Mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalıdır.
Bu sebeple özellikle şiddetli adet sancısını her ay yaşayan kadınların muhakkak bir kadın doğum uzmanı kontrolüne başvurması gerekir. Regl ağrısı rahim kaslarının olağan kasılmalarından dolayı vücudun verdiği ideal bir tepki de olabilir üreme yollarındaki herhangi bir hastalığın habercisi de olabilir.
Kasları gevşetmesi için karın altına sıcak su torbası koymak. İbuprofen ve parasetamol etken maddeli ağrı kesici ilaçlar. Egzersiz yapmak. Antiinflamatuar, omega-3, B1 ve B6, magnezyum açısından zengin vitamin ve mineral alımı (fındık, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, avokado, portakal)
Jinekoloji Hangi Hastalıklara Bakar? Kadınların vücutlarında olması gerekenden farklı bir durum görüldüğünde jinekoloji bölümü muayene eder. Jinekologlar kadınların üreme sağlığını inceleyip muayene ederler.
Özellikle genç kızlarda görülen adet sancısı çoğunlukla normaldir ve altta yatan bir sağlık sorunu bulunmaz. Ancak hayatı etkileyecek kadar şiddetli sancı varlığında hekim kontrolü ve tedavi önerilir.
İlgili 23 soru bulundu
Prostaglandin denen hormon, rahmin bu kasılmalarını tetikler. Prostoglandin, adet başlamadan bir-iki gün öncesinde kanda yüksek seviyelere ulaşır ve adetin ilk iki gününden sonra azalmaya başlar. Prostaglandin seviyesi ne kadar yüksek olursa, adet krampları da o kadar şiddetli yaşanır.
Adet sancısı Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır? Fetal yatış pozisyonda yatmak regl sancılarını hafifletebilir. Bu pozisyon bedendeki karın kaslarını gevşetir ve ağrıyı azaltır. Fetal yatış pozisyonda yatarak sıcak su torbasından destek alabilirsiniz.
Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir. Doktora başvurulduğunda da öncelikle hastanın hikayesi alınır.
Bazı kliniklerde jinekoloji olarak da geçen, Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne gidilmelidir. Sadece adet düzensizliği sorunlarında değil, belirli periyotlarda muayene ve rutin kontrolleri yaptırmak amacıyla da 6 ayda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gidilmesi tavsiye edilmektedir.
Kadınların her ay menstrual döngüde yaşadıkları regl ağrısı pek çoğunun korkulu rüyasıdır. İngiliz uzmanların yaptığı açıklamaya göre ise regl döneminde yaşanan kasılmalar ve ağrılar kişiye en az kalp krizi kadar acı veriyor.
Fakat zihinsel durum beden üzerinde birincil derecede etkin rol oynuyor yani evlendiğinizde daha memnun, kendinizle daha iyi, cinsel kimliğinizle daha barışık şekilde yaşarsanız beden gevşediği için, kendi kadınlığınızdan memnun olduğunuz için buna bağlı salgılanan hormonların etkisiyle adet ağrılarınız geçebilir.
Vücutta fazla havanın birikmesine neden olan bu durum da, gaz oluşumuna ve sancısıya sebebiyet vermektedir. Kadınlarda adet dönemlerinde rahimde meydana gelen sancı ve kasılmalar, karnın alt bölgesinde gaz birikimine neden olabilmektedir. Bu durumda gaz sancılarına sebebiyet vermektedir.
Jinekolojik muayenede hiç bir jinekolojik sorun saptanmadığında ilk basamak tedavi ağrı kesicilerdir. Kullanılacak ağrı kesiciler "nonsteroid anti inflamatuar analjezikler" adı altında gruplandırılan ağrı kesicilerdir. Bu ilaçlar ağrıyı kesmeleri dışında prostaglandin üretimini de azaltarak çift yönlü tedavi yaparlar.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Evet, cinsel ilişki sonrasında adet kanamasında hafif bir azalma olabilir. Cinsel uyarılmaya bağlı olarak rahimdeki kan damarlarının geçici olarak daralması veya uterusun kasılması nedeniyle adet kanaması azalabilir.
Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir.
Regl dönemi ve kolonoskopi işlemi birbirinden tamamen bağımsız iki unsudur. Regl döneminde olan kadın hastalar gönül rahatlığıyla işlemini yaptırabilir. Kolonoskopi işleminin regl kanaması üzerinde artış ya da sekilmeye yol açacak bir etkisi bulunmaz Bunun yanında işlem tıbbi noktada da periyoda etki etmez.
Jinekoloji; rahim, rahim ağzı, vajina, vulva, tüpler gibi kadın üreme organlarına ait her türlü hastalığın teşhis ve tedavisi, Obstetrik kısım ise, gebelik takibi ve gebelik sorunlarının giderilmesi ile ilgilenmektedir.
Sözleşmelerde, regl ağrısı çeken kadın çalışanlara, talep ederlerse bir gün izin verilmesi öngörülüyor. Tıbbi rapor şartı aranmıyor.
Cinsel sorun, tıbbi veya biyolojik bir nedene bağlı gelişmişse tedavisi ilaç veya diğer tıbbi tedaviler olacaktır. Bu durumda böylesi bir tedaviyi, ürologlar, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ya da psikiyatristler yaparlar.
Jinekolojik muayene genellikle adet kanamasının olmadığı bir zamanda gerçekleştirilir. Fakat bazen yumurtalık kisti kontrolü vb açısından bizzat adet dönemi de tercih edilir. Kısacası hiç kontrolü olmamış ve ilk kez kontrole gidecek bir hanım için adet döneminin önemi yoktur.
Magnezyum eksikliği nedeniyle, kas spazmları ve kramplar ortaya çıkabilir. Adet düzensizlikleri ve adet sancıları: Magnezyum, kadınların adet düzensizliklerine ve adet sancılarına iyi gelir. Magnezyum eksikliği nedeniyle, bu belirtiler ortaya çıkabilir.
Karnınıza Masaj Yapın: Kasıklarınıza hafif masaj yapmak kaslarınızın rahatlamasına yardımcı olur. Ilık Bir Duş Alın: Bedeninizi gevşetmek için suyun rahatlatıcı etkisinden faydalanabilirsiniz. Bitki Çayı İçin: Özellikle papatya, rezene, zencefil, ıhlamur, tarçın gibi bitki çayları ağrınızı hafifletebilir.
Yaklaşık olarak 20 dakika, alt karın bölgesine masaj yapılması adet sancısının dindirilmesine katkı sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri