Radikal Perineal Prostatektomi Bu açık prostat kanseri ameliyatı ile cerrah, anüs ile skrotum (perine) arasındaki deride kesi yapar. Bu yaklaşım, sertleşme sorunlarına yol açma olasılığı daha yüksek olduğu ve yakındaki lenf düğümleri çıkarılamadığı için daha az kullanılır.
Kapalı prostat ameliyatı nasıl yapılır sorusunun birkaç yöntemli şekilde cevabı mevcuttur; klasik TUR yöntemi, plazma kinetik TUR ve lazer vb. Kapalı ameliyatlar penis yolu ile yapılmaktadırlar. Toplam ameliyat süresi ortalama olarak 1 saattir. Ameliyat ardından odaya çıkarma işlemi ve sonda takımı yapılmaktadır.
Ameliyattan sonra dikişler ne zaman alınır? Robotik prostat cerrahisi sonrası, genellikle, kendiliğinden eriyen dikiş kullanılır, hastanın dikişlerini aldırmasına gerek yoktur.
Prostat ameliyatında; kapalı ameliyatlar penisten girilerek yapılıyor. Prostatın iç kısmı, Kabuk kısmına kadar bıçakla soyulur gibi parça parça çıkarılıyor. Lazerde ise prostatın iç dokusu buharlaştırılıyor.
Günümüzde açık prostat ameliyatları nadiren uygulanıyor. En sık tercih edilen yöntem kapalı, yanı dış idrar kanalından girilerek yapılan prostat ameliyatlarıdır. Bu yöntemler arasında; prostatın kabuğunu bırakacak şekilde dilim dilim, kıymık kıymık kazınarak çıkarılan TUR tekniği en sık uygulanan yöntemdir.
İlgili 40 soru bulundu
1- Tur-Prostatektomi (Kapalı Prostat Ameliyatı)
Uzun süredir uygulanan bir yöntem olması ile ameliyat sonrası sonuçları için de birçok araştırma imkanı vermiştir. Dolayısıyla kendini ispat etmiş bir prosedür olup ilerleyen yıllarda bilim adına sürprizlerle karşılaşma ihtimali daha düşüktür.
Ameliyata bağlı yara iyileşmesi 2-3 hafta gibi bir sürede tamamıyla iyileşse de ameliyat sonrası istenmeyen bazı idrar kaçırma ve sertleşme problemi gibi yan etkiler ömür boyu sürebileceği gibi 6ay veya 1 yıl sonra kısmen düzelebilmektedir.
Bu operasyon yapıldıktan sonra hastanede en az 2 gün kalınması gerekir.
Prostat ameliyatı belli başlı riskler taşımaktadır. Özellikle ameliyat sonrası için oluşan bazı riskler her hastada görülmez. Yine de ameliyatı geçiren hastanın genel sağlık durumu ya da ameliyat sonrası oluşan yan etkiler bazı hastalarda geçici ya da kalıcı hasarlara oluşabilmektedir.
Prostat büyümesi ameliyatlarında da her cerrahi yöntemde olduğu gibi bazı riskler elbette vardır. Anesteziye bağlı ve cerrahi strese bağlı riskler bir yana bırakılırsa; kanama, enfeksiyon, geçici idrar kaçırma, geçici idrar yapamama gibi çoğunlukla çözülebilen sorunlar gelişebilmektedir.
Hasta genel anestezi ile uyutulur ya da belden spinal veya epidural anestezi uygulanır.
Prostat 100 ile 120 gramdan daha büyükse, idrar torbasında mesane taşları bulunuyorsa, idrar torbasında idrar torbası balonları varsa ve idrar yolları rezektoskop cihazının girebileceği kadar geniş değilse açık ameliyat tercih edilir. Açık ameliyat genel anestezi ya da spinal anestezi altında yapılır.
İdrar sıkışması, gece idrar yapma için uyanma, idrar yapma hızında azalma, idrar yapamama ve bazen de idrar kaçırma erkeklerde en sık saptanan idrar yolları şikayetleridir.
Prostat büyürken kişinin idrar yollarını da olumsuz olarak etkilemektedir. Ani idrar tıkanması, idrar yolu iltihabı, idrar kesesi bozuklukları ve böbrek yetmezliğine kadar varabilen rahatsızlıklar hastalığın bilinen olumsuz etkilerinden bazılarıdır.
Bu ameliyatta tüm prostat ve çevreleyen zar dokusu ile bazen sinirlerin de çıkarılması gereken bir işlemdir. Radikal prostatektomi ameliyatı sonrası hemen her hastada bir miktar ya da aşırı derecede sinir hasarı ve penis kas doku kaybı olur. Bu da; ereksiyon kaybına ve cinsel işlev bozukluğuna yol açar.
Prostat büyüklüğünün miktarına göre hastaya önerilecek cerrahi tedavinin tipi değişecektir. Genellikle 30 gramın altında TUİP, 30-80 gram aralığında monopolar veya bipolar TUR-P ve 80 gramın üstünde HOLEP, açık prostatektomi veya laparoskopik/robotik adenom çıkartılması işlemleri yapılmaktadır.
Kapalı prostat ameliyatı yaklaşık 2 saat sürer. Prostat kanseri ameliyatı sonrası cinsel ilişki durumu nasıl olmaktadır? Prostat kanseri ameliyatı sonrası cinsel ilişki ameliyatın şekline göre değişir.
Takılan sonda yine hastanın durumuna göre 1 hafta kalabilir. Ameliyatta uygulanan yöntem 6 haftaya kadar rahatlıkla kullanılabilir.
Haftada 3 saat tempolu yürüyüş, prostat kanseri tedavisinden sonraki şikayetleri azaltıyor.
Prostat ameliyat sonrası iyileşme süresi içindeki ilk 6 haftada cinsel birlikteliğin yaşanmaması önerilmektedir.
Hasta ameliyat sonrasında fiziksel aktivitelerini azaltmalı, yük kaldırmasını gerektirecek hareketlerden uzak durmalıdır. Ameliyatı sonrasında iyileşme süreci içindeki hasta ilk bir haftalık dönemde araç kullanmamalıdır.
Yukarıda belirttiğimiz gibi prostat kanseri ameliyatı sonrası idrar kaçırma sık görülür. Bu durum genellikle geçicidir. Hastaların çok büyük kısmında ameliyattan üç ay sonra bu sorun tamamen ortadan kalkar.
Eğer, ilaç tedavilerine rağmen işeme şikayetleriniz devam ediyorsa; ilaç tedavilerine rağmen tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarınız veya idrardan ciddi kanama şikayetleriniz oluyorsa; veya size idrar yapamadığınız için sonda takılmışsa ameliyat olma zamanınız gelmiş demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri