Prospektif grup çalışması veya Prospektif araştırma, çıkan olguların benzer özelliklerinden yola çıkarak, bir olgunun(örn. hastalığın) sebebini, yayılışını vb. nedenleri araştırma türüdür. Prospektif, İngilizce dilinde gelecekteki bir olayın anlatılmasında kullanılan zaman biçimi.
1. Prospektif Kohort Araştırmaları: İleriye dönük izleme yapılan araştırmalardır. 2. Retrospektif Kohort Araştırmaları: Kayıtlardan geriye dönük izlemeler yapılan araştırmalardır.
şimdiki olayları geçmişteki olaylar üzerinden açıklamaya çalışan; katılımcıları, içinde bulunulan zamandan başlayarak geçmişe doğru inceleyen, deneysel olmayan araştırma türü.
Tanımlayıcı Araştırma Örnekleri Nelerdir? 1- Bir şirketin toplumun büyük çoğunluğunun en çok tercih ve talep ettiği ürünlerin listesini çıkarmak için yaptığı bir araştırma. 2- Toplumun belli başlı kişiler (örneğin bir sporcu ya da bir yazar) hakkındaki görüşlerini listeleyen ve analiz eden araştırma.
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
İlgili 36 soru bulundu
Kesitsel bir çalışma, belirli bir zamanda belirli bir noktada toplanan değişkenlerin verilerini bir grup insan üzerinde analiz eden bir gözlemsel araştırma türüdür. örnek popülasyon veya önceden tanımlanmış bir alt küme. Bu çalışma türü kesitsel analiz, enine çalışma veya prevalans çalışması olarak da bilinir.
Nitel Araştırma (Kalitatif – Qualitative Research)
Gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı araştırma türüdür. Bu tip araştırmalarda, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik bir süreç izlenir.
- Kesitsel araştırma (Prevalans Araştırmaları/taramalar)
İlgilenilen hastalığın toplumdaki sıklığının (prevalansının) araştırıldığı, bütün topluma genellenebilir sonuçlar elde edilen, toplumun tamamının veya temsil eden bir örneğinin incelendiği çalışmalardır.
Yani tanımlayıcı araştırma, hedef kitleniz üzerinde istatistiksel çıkarım yapmak için kullanabileceğiniz ölçülebilir bilgileri veri analizi yoluyla toplar. Sonuç olarak, bu araştırma türü, benzersiz görüşler sağlama becerisini sınırlandıran kapalı uçlu sorularla gerçekleştirilir.
Tanımlayıcı ve tanısal araştırma çalışmalarında araştırma tasarımı: Tanımlayıcı araştırma çalışmaları, belirli bir bireyin veya bir grubun özelliklerini tanımlamakla ilgilenen çalışmalardır, oysa tanısal araştırma çalışmaları, bir şeyin meydana gelme sıklığını veya başka bir şeyle ilişkisini belirler.
“Prospektif Yaklaşım”
Etkenle karşılaşıldıktan sonra ileriye dönük olarak yapılan izlem çalışmalarıdır.
Belli bir ortak özelliğe sahip olan kişilerin hastalığa yakalanma olasılıklarının saptanması için yapılan araştırma kohort araştırmadır. Örneğin masa başı çalışanlarının çoğunda bel ve sırt ağrılarına bağlı olarak bel fıtığı görülmektedir.
Kohort çalışması, büyük bir grup insanı takip eden ve örneğin maruz kaldıkları risk faktörlerinin sağlık üzerindeki etkilerini değerlendiren bir çalışmadır. Bu çalışmaların kapasitesi, veri toplamada veya sonuçların yorumlanmasında herhangi bir önyargıdan, hatadan kaçınmak için titiz bir metodolojiye dayanmaktadır.
Retrospektif yaklaşım terimi, günümüzde, sosyal bilimlerde yapılan araştırmalarda araştırmacının, araştırmanın başlangıcındaki kabulleri, öngörü ve yaklaşımlarıyla araştırma sonucunda ulaştığı gerçekleri, geriye bakarak karşılaştırmasıdır.
Retrospektif tanı, hastanın ölümünden sonra hastalığının belirlenmesi işlemi.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Bilimsel araştırmanın iki temel türü vardır: temel araştırma ve uygulamalı araştırma.
Yaş grupları, cinsiyet, meslek, sosyoekonomik durum, medeni durum, mevsimler veya coğrafik bölgelere göre bu hastalık veya sağlık ile ilgili durumun dağılımı nasıldır? gibi sorulara cevap bulunmasını sağlayan epidemiyolojik araştırma tipi tanımlayıcı (deskriptif) araştırmadır.
Tanımlayıcı araştırmalar ile hastalık risk faktörleri/nedenlerine yönelik hipotezler üretilebilir, sağlık hizmeti planlayıcıları için koruyucu ve eğitici programların nasıl etkili olacağı konusunda kaynak teşkil eder.
Antropolojik bir yaklaşım olan etnografi ' kültür ve günlük hayatın anlamına ' odaklı bir araştırma yöntemidir. Bu tür yöntemlerin asıl amacı, bir topluluğun ( genelde küçük grupların ) kültürünü, geleneklerini, inançlarını ve davranışlarını yazılı olarak açıklamak, tanımlamaktır.
Ne, neden ve nasıl gibi soruları yanıtlamak için kullanıldığı için genellikle temellendirilmiş teori yaklaşımı veya yorumlayıcı araştırma olarak adlandırılır.
Görüşme, nitel araştırmada çoğunlukla kullanılan bir teknik olarak öne çıkmaktadır.
Nicel araştırmalarda bu değerin sayısal olması ya da sayılarla sembolize edilmesi gerekir. Bu noktada doğaldır ki değişken ve hücre değerlerinin uyumu önem taşır. Nicel araştırma yöntemleri elde edilen verinin sayısal semboller içermesine bağlı olarak nitel ve karma araştırma yöntemlerinden ayrılır.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri