Gelelim en merak edilen kısma. Prosecco nasıl içilir, neyle içilir, ne zaman içilir? Prosecco'nun en büyük özelliklerinden birisi, hafif ve kolay içimi sayesinde günün her saati tüketilebilmesi. Bir kutlama için akşamüstü ya da aperatif atıştırmalıklar ile öğleden sonra size eşlik edebilir.
Prosecco, bir İtalyan beyaz şarabıdır. Adını üzüm ve şarabın üretildiği Trieste yakınlarındaki Prosecco köyünden almaktadır.
Prosecco, Venedik'in yaklaşık 24 km kuzeyindeki Veneto bölgesinde yapılan bir köpüklü şaraptır.
Şampanya Pinot Noir, Pinot Meunier veya Chardonnay üzümlerinden elde edilirken; Prosecco Glera; Cava ise Macabeu, Parellada veya Xarello üzümlerinden üretilir. En yüksek şişe içi basınca sahip olan şampanyadır. Şampanyanın alkol oranı, Prosecco ve Cava'dan ortalama 1 ila 2 derece daha yüksektir.
Prosecco gibi köpüklü şaraplar biraz farklı yapılır ve aynı şekilde yıllanmaya değmez. Prosecco'yu satın aldıktan sonra altı ila on iki ay içinde içmeye çalışın.
İlgili 21 soru bulundu
İtalyan Köpüklü Şarapları
En bilineni Prosecco'dur. Prosecco İtalya'nın kuzeydoğusundaki Veneto bölgesinde yetişen bir üzüm türüdür. Bu ünlü köpüklü şarap spumante (çok köpüklü) ve frizzante (az köpüklü) olmak üzere iki çeşittir. İtalya'nın diğer köpüklü şaraplarından biri de Muscat üzümünden üretilen Asti'dir.
Deniz Ürünleri: Prosecco, özellikle kabuklu deniz hayvanlarıyla mükemmel bir uyum sağlar. İstiridye, midye, karides, yengeç veya ızgarada pişirilmiş balık, bu köpüklü şarap ile mükemmel eşleşir. Kuş Etleri ve Hafif Etler: Prosecco, hafif etlerle, özellikle tavuk ve hindi gibi beyaz etlerle iyi gider.
Uzun, ince çanağı ve küçük ağzıyla flüt kadehler, özellikle şampanya için kullanılır. Örnekler: Şampanya, Prosecco, Bellini.
Köpüklü şaraplarda 6-10 derece tavsiye edilen şampanya gibi yıllanma potansiyeli olan köpüklü şarapları 10 derecelere doğru içmek gerekiyor daha genç tüketime uygun köpüklü şarabınız varsa 6 derece gibi yani buz gibi içmelisiniz ki size doğru aromaları sunabilsin.
Şarap içerken şarabınızı küçük yudumlarla tadın ve asla doğrudan yutmayın. Şarabı ağzınızda hafifçe çalkalayarak tat alma tomurcuklarınızın üzerinde gezdirin. Lezzeti gerçekten özümsemek için yutmadan önce şarabı ağzınızda 5-10 saniye tutmanız elzem. Yuttuktan sonra ağızda kalan tada veya bitişe dikkat edin.
Örneğin, serin bir iklimde yetiştirilen Chardonnay üzümleriyle yapılan köpüklü şaraplar, sıcak bir iklimde yetiştirilen Chardonnay üzümleriyle yapılanlardan daha düşük alkol seviyelerine sahip olacaktır. Genel olarak, köpüklü şarapların alkol içeriği tipik olarak %12-14 arasında değişir.
Günde alınan bir kadeh şarabın zararlı değil, faydalı olduğu birçok kaynak tarafından yazılmaktadır. Her gün alınan bir kadeh şarabın kanseri önlediği uzmanlar tarafından onaylanmaktadır. Özellikle de kırmızı şarabın içinde bulunan resveratrol adı verilen zengin polifenol kaynağı bulunmaktadır.
Köpüklü şarap, yüksek miktarda karbondioksit içerir. şarabın ikinci kez mayalanması ve bu işlem sırasında ortaya çıkan karbondioksit gazının şişenin içinde kalması sağlanarak üretilir. Elde edilen şarap mantar sayesinde şişe içinde kalır, köpük oluşur. Bazı ülkelerde köpüklü şaraplar şampanya olarak adlandırılır.
Bir elinizle şişeyi tutunuz diğer elinizle mantarı oynatarak çıkartmaya çalışınız. Eğer mantar hareket etmiyorsa baş parmağınızla yavaş yavaş mantarı itiniz kısa bir sürede mantar fırlayacaktır. Bu işlemleri yapmadan önce şişeyi asla sallamayınız çünkü mantar yerinden çıkınca şampanyanız köpürüp dışarı dökülecektir.
Kanın akışkanlığını artırarak kalp krizi riskini azaltıyor. Şarap, sadece kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı değil, diğer hastalıklara karşı da koruyor. Örneğin, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve antioksidan maddeler sayesinde kanser hastalıklarına karşı korunmamızı sağlıyor.
İtalya'da üretilen Ruffino Prosecco'nun apelasyonu Prosecco, DOC, köpüklü şeklinde. Damak: Canlı asidite, meyve aromaları, dengeli ve akıcı.
prosecco, bir italyan beyaz şarabıdır. adını üzüm ve şarabın üretildiği trieste yakınlarındaki prosecco köyünden almaktadır. genellikle eskiden prosecco olarak da bilinen glera üzümlerinden yapılsa da yapımında diğer üzüm çeşitleri de kullanılabilir.
Prosecco, şampanyaya benzetilir. Aralarındaki temel fark, öncelikle Prosecco İtalyan; şampanya ise Fransız şarabıdır. Diğer bir farkları ise üretim şekilleridir. Alkol oranı şampanyaya göre daha azdır.Prosecco çoğu zaman köpüklü (spumante) veya yarı köpüklü (frizzante) tarzda yapılır.
Büyükçe bir şarap kadehini bol buzla doldurun. Önce prosecco, sonra aperolü eşit miktarlarda olacak şekilde bardağa doldurun (miktarı ayarlamak için shot bardaklarını da kullanabilirsiniz). Üzerine az bir soda ekleyip, portakal dilimi ile süsleyerek servis yapabilirsiniz. Yanına mutlaka mazbatanızı da alınız.
Kırmızı şaraplar büyük kadehlerde servis edilmelidir. Böylece havanın şarapla temas etme yüzeyi artar ve aromalar ortaya çıkar. Beyaz ve roze şaraplar için orta büyüklükte kadehler gerekir, böylece taze meyve özellikleri kadehin ağzına doğru toplanır ve ısınmaz.
DOC statüsünde, “Extra Dry” (en az şeker oranına sahip). Rekolte belirtilmemiş, 11 derece alkollü. Çok açık sarı tonlarda, bol ve yoğun köpüklü. Burun ve damakta taze ve canlandırıcı, beyaz meyvemsi ve çiçeksi tonlar belirgin.
Aperol Spritz, Kuzeydoğu İtalya'da genellikle aperitif olarak servis edilen, şarap bazlı, İtalyan asıllı bir kokteylidir; kokteylin içeriği Prosecco, Aperol ve soda bileşenlerinden oluşur.
Glera, Verdisio, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Blanc ve Pinot Noir üzümlerinden yapılmış DOC statüsünde köpüklü şarap, 11 derece alkollü. Açık sarı tonlarda, canlı ve işlek köpüklü. Taze üzüm ve elma, armut gibi beyaz meyve kokulu. Taze, canlı, dengeli ve ferahlatıcı.
prosecco yerine beyaz şarap ya da şampanya da kullanılabilir. aromasını güçlendirmek için de 1 dilim portakal ile servis edilir. ben onun yerine 1 dilim greyfurtu tercih ederim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri