Propolisin, antidepresan ilaçların da etki mekanizması olan, Monoamin Oksidazın (MAO) baskılanması yoluyla depresyonu önleyici özellik gösterdiği bildirilmiştir. Araştırmacılar, nörolojik bozuklukların tedavisine destek olarak propolis kullanımını önermektedirler.
Düzenli kullanıldığında kan basıncını düşüren propolis, sakinleştirici etki yaratır.
Yapılan çalışmalarda propolisin, merkezi sinir sistemini uyarıcı, antidepresan ve anksiyolitik (anksiyete giderici) etkilerinin de olduğu belirtilmiştir.
Bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini sağlamak için en az 3 hafta kadar her gün düzenli propolis kullanımı en uygun süredir.
İlgili 44 soru bulundu
Propolis her gün kullanılır mı? Antioksidan özelliği bulunan propolis, vücut sağlığı için oldukça faydalı bir besindir. Propolis tüketimi günde en fazla 3 kez olmalıdır. Tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.
Aç veya tok karna kullanılabilir fakat 11 yaşından küçük olan çocukların kullanması uygun görülmez.
Yürüyüş, egzersiz, takım sporları, meditasyon, nefes egzersizleri, uzun banyolar, yoga gibi teknikler anksiyete belirtilerinin kontrol altına alınmasını ve kaygının hafiflemesini sağlayabilir.
Neyse ki bazen panik atak ve anksiyete gibi psikolojik problemlerle doğal yöntemler sayesinde başa çıkmak mümkün olabiliyor. Tıbbi araştırmalar da kadınlarda panik atak ve anksiyetenin nedenlerini doğruluyor: serotonin eksikliği, B vitamini seviyelerinde düşüklük ve demir eksikliği.
Propolisin, antidepresan ilaçların da etki mekanizması olan, Monoamin Oksidazın (MAO) baskılanması yoluyla depresyonu önleyici özellik gösterdiği bildirilmiştir. Araştırmacılar, nörolojik bozuklukların tedavisine destek olarak propolis kullanımını önermektedirler.
Özellikle propolisin içeriğinde bulunan kumarin, kanama riski bulunan kişilerde ve cerrahi müdahale geçirecek olan kişilerde soruna yol açabileceği için kullanılmaması gerekmektedir. Propolis, bir arı ürünü olduğu için arı ürünlerine karşı alerjisi bulunan kişiler tarafından da kullanılmaması gerektiği söylenebilir.
Propolisin Yan Etkileri Nelerdir? Propolis ağızdan alındığında veya cilde uygun şekilde uygulandığında güvenlidir. Ancak arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.
Uzmanlar bağışıklığı güçlendirmek için sağlıklı beslenme düzenine ek destek olarak Anadolu propolisi, D3 ve K2 vitaminlerinin birlikte tüketiminin önemine dikkat çekti. Konu ile ilgili konuşan Doç. Dr. Engin Celep D3 ve K2 vitaminlerinin Anadolu propolisi ile beraber daha etkili olduğunu söyledi.
Enerjimizin düşüklüğünü çoğu zaman fark edemeyebiliriz. Direncimiz düşebilir, bakteriyel ve viral enfeksiyona yakalanabiliriz. Bu sebeple direncimizi ve gücümüzü arttıracak doğal besin maddelerinden faydalanabiliriz. Bunlar arasında ginseng, arı sütü, polen ve propolis bulunmaktadır.
Propolis tansiyonu yükseltir mi? Propolis tansiyonu yükseltmez.
Anksiyete bozukluklarının nedenleri kesin olarak anlaşılamamıştır. Fakat travmatik olaylar, çeşitli deneyimler, sağlık sorunları, kalıtsal faktörler gibi etmenlerin kaygı bozukluklarını tetikleyebildiği görülmektedir. Genetik sebeplerden kaynaklı anksiyete bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.
Panik atak bilişsel davranışçı tedavi yöntemi ile kolaylıkla tedavi edilebilir. İlaç tedavisine ek olarak psikoterapi ile kişinin hastalığının ne olduğu ve nedenleri bilmesi, nefes egzersizleri, olumsuz düşüncelerinin değiştirilmesi amaçlanır. Terapi 6-12 seans kadar sürebilir.
Özellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjiye bağlı reaksiyonları azaltmada önemli görevi bulunuyor. Ayrıca propolis solunum yolu hastalıklarını iyileştirmede olumlu sonuç veriyor. Yapılan çalışmalar propolisin özellikle astımın şiddetini azaltmada destekleyici yönünün olduğunu göstermektedir.
Propolis her gün kullanılır. Sabah akşam propolis alabilirsiniz. Ancak bundan daha fazla kullanmak bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Propolis kilo aldırır mı? Propolisin kilo alma üzerinde etkisi merak edilen konular arasındadır. Propolisin tek başına tüketilmesinin kilo aldırma üzerine etkisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri