Bu ameliyatta tüm prostat ve çevreleyen zar dokusu ile bazen sinirlerin de çıkarılması gereken bir işlemdir. Radikal prostatektomi ameliyatı sonrası hemen her hastada bir miktar ya da aşırı derecede sinir hasarı ve penis kas doku kaybı olur. Bu da; ereksiyon kaybına ve cinsel işlev bozukluğuna yol açar.
Bu soruya cevaben şunu söyleyebiliriz ki, prostat ameliyatı sonrasında erkeklerin cinsel yaşamı büyük çoğunlukla etkilenmez. Fakat, bu ameliyat öncesinde de cinsel sorunlar yaşayan bireylerin hekim kontrolünden geçmeleri gerekebilir.
Ameliyattan sonra oluşan tek sekel meninin mesaneye kaçmasıdır ki bu da herhangi bir cinsel fonksiyon bozukluğu yaratmaz. Dolayısıyla prostat büyümesinin cinselliği bitirdiğine dair kanı doğru değildir. Prostat büyümesi ameliyatlarından sonra cinsel hayat normal olarak devam eder.
Prostat kanseri ameliyatlarından sonra ise bir kısım hastalarda sertleşme problemleri yaşanabilir ancak bazı düşüncelerin aksine prostat kanseri tanısı olanların cinsel ilişkiye girmelerinin ne kendisi için ne de partneri için olumsuz bir etkisi kesinlikle yoktur.
Prostat ameliyatı sonrası oluşabilecek birçok risk bulunmaktadır. Bu riskler arasında idrar yapma problemi yaşamak, idrar kaçırma, kanama ve cinsel işlevsizlik bulunabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Bu ameliyatta tüm prostat ve çevreleyen zar dokusu ile bazen sinirlerin de çıkarılması gereken bir işlemdir. Radikal prostatektomi ameliyatı sonrası hemen her hastada bir miktar ya da aşırı derecede sinir hasarı ve penis kas doku kaybı olur. Bu da; ereksiyon kaybına ve cinsel işlev bozukluğuna yol açar.
Yine benzer şekilde, mesane kanseri nedeniyle mesanesi (idrar kesesi) alınan kadınlarda da, ameliyatta vajina korunarak uygulanan yapay mesanede, cinsel hayat korunabilmektedir.
Radikal bir prostatektomiden sonra, prostat bezi ve seminal vezikül denilen 2 bezinini ve mevi kanallarının çıkarılması nedeniyle, testisler sperm hücreleri yapmaya devam etmesine rağmen,meni artık gelmesi mümkün değildir. Bu, hala orgazm olabileceğiniz anlamına gelir, ancak bu kuru bir orgazmdır yani meni gelmez.
Ameliyata bağlı yara iyileşmesi 2-3 hafta gibi bir sürede tamamıyla iyileşse de ameliyat sonrası istenmeyen bazı idrar kaçırma ve sertleşme problemi gibi yan etkiler ömür boyu sürebileceği gibi 6ay veya 1 yıl sonra kısmen düzelebilmektedir.
Prostatın mekanik sıkıştırması sonucu en büyük hasarı mesane ve böbrekler görür. Tıpkı bir su hortumun ucunun tıkanması gibidir, hortumun gerisinde basınç artar, idrar geri tepmeye başlar, bunun sonucunda da mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
Ameliyattan sonraki dönemde 1 hafta ani hareketlerden ve ağır kaldırmaktan kaçınılması gerekmektedir. 1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
İdrar sıkışması, gece idrar yapma için uyanma, idrar yapma hızında azalma, idrar yapamama ve bazen de idrar kaçırma erkeklerde en sık saptanan idrar yolları şikayetleridir.
Prostat kanseri tedavisi tanı konulduğu evreye, hastaya bağlı faktörlere (yaş, ek hastalıklar, kilo) göre değişir. Prostat kanseri tedavisinden kullanılan tedavi yöntemlerinden en önemlisi radikal prostatektomi denilen ve prostatın tamamen alındığı ameliyat yöntemdir.
Eğer, ilaç tedavilerine rağmen işeme şikayetleriniz devam ediyorsa; ilaç tedavilerine rağmen tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarınız veya idrardan ciddi kanama şikayetleriniz oluyorsa; veya size idrar yapamadığınız için sonda takılmışsa ameliyat olma zamanınız gelmiş demektir.
Prostat ameliyatı yaklaşık 60-70 dakika sürer.
Cerrahi riskler: Açık prostat ameliyatı, cerrahi riskler içerir. Bu riskler arasında kanama, enfeksiyon, anestezi komplikasyonları ve tromboembolik olaylar gibi ciddi komplikasyonlar yer alabilir. Bu nedenle, ameliyat öncesinde hastaların sağlık durumu detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.
HoLEP nedir? (Holmium Lazerle Prostat Enükleasyonu)
Prostat dokusunun tamamını temizleyip dışarı alabilen kapalı bir işlemdir. Büyük prostatlarda açık cerrahiye benzer sonuçlar veren konforlu bir yöntemdir. Günümüzde prostatın cerrahi tedavisinde altın standart tedavi olarak kabul edilmektedir.
İdrar yapmada bir problem görülmezse, hastanın taburculuk işlemleri başlatılır. Taburcu sonrası ihtiyaç halinde antibiyotik ve ağrı kesiciler verilebilir. Açık Prostat ameliyatından sonra ise hasta normal şartlarda 8 gün kadar hastanede müşahade altında tutulur.
Bu operasyon yapıldıktan sonra hastanede en az 2 gün kalınması gerekir.
Prostatın büyümesi için iki temel sebep; yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan bir takım biyolojik değişikliklerin ve erkeklik hormonlarının prostat üzerindeki uyarıcı etkisidir. Ailesel yatkınlık gibi başka sebepler de sayılabilir.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Bol sıvı, özellikle su için. Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler. Cinsel ilişkiden hemen sonra mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için bir bardak su için.
Hem Açık, hem de birçok Robotik ya da Laparoskopik cerrahi ile gerçekleştirilen mesane kanserinde mesanenin çıkartılması yani “sistektomi” ameliyatından sonra erkek hastalardaki en önemli sorun, cinsel fonksiyonun tümüyle kaybedilmesidir.
Sonda genellikle ameliyattan 1 gün sonra çıkarılır. Eğer mesane içinde kesilen alanlar fazlaysa veya derin kazımalar yapılmışsa sondanın çekilme süresi 3 güne kadar uzayabilir. Hastalar genellikle hastanede 1 gün kalırlar. Eğer hastanın kanaması durmamışsa, hastane kalış süresi ve sondanın çıkarılış zamanı uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri