Ameliyatın durumuna ve başarısına göre kasık bölgesindeki sinirlerde hasar oluşup oluşmadığı ve hastanın genel sağlık durumu cinsel yaşam üzerinde etkilidir.
Prostat ameliyatından sonra bu tür sorunlar ortadan kalktığı için cinsel fonksiyonları normale döner, hastalarımızın ameliyattan sonra cinsel hayatlarında bir kayıp söz konusu olmaz. .
Prostat kanseri ameliyatı sonrası cinsel yaşam hastalığın evresine, uygulanan ameliyat tekniğine ve cerrahın tecrübesine göre değişir. Prostat kanser ameliyatlarında, prostatın komşuluğundaki penise giden bu sinirler hasar görebilir. Bu hastalarda bu nedenle ameliyattan sonra sertleşme problemi sık görülür.
Prostatın herhangi bir hastalığı (prostat kanseri, prostat büyümesi, prostatit) cinsel ilişkiye girmek için engel değildir. İyi huylu prostat büyümesi ameliyatlarından sonra da sertleşme (ereksiyon) problemleri çok büyük çoğunlukla yaşanmaz.
Prostatın tamamen çıkarılması durumunda ortalama bir sene içinde hasta yeniden idrar tutma fonksiyonlarını kazanır.
İlgili 25 soru bulundu
Prostat ameliyat sonrası iyileşme süresi içindeki ilk 6 haftada cinsel birlikteliğin yaşanmaması önerilmektedir. Prostat ameliyatı sonrası cinsel ilişki için ameliyat bölgesinin tamamen iyileşmesinin beklenmesi tavsiye edilmektedir.
Belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, kesik kesik idrar yapma, idrarda yanma, ağrı, menide kan, bel ve kalça ağrılarıdır. Prostat kanserinde erken tanı ve tedavi ile hastalar kanserden tamamen kurtulabilirler.
İdrar sıkışması, gece idrar yapma için uyanma, idrar yapma hızında azalma, idrar yapamama ve bazen de idrar kaçırma erkeklerde en sık saptanan idrar yolları şikayetleridir.
Ameliyattan sonraki dönemde 1 hafta ani hareketlerden ve ağır kaldırmaktan kaçınılması gerekmektedir. 1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Özetle, üremek ve cinsellik hayatın en temel olgularından biridir ve evrimsel bir dürtüdür. Bunu bir ihtiyaç olarak görmek de mümkündür.
Prostatın mekanik sıkıştırması sonucu en büyük hasarı mesane ve böbrekler görür. Tıpkı bir su hortumun ucunun tıkanması gibidir, hortumun gerisinde basınç artar, idrar geri tepmeye başlar, bunun sonucunda da mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
Ameliyata bağlı yara iyileşmesi 2-3 hafta gibi bir sürede tamamıyla iyileşse de ameliyat sonrası istenmeyen bazı idrar kaçırma ve sertleşme problemi gibi yan etkiler ömür boyu sürebileceği gibi 6ay veya 1 yıl sonra kısmen düzelebilmektedir.
HoLEP nedir? (Holmium Lazerle Prostat Enükleasyonu)
Prostat dokusunun tamamını temizleyip dışarı alabilen kapalı bir işlemdir. Büyük prostatlarda açık cerrahiye benzer sonuçlar veren konforlu bir yöntemdir. Günümüzde prostatın cerrahi tedavisinde altın standart tedavi olarak kabul edilmektedir.
Bu ilaçlar üriner retansiyon riskini ve cerrahi müdahale gereksinimini azaltabilir. Belirtileri düzeltmesi çok uzun zaman alacağı için, 5ARI, 1 yıldan uzun süren tedavilerde önerilir. 2 tür 5ARI bulunur ve hepsi de benzer sonuçlar verir: Dutasterid. Finasterid.
Cerrahi riskler: Açık prostat ameliyatı, cerrahi riskler içerir. Bu riskler arasında kanama, enfeksiyon, anestezi komplikasyonları ve tromboembolik olaylar gibi ciddi komplikasyonlar yer alabilir. Bu nedenle, ameliyat öncesinde hastaların sağlık durumu detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.
Bir testisin çıkarılması cinsel birleşme yeteneğinizi veya doğurganlığınızı ortadan kaldırmaz. Çoğu erkek ameliyattan sonra normal şekilde ereksiyon olabilir.
Cinsiyet değiştiren bir vajinal sonra yaklaşık olarak üç ay sonra cinsel ilişkiye girebilirler. üç ay kadar bu hastaların bol kullanmaları gerekir. deri grefti olanlarda altı ay mutlak surette mor dediğimiz protez kullanmaları gerekir.
İnmemiş bir testis de hormon üretebilir, ancak sperm yapma yeteneği bozulur. 1 yaşına ulaşmış erkek bebeklerin yaklaşık% 1'inde kriptorşidizm yani inmemiş testis görülebilmektedir. Bu, yeni doğan erkek bebeklerde görülen en yaygın cinsel organ doğum kusurudur.
Ameliyat esnasında olursa prostat yeterli şekilde temizlenmeyebilir. Ameliyat sonrası olursa hasta tekrar ameliyat olmak zorunda kalabilir. Bunun dışında ameliyat sonrası idrar kanallarında darlık gelişmesi nadiren gelişen ama olduğunda hem doktor hemde hasta için can sıkan bir komplikasyondur.
Yukarıda belirttiğimiz gibi prostat kanseri ameliyatı sonrası idrar kaçırma sık görülür. Bu durum genellikle geçicidir. Hastaların çok büyük kısmında ameliyattan üç ay sonra bu sorun tamamen ortadan kalkar.
HoLEP ameliyatından sonra prostat tekrar büyür mü? HoLEP ameliyatından sonra prostatın tekrar büyümesi çok nadirdir. Aslında iyi yapılmış prostat ameliyatlarında prostat dokusunun tekrar büyümesiyle az karşılaşmaktayız.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Prostat kanseri ameliyatı sonrası hastanın prostatı tamamen alınır. Böylece artık bir PSA sorunu olmaz. Gelecekte prostat büyümesi gibi prostata bağlı başka bir hastalık geçirmez.
Prostat kanseri ameliyatında prostat kapsülü ve meni yolları ile beraber tümüyle çıkarılır. Daha sonra mesane ve penis içerisine ilerleyen üretra denilen idrar kanalı birbirine anastomoz (birleştirme) yapılarak işlem sonlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri