15-18 yaş aralığı: Fiili işlediği sırada 15 yaşını doldurmuş olup da 18 yaşını doldurmamış olan kişilerin algılama ve irade yeteneğine sahip olduğu varsayılarak ceza ehliyetinin varlığı kabul edilmiştir. Ancak işbu yaş aralığı için de ceza indirimi uygulanacaktır.
13 yaşını dolduran, fakat 17 yaşını doldurmuş olmayan gençler hakkında ceza verilmesi istisnadır, kural olarak “eğitici güvenlik tedbiri” uygulanır . Kanunlar 'kanuni bir karine' olarak, çocuğun ceza sorumluluğunun mutlak olarak kabul edilmediği yaş limitleri gösterirler.
Fiili işlediği sırada onbeş yaşını doldurmuş olup da onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde onsekiz yıldan yirmidört yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde oniki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
TCK 31'de düzenlenen yaş küçüklüğüne benzer şekilde sağır ve dilsizlik için de TCK 33, yaşa bağlı kademeler belirlemiştir. Türk Ceza Kanunu madde 33'e göre: 15 yaşını doldurmamış sağır ve dilsizlerin ceza sorumluluğu hiç yoktur. Ancak haklarında çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir.
Suç tarihinde 12 yaşını doldurmamış olan çocuk- ların işledikleri suçlar bakımından cezai sorumluluğu bulunmamakta- dır. Bu sınır, 765 sayılı TCK döneminde 11 idi. 765 sayılı TCK'nın 53/1. Maddesine göre, suç tarihinde 11 yaşını doldurmamış olan çocuklar hakkında takibat yapılamaz ve ceza verilemez.
İlgili 35 soru bulundu
Bu yüzden kusuru olmayan veya kusurlu sayılamayanlar (12 yaşını doldurmamış çocuklar, akıl hastaları vb.) ortada suç olsa bile cezalandırılmazlar.
Hareketle verilen cezalar : Kızgın, kaşları çatarak bakma gibi yüz ifadesi ile veya dövme, odaya kapatma, sevgi esirgeme gibi hareket le verilen cezalardır (Uluğtekin, 1984, s. 27). Maddi cezalar : Çocuğa sevdiği yiyeceği yapmama veya alma ma, parka gezmeye götürmeme, sevdiği şeylerden mahrum etme gibi cezalardır.
Fiili işlediği sırada 12 yaşını ikmal etmemiş çocukların cezai ehliyeti olmadığından fail durumundaki bu çocuklar hakkında hapis cezası verilemez ancak hâkim isterse Çocuk Koruma Kanunu'na göre çocuklara özgü güvenlik tedbirine hükmedebilir.
15-18 yaş aralığı: Fiili işlediği sırada 15 yaşını doldurmuş olup da 18 yaşını doldurmamış olan kişilerin algılama ve irade yeteneğine sahip olduğu varsayılarak ceza ehliyetinin varlığı kabul edilmiştir. Ancak işbu yaş aralığı için de ceza indirimi uygulanacaktır.
Bir kişi suç işlediğinde bu suçu işlediği yerde ve tarihte suça ilişkin kusur yeteneğine sahipse cezai ehliyetinin olduğundan söz edilebilir.
Görüldüğü gibi, 5237 sayılı Kanunun 53/4 maddesi, fiili işlediği sırada 18 yaşını doldurmamış olanların kamu haklarından yasaklanamayacağı belirtildiğinden, ilgilinin 657 sayılı Kanunun 48/A4 maddesi kapsamında memuriyete engel bir yasaklılığı bulunmamaktadır.
18 Yaş Altı Adam Öldürmenin Cezası
Kasten öldürme suçunun çocuğa karşı işlenmesi durumu nitelikli kasten öldürme suçuna sebebiyet vermektedir. 18 yaşın altındaki çocuğun kasten öldürülmesinin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
18 yaş altı işlenen suçlar devlet memurluğuna engel değildir. 18 yaşından küçükken işlenen suçlar güvenlik soruşturması kapsamında değerlendirmeye esas alınamaz. Buna dayanarak olumsuz sonuçlandırılan güvenlik soruşturmalarının idare davasında iptal edildiği görülmektedir. Zira işlem konusuz kalmaktadır.
18 yaş altı çocuklardan da ne gördüklerine dair bilgi alınabilir fakat mahkemeye çıkarılmazlar. Çocukların psikolojisi açısından bu durum sakıncalıdır. Bu yüzden, mahkemede 18 yaş altı şahitliği geçersizdir. Bir suç işleme durumunda ise 18 yaş altındaki kişiler, duruma göre hâkim karşısına çıkarılabilir.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararlarında da açıkça vurgulandığı üzere, 18 yaşından küçükken işlenen suçlar devlet memurluğuna yada kamu görevine engel değildir.
Islah evleri : Madde 9 - Suçu işlediği zaman on bir yaşını bitirmiş olupta on beş yaşını bitirmeyen ve cezanın çektirilmesine başlandığı anda on sekiz yaşını doldurmayan küçüklerin cezaları ıslah evlerinde çektirilir.
Fiili işlediği sırada 18 yaşından küçük olanlar hakkında TCK'nın 53/1. maddesinde sayılan hak yoksunluklarına (örneğin; seçme ve seçilme hakkından yoksunluk) hükmedilemez. Çocuklar hakkındaki hapis cezaları, çocuk kapalı ceza evleri veya çocuk eğitim evlerinde infaz edilir.
ÇKK nun 21. maddesi uyarınca; 15 yaşından küçük çocukların işledikleri iddia olunan suça ilişkin kanun maddesinde öngörülen ceza miktarının üst sınırı beş yıldan fazla değil ise çocuk hakkında tutuklama kararı verilemez.
Buna göre kişilerin 18 yaşından küçükken işlediği herhangi bir suça ait kayıtların idari makamlara bildirilmesi hukuken mümkün değildir.
Yine de bu çocukların temyiz kudretine sahip olup olmaması husunda şüpheye düşülürse inceleme yaptırılır. 15-18 yaş grubundaki çocukların cezası üçte bir oranında indirilir.
0 - 12 Yaş Grubu Çocuklar
5237 sayılı TCK'nın 31/1 maddesi uyarınca fiili işlediği tarihte 12 yaşını doldurmamış çoT cukların ceza sorumluluğu yoktur. Kanun koyucu 12 yaşını doldurmamış çocukların işledikleri fiil ne olursa olsun, ne şekilde işlemiş olurlarsa olsunlar ceza sorumluluğunun olmadığını kabul etmiştir.
Amerikan Hukuku'nda cezai sorumluluk yaşı yedidir. Sekiz ve on dört yaşları arasındaki çocukların doğruyu yanlıştan ayırabilme yeteneğine sahip olup olmadığına bakılmakta ve eğer yaptıkları hareketin sonucunu anlayabilecek durumda oldukları saptanırsa cezai sorumlulukları olacağı kabul edilmiştir.
Çocuğa fiziksel acı verilmemelidir. Ceza mutlaka suçla orantılı olmalıdır. Çocuk sorumluluğunda olan bir şeyi yerine getirmediğinde önce uyarılmalı, sonra yaşına uygun bedel ödettirilmelidir. Cezanın neden verildiği çocuğa mutlaka anlatılmalıdır.
Ödül ve ceza çocuk yetiştirmede sık başvurulan ve birlikte anılması gereken kavramlardır. Ebeveynler, çocuktaki olumlu bir davranışı pekiştirebilmek için ödüle, olumsuz bir davranışı ortadan kaldırabilmek ya da söndürebilmek için cezaya başvurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri