Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor. Turşu yapımının püf noktası ise kullanılan sebze veya meyvelerin taze olmasıdır.
Genelde turşu yapılırken en popüler olan sirke türü üzüm sirkesidir. Ancak faydalarından dolayı elma sirkesine de oldukça ilgi gösterilmektedir. Elma sirkesi turşu yaparken çok rahat bir şekilde kullanılabilir. Elma sirkesi birçok önemli faydası ile öne çıkar.
Sonuç olarak, elma sirkesiyle turşu yapıldığında turşunuz daha yumuşak bir kıvama sahip olacaktır. Üzüm sirkesiyle turşu yapıldığında daha sert ve keskin bir kıvam elde edilir. Bu yüzden turşu yapımında en çok üzüm sirkesi tercih edilir.
Biberi yıka ve ayıkla kavanozların altına nohutu, sarımsağı ,koyun Biberi doldurun . Üstüne birer elmayı yarım limonu koyun . Birer bardak elma sirkesi sonra üzüm sirkesi doldurun .
Sürekli marketlerden alıp bu enfes turşuyu, sofralarınızdan eksik etmiyorsanız; bu turşuya maliyet ayırmaktan kurtularak, evde bildiğiniz malzemeler ile acı biber turşunuzu hazırlayacaksınız. Üzüm veya elma sirkesi ile biberlere enfes bir aroma katacak, iri tuzlar ile lezzetlendireceksiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Turşu yapımı için daha çok üzüm sirkesi tercih edilir. Beyaz sirke, diğer sirke türlerine nazaran daha keskin bir tada sahiptir. Bu nedenle turşu yapımında çok fazla tercih edilmez. Yine de turşu yapımında beyaz sirke kullanılabilir.
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
Biberleri kavanozlara yerleştirdikten sonra her iki kavanoza ayrı ayrı olacak şekilde öncelikle birer tatlı kaşığı dolusu kaya tuzu ve birer çay kaşığı limon tuzu koyun. Ardından 1 er çay kaşığı toz şeker ekleyin. Daha sonra her iki kavanoza yine ayrı ayrı yarım çay bardağı üzüm ya da elma sirkesi koyun.
Uzun süredir tartışılan bu sorunun cevabını ise 72 yıldır turşuculuk yapan Demir ailesinden Egemen Demir verdi. Turşunun hem limon hem de sirkeyle yapılabileceğini belirten Demir, "Ama özellikle kelek, patlıcan ve pancar çeşitlerinin sirkeyle yapılması gerekiyor. Çünkü sirkeyle yapıldığında daha lezzeli oluyor" dedi.
Soyulmuş sarımsakları ikiye bölüp içine atıyoruz ve aynı işleme devam ediyoruz, tuzu sirke içinde eritiyoruz, biberlerin üzeri kapanana kadar sirkeyi dolduruyoruz ve ağzını sımsıkı kapatıp bir hafta daha lezzetli olmasını istiyorsanız 10 gün sonra açıp tadına bakabilirsiniz. Afiyet olsun.
Sirkesiz turşu hazırlamanın iki farklı yöntemi var. Eğer evinizde evde kendi yaptığınız yoğurdun suyu ya da peynirizin suyu varsa bunlarla salamura suyu hazırlayabilirsiniz. Eğer bu tarz bu su yoksa sadece içme suyu ve kaya tuzu da kullanabilirsiniz.
Kapya biberleri yeşil biberlere uygun olacak şekilde ince şeritler halinde doğrayalım. Bir tencereye su, zeytinyağı, üzüm sirkesi ve tuzu ekleyip kaynatalım.
Turşuda kullanılan malzemeye göre sirke kullanımı değişiyor. Uzmanlar ev sirkesiyle yapılan turşunun daha lezzetli olduğunu belirtiyor. Çünkü satılan sirkelerde kullanılan katkı maddeleri turşunun gerçek lezzetini engelliyor. Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor.
YAŞAM HABERLERİ Türk sinemasının unutulmaz Neşeli Günler filminden hemen hemen herkesin aşina olduğu sirke ve limon tartışması devam etse de uzmanına göre, sirke ve limonun turşuya aromadan başka bir katkısı bulunmuyor. Her sebze, fermantasyon sürecini kendi özelliğine göre tamamlıyor.
Acı Biber Turşusu Tarifine İlişkin Notlar:
Üzüm ya da elma sirkesi kullanabilirsiniz. Nohut ve şeker turşunun fermante süresini hızlandırmaktadır.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritilmelidir. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir.
Tüm sirke türleri arasında belki de en az bilineni, en az yaygın olanı nar sirkesidir. Gıda konusunda uzun yıllardır uzman olan Kühne, hem faydalı hem de lezzetli bu ürünü de, tıpkı ötekiler gibi güvenle tüketebilmeniz için mutfaklarınıza getiriyor.
Daha iyi istiflemek için de kavanozu yan çevirip olabildiğince sıkı yerleştirdim. Biber turşunuz hazırladıktan 3 – 4 gün sonra sararmaya başlayacaktır. 10-12 gün içinde tamamen olgunlaşıp yenmeye hazır hale gelecektir.
Evi sirkeli su ile silmenin en büyük faydası evdeki kötü enerjiyi uzaklaştırmasıdır. Bunun yanı sıra çıkmayan lekelerde sirkeli su ile rahat bir şekilde çıkarılabilir. Cam ve fayans yüzeylerinin daha temiz görünmesi içinde sirkeli su önerilmektedir.
Bu uygulama için genelde elma sirkesi tercih edilmektedir. Ancak elma sirkesi yoksa üzüm sirkesi de kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri