dr.
Anjiografi Sırasında ve Sonrasında Neler Olabilir? Anjiografi riskli bir işlemdir. Anjiografi sırasında girişim yapılan damar ve içinde kateterlerin ilerletildiği damarlar yaralanabilir. Kanama, pıhtı atması ve damarlarda tıkanıklık oluşabilir.
Hasta işlem sırasında uyanıktır ve lokal anestezi uygulanır. Bu işlem vücutta beyin, kol, bacak gibi farklı organlara da uygulanabilir. Kalbe giden damarların görüntülenmesi işlemine ise koroner anjiyografi adı verilir.
Kasıktan yapılan anjiyografi sonrası hastanın 6 saat yatakta sırtüstü yatması önerilmektedir. Halbuki el bileğinden yapılan anjiyografi sonrası hasta hemen ayağa kalkabilmekte ve yaklaşık 1-2 saat sonra evine taburcu olabilmektedir.
Kasık damarından uygulanan anjiyo sonrası; kanama kontrolü amacıyla hastanın 4-6 saat yatarak istirahatı gereklidir. Bundan sonra hekim kontrolünde kasık bölgesinde bir problem yoksa hasta mobilize olur, 1-2 saatlik hastane içinde gözlem sonrası taburcu edilir.
Kanamanın durduğu görüldükten sonra sıkı bir bandaj ile kapatılır. Ayrıca bandajın üzerine 3-4 kg. ağırlığında bir kum torbası yaklaşık 6 saat süreyle konulur. Daha sonra bu torba kaldırılır, önceki bandaj küçük bir bandaj ile değiştirilir.
Kalp anjiyosu (koroner anjiyografi) sonrası, kardiyoloğunuz size stent takılmasını önerebilir. Bu önerinin nedeni, anjiyoda kalp damarlarınızda darlık saptanmış olmasıdır. Stent işlemiyle darlık ortadan kaldırılır.
* Koroner anjiyografi sonrası taburcu olduktan 10 gün sonra hastalar, tempolu olarak yürümesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri