Aç veya tok karna kullanılabilir fakat 11 yaşından küçük olan çocukların kullanması uygun görülmez. Sıvı propolis ise öksürük gibi solunum yolu problemlerinde veya ağız, diş problemlerinde kullanılır.
Propolis Bebeklere Ne Zaman Verilir? Gıda kodeksi Bal Tebliğinin bebeklere en az 12 aylık olana kadar bal yedirilmemesi gerektiğini düzenlediğini söylemiştik. Propolis, polen ve arı sütü, bal gibi bir arı ürünü olduğu için 12 aya kadar bebeklere verilmemelidir.
Sprey formda olan propolis boğaz enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olarak boğaza sıkılarak, şurup ise öksürük ve ağız yaraları için uygulanır. Toz formunda olan propolisin ise bal ile birlikte tüketildiğinde daha etkili olduğu bilinir. İçeceklere ve yoğurda eklenerek tüketilebilir.
Cinsiyet ayırt etmeksizin tüm yetişkinler 250 mg tek kullanımlık saf propolisi aynen çocuklar gibi sabah ve akşam tüketmeleri güvenli ve etkilidir.
Propolis her gün kullanılır mı? Antioksidan özelliği bulunan propolis, vücut sağlığı için oldukça faydalı bir besindir. Propolis tüketimi günde en fazla 3 kez olmalıdır. Tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.
İlgili 24 soru bulundu
Aç veya tok karna kullanılabilir fakat 11 yaşından küçük olan çocukların kullanması uygun görülmez.
Tüketim Önerisi: 4-10 yaş arası çocuklar için günde 10-40 damla arası, 11 yaş ve üzeri yetişkinler için günde 20-80 damla arası su, süt, meyve suyu, bal, pekmez gibi gıdalarla beraber tüketilmesi tavsiye edilir. Örneğin, 20 damla propolisi 1 bardak (yaklaşık 200 ml) su, süt, meyve suyuna karıştırarak tüketebilirsiniz.
Toz propolisi aç ya da tok karnına kullanmak mümkündür. Suda eridiği için su, süt veya meyve suyu içerisine eklenerek rahatlıkla tüketilebilir.
Bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini sağlamak için en az 3 hafta kadar her gün düzenli propolis kullanımı en uygun süredir.
Özellikle propolisin içeriğinde bulunan kumarin, kanama riski bulunan kişilerde ve cerrahi müdahale geçirecek olan kişilerde soruna yol açabileceği için kullanılmaması gerekmektedir. Propolis, bir arı ürünü olduğu için arı ürünlerine karşı alerjisi bulunan kişiler tarafından da kullanılmaması gerektiği söylenebilir.
Propolisin Yan Etkileri Nelerdir? Propolis ağızdan alındığında veya cilde uygun şekilde uygulandığında güvenlidir. Ancak arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.
Propolis içerisinde bulunan antioksidanlar artrit (eklem iltihabı) gibi hastalıkların sebep olduğu inflamasyonu azaltmaktadır. Yapılan çalışmalarda propolisin artritin neden olduğu inflamasyona bağlı oluşan şişliği azalttığı ve inflamasyon oluşumuna etki ettiği görülmüştür.
Kuru ve serin ortamda saklanabilir.
Suda çözünür olanı su, süt, meyve suyu, çay, kahve vb. içeceklerinize damlatarak tüketebilirsiniz. Suda çözünmeyen propolisi de bal, yoğurt, ekmek, pekmez vb. gıdalara damlatarak tüketebilirsiniz.
Özellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjiye bağlı reaksiyonları azaltmada önemli görevi bulunuyor. Ayrıca propolis solunum yolu hastalıklarını iyileştirmede olumlu sonuç veriyor. Yapılan çalışmalar propolisin özellikle astımın şiddetini azaltmada destekleyici yönünün olduğunu göstermektedir.
Propolis Balgam Söker mi? Balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır. Ayrıca akciğerleri temizler ve boğaz içerisinde oluşabilen tahrişleri önler. Öksürüğe iyi gelir.
Magnezyum, kalsiyum, iyot, potasyum, sodyum, çinko ve demir minerallerinin oldukça iyi kaynağıdır. Propolisin bu bilinen sağlığa olumlu etkilerinin dışında vücudun hayati fonksiyonlarımızın düzenlenmesinde görevi olan karaciğeri koruyucu etki göstermesidir.
Bağışıklık sistemini ve cilt sağlığını desteklemek için de kullanılan Propolis'in yara iyileştirmeyi hızlandırıcı özelliği yapılan araştırmalarla da ortaya konulmakta. Özellikle sindirim sistemindeki iç yaralara karşı kullanılan Propolis, bu sayede mide-bağırsak sorunlarında destekleyici takviye görevi görülebiliyor.
Maalesef hayır. Propolis yapışkan reçinemsi bir ürün. Rengi de açık kahverengiden koyu kahverengiye doğru değişiyor. Gerçek propolisi analiz yapmadan ayırt etmek mümkün değil.
Doğal antibiyotikler arasında yer alan propolisin bağırsak sisteminde olumlu etkileri bulunur. Bu sebeple mide sorunlarında oldukça etkilidir. Bağırsaklar içerisinde meydana gelen zararlı bakteriler ve enfeksiyonlar mideye de zarar vereceği için propolis tüketimi bu olumsuz etkilerin meydana gelmesini engelleyecektir.
Amaç propolis ile balmumunu ayrıştırarak sindirimi kolau hale getirmektir. Yani ham propolis nasıl çözülür sorusunun cevabı suya damlatarak olacaktır. Ham propolis su, süt ve meyve suyu gibi içeceklerde çözülerek de kullanılanilir. Bu nedenle propolis şurup ya da damla halinde tüketilmeye çok uygundur.
Sıvı propolis hekimlere göre kanaması olan kişilerin kullanmaması gereken bir üründür. Bunun haricinde herhangi bir rahatsızlığı olan kişilerin doktor tavsiyesi ile kullanımı önerilmektedir. Sıvı propolis damla tüketimi için özellikle yiyeceklere karıştırılarak tüketilmesi daha kolay olmaktadır.
Propolis damlanın içerisinde bazen zararlı alkol türevi çözücüler kullanılabiliyor. Bunların kullanımına organik ürünlerde izin verilmemektedir. Dolayısıyla Organik sertifikalı ve analizli ürünleri tercih ederek hem ürünün kalitesi ve veriminden emin olabilir hem de riskli bir içerik tüketmemiş olursunuz.
Kaliteli bir antioksidan olan propolis, cildi lekelerden koruyarak cildinin daha bakımlı görünmesini sağlar. Güneşe çıkmadan önce propolis olan kremleri cildine uygulayabilir, güneş sonrası bakımda da propolisi yüzüne sürebilirsin.
Saf propolisin tadı acı olduğu için takviye olarak hazırlanmış propolis kapsül, propolis efervesan, propolis sıvı şeklinde formları mevcut. Ayrıca propolisin belirlenmiş bir üst sınırı yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri