Eğer, ilaç tedavilerine rağmen işeme şikayetleriniz devam ediyorsa; ilaç tedavilerine rağmen tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarınız veya idrardan ciddi kanama şikayetleriniz oluyorsa; veya size idrar yapamadığınız için sonda takılmışsa ameliyat olma zamanınız gelmiş demektir.
Prostat hacmi 80 ml'den fazla olan kişilerde açık prostat ameliyatı veya günümüzde HoLEP ameliyatı önerilmektedir.
Prostat büyüklüğünün miktarına göre hastaya önerilecek cerrahi tedavinin tipi değişecektir. Genellikle 30 gramın altında TUİP, 30-80 gram aralığında monopolar veya bipolar TUR-P ve 80 gramın üstünde HOLEP, açık prostatektomi veya laparoskopik/robotik adenom çıkartılması işlemleri yapılmaktadır.
Prostatın mekanik sıkıştırması sonucu en büyük hasarı mesane ve böbrekler görür. Tıpkı bir su hortumun ucunun tıkanması gibidir, hortumun gerisinde basınç artar, idrar geri tepmeye başlar, bunun sonucunda da mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
40-49 yaş için 2.5 ng/ml. 50-59 yaş için 3.5 ng/ml. 60-69 yaş için 4.5 ng/ml. 70 yaş ve üzeri için 6.5 ng/ml en üst değerlerdir.
İlgili 36 soru bulundu
Yaşa özgü PSA değerleri ( örneğin 50 yaşından küçük olanlarda 2 ng/ml den az olmalı, 50-60 yaş aralığında 2.5 ng/ml den az olmalı ) yüksek olduğunda ve parmakla rektal muayenede sertlik bulunduğuında prostat kanseri kesin olarak dışlanmalıdır.
BPH da en sık uygulanan ameliyat TURP işlemidir (Transüretral prostat rezeksiyonu). Bu işlemde, üretradan (idrar kanalı) ince bir boruyla girilerek prostata ulaşılır ve kanalı daraltan prostatın orta kısmı tıraşlanarak dışarı alınır. TURP ameliyatını takiben hasta birkaç gün hastanede kaldıktan sonra evine gidebilir.
Prostat ameliyatı belli başlı riskler taşımaktadır. Özellikle ameliyat sonrası için oluşan bazı riskler her hastada görülmez. Yine de ameliyatı geçiren hastanın genel sağlık durumu ya da ameliyat sonrası oluşan yan etkiler bazı hastalarda geçici ya da kalıcı hasarlara oluşabilmektedir.
Prostat ameliyatı sonrası oluşabilecek birçok risk bulunmaktadır. Bu riskler arasında idrar yapma problemi yaşamak, idrar kaçırma, kanama ve cinsel işlevsizlik bulunabilir. Bu yazımızda sizlere prostat ameliyatı sonrası kanama sorunundan bahsedeceğiz.
Kapalı bir prostat ameliyatı 1 saatte tamamlanıyor. Sonra odaya çıkarılıp hastaya sonda takılıyor Ameliyat tekniğine ve hastanın durumuna göre sonda 1 - 3 gün arasında takılı kalıyor. Hastanede kalış süresi de sondanın durma süresiyle aynı. Sonda alındıktan sonra hasta rahat idrarını yapınca taburcu ediliyor.
Prostat arter embolizasyonu, prostat büyümesinin ameliyata gerek duyulmadan, anjiyo ile tedavi edilmesini sağlayan yeni bir yöntemdir. İyi huylu prostat büyümesi olan tüm hastalara uygulanabilen en yeni minimal invaziv tedavi seçeneğidir.
İyi huylu prostat büyümesi varsa muayenede prostat boyutları simetrik olarak büyür, prostatta ağrı ve sertlik yoktur. Muayenede elastik kıvamda bir prostat dokusu tespit edilir. Eğer prostat kanseri varsa muayenede sert ve ağrılı bir kitle ele gelir (nodül). Kitlenin boyuutu ve sayısı değişik olabilir.
Cerrahi riskler: Açık prostat ameliyatı, cerrahi riskler içerir. Bu riskler arasında kanama, enfeksiyon, anestezi komplikasyonları ve tromboembolik olaylar gibi ciddi komplikasyonlar yer alabilir. Bu nedenle, ameliyat öncesinde hastaların sağlık durumu detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.
Bazen 40-50 gram prostat çok ciddi şikayetlere neden olur ve ameliyat gerektirirken, bazen de 150-200 gram olan prostat ciddi bir rahatsızlık vermez ve ameliyat ihtiyacı olmaz.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Prostat Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
TUR-Prostat ameliyatlarında sonra hasta, normal şartlarda 3 gün kadar hastanede yatar.
Bu ameliyatta tüm prostat ve çevreleyen zar dokusu ile bazen sinirlerin de çıkarılması gereken bir işlemdir. Radikal prostatektomi ameliyatı sonrası hemen her hastada bir miktar ya da aşırı derecede sinir hasarı ve penis kas doku kaybı olur. Bu da; ereksiyon kaybına ve cinsel işlev bozukluğuna yol açar.
HoLEP nedir? (Holmium Lazerle Prostat Enükleasyonu)
Prostat dokusunun tamamını temizleyip dışarı alabilen kapalı bir işlemdir. Büyük prostatlarda açık cerrahiye benzer sonuçlar veren konforlu bir yöntemdir. Günümüzde prostatın cerrahi tedavisinde altın standart tedavi olarak kabul edilmektedir.
İdrar sıkışması, gece idrar yapma için uyanma, idrar yapma hızında azalma, idrar yapamama ve bazen de idrar kaçırma erkeklerde en sık saptanan idrar yolları şikayetleridir.
Prostat ameliyat sonrası iyileşme süresi içindeki ilk 6 haftada cinsel birlikteliğin yaşanmaması önerilmektedir.
Cerrah bu yöntemde karnın alt kısmından kasık kemiğine kadar bir kesi açar. Bu kesiden müdahale edilerek prostat ve etrafındaki dokular çıkartılır. Ancak prostat kapsülü yerinde bırakılır. Sonrasında hastaya sonda takılır ve açılan kesi kapatılarak operasyon sonlandırılır.
Haftada 3 saat tempolu fiziksel aktivite prostat kanserinin ilerlemesini yavaşlatıyor.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri