Zeytinyağı, emmekten hasar görmüş meme uçlarını hızlıca iyileştirir. Her emzirme sonrasında birkaç damla zeytinyağını yaralı meme ucuna sürmeniz önerilir. Zeytinyağındaki onarıcı maddeler, meme ucunun iyileşmesine yardım edecektir. Bebeğiniz huzurla emerken siz de acı çekmekten kurtulabilirsiniz.
Emzirmenin İlk Haftalarında Meme Uçlarında Ağrı
Zaman geçtikçe anneler emzirmeyi öğrenir, bebek ile birbirine alışır ve meme uçlarındaki ağrı günler içerisinde kaybolur.
Her emzirme sonrası göğsünüze birkaç damla süt sürüp biraz bekletebilirsiniz. Bu yöntem, özellikle meme ucu çatlaklarından kaynaklanan ağrılara etkilidir. Emzirme döneminde oluşan ağrıları hafifletmenin bir diğer yöntemi de masaj yapmaktır.
Memede İltihap
Göğüslerde yer alan süt kanallarının tıkanması sonucu gelişen iltihaplanma, memede kızarıklık ve şişlik yaratabilir. Virüs, bakteri ya da mantar kökenli bir enfeksiyon hastalığına işaret eden memede iltihap durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Emziren annelerin neredeyse tamamına yakın bir çoğunun yaşadığı en büyük meme problemlerinden birisi de emzirdikten sonra göğüste oluşan ağrıdır. Bu ağrının neden ortaya çıktığı ise çok açıktır. Her iki memenin yeterince boşaltılmamasıyla biriken süt sonucu annenin göğsünde şişkinlik ve ağrı oluşabilir.
Yeni gıdalar veya beslenme değişiklikleri sütünüzün tadını değiştirebilir. Özellikle acı ve koku içeren besinler (karnabahar, lahana gibi), sütünüzün tadını değiştirir. Eğer böyle bir yiyecek yediyseniz ve bebeğiniz emmek istemiyorsa, sütünüzü sağarak boşaltın ve birkaç saat sonraki sütünüzle emzirmeyi tekrar deneyin.
Sütün sabunsu, acı ve ekşi tadının bir diğer nedeni kimyasal oksitlenmedir. Kimyasal oksitlenme annenin içtiği su veya yediği gıdalar içerindeki yağlar nedeniyle olabilmektedir. Böyle bir durumda sütün ısıtılması tadını daha da kötü yapabilir.
Fibrokistik değişiklikler en önemli ağrı nedenleri arasındadır. Hücrelerdeki yağ asidi oranında dengesizlik olması memede ağrı yapabilir. Tiroit bezi hastalıkları, şeker hastalığı, hipofiz bezi tümörü neden olabilir. Memelerin iri olması hem memede hem de sırt ve boyunda ağrılara yol açabilir.
Memede Ağrı ve Şişkinlik Neden Olur? Hormonal düzensizlik, memenin fibrokistik hastalıkları, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri, mondor hastalığı, travma, ilaç yan etkileri, memenin kitlesel lezyonları, emzirme ile ilişkili problemler memede ağrıya neden olabilir.
Bu dönemde şişkinliği önlemek için memeye soğuk kompres uygulamanız faydalı olur. Emzirmeden 20 dakika önce ılık komprese geçmek gerekir. Bunun için ılık su dolu bir kap veya sıcak şu şişeleri kullanalabilirsiniz.
Memede tariflenen bıçak saplanması veya batma tarzındaki ağrılar, çoğu zaman kas-iskelet sisteminden kaynaklanan ağrılar olup bölgenin komşulukları nedeniyle meme ağrısı olarak kadınlarca tariflenmektedir. Bu şikayetlerle başvuran hastalarda sinir kök ağrıları ve kaburga ağrıları da araştırılmalıdır.
Meme hastalıkları ve tedavisi konusunda eğitimi olan doktorlar genel cerrahi uzmanlarıdır. Memenin klinik muayenesi için, genel cerrahi uzmanına, daha ideal olarak, genel cerrahlar içinden meme hastalıkları ve cerrahisi konusunda uzmanlaşmış bir meme cerrahına gitmek en uygun olanıdır.
Meme Ağrısı Olan Mutlaka Doktora Görünmelidir
Fakat çok nadir de olsa memede ağrı, kanserin tek belirtisi olabilir. Bu sebeple memede ağrı şikayeti olan bir bayanın mutlaka bir genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilerek, tetkikler sonrasında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz oluşturması, emmeyi reddetme gibi) yaratırken, bazı bebeklerde hiç sorun olmayabilir.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Annenin yaşadığı soğuk algınlığı ve benzer rahatsızlıklar, süt yoluyla bebeğe geçmez. Ancak soluma, dokunma, öpme ve temasla geçebilir.
Acı baharatlar
Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerden biri de pul biber, isot, karabiber gibi acı baharatlardır. Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
Bitki çayları: Rezene çayı, ısırgan otu çayı, zencefil, papatya çayı süt üretimini arttırmaktadır. Bitki çayları içinde en çok önerilen ise rezene çayıdır. Fitoöstrojen bir bitki olan rezene çay olarak tüketilebileceği gibi yemeklerde veya taze olarak salatada kullanılabilir. Süt üretimini arttırır.
Mastite bakteriler yol açtığından antibiotik tedavisi gereklidir. Tedavi süresi 10-14 gündür.
Bebeğinize dişlik verip diş etlerinde huzursuzluğu azaltarak ısırmayı önleyebilirsiniz. Süt Miktarındaki Azalma: Bebekler özellikle süt miktarında bir azalma olduğu zaman hayal kırıklığına uğrar ve daha fazla süte ihtiyaç duyarak memeyi ısırabilir. Süt miktarınızı artırmak bebeğin ısırma isteğini azaltacaktır.
Her kadın hayatının bir döneminde memesinde bir takım değişiklikler farkedebilir. Bunların çoğu hormonlarla ilişkili değişikliklerdir. Çünkü meme hormonlara duyarlı bir organdır ve her adet (regl) döneminden önce süt bezleri ve kanallarında belirginleşme olur, meme dokusunda sıvı toplanır.
Göğüs ağrısı için ilk olarak kalp doktoruna, İç Hastalıkları uzmanına veya Göğüs Hastalıkları doktoruna gidilebilir. Göğüs Ağrısına Hangi Bölüm Bakar? Göğüs ağrısına Kardiyoloji, Dahiliye ve Göğüs Hastalıkları Bölümü bakar.
Mastit; memede kızarıklığa, şişliğe, ağrıya neden olan inflamasyon (iltihaplanma) varlığıdır. Bu iltihaplanmaya enfeksiyon da eşlik edebilir. En sık emziren kadınlarda görülmekle birlikte emzirmeyen kadınlarda ve erkeklerde de görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri