Bu nedenle ameliyat sonrası tüm hastalarda 6-12 ay bekleyip iyileşme olmazsa kaçırma için cerrahi tedavi önerilir. 6-12. ay arasında hastalarda davranışsal tedaviler, pelvik taban kas güçlendirme egzersizleri, ilaç tedavileri ve kas güçlendirici elektriksel ya damanyetik akımla destek tedavisi alabilirler.
Yukarıda belirttiğimiz gibi prostat kanseri ameliyatı sonrası idrar kaçırma sık görülür. Bu durum genellikle geçicidir. Hastaların çok büyük kısmında ameliyattan üç ay sonra bu sorun tamamen ortadan kalkar. Bazı durumlarda cerrahi prosedüre bağlı olarak hastalarda kalıcı idrar tutamama sorunu görülebilir.
Aşırı sıvı alımı azaltılıp, yetersiz sıvı alımı artırılmalıdır. Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır.
Ameliyata bağlı yara iyileşmesi 2-3 hafta gibi bir sürede tamamıyla iyileşse de ameliyat sonrası istenmeyen bazı idrar kaçırma ve sertleşme problemi gibi yan etkiler ömür boyu sürebileceği gibi 6ay veya 1 yıl sonra kısmen düzelebilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Robotik prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma ne kadar sürer? Robotik prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma, ameliyat iyi yapılırsa bir-iki hafta sürer.
ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nden Siobhan Phillips, prostat kanseri tedavisi gören 51 binden fazla kişinin verilerini incelediklerini ifade ederek haftada 3 saat yürüyüşün bu hastalarda tedavi sonrası sık sık görülen yorgunluk, depresyon, fazla kilo ve idrar kaçırma gibi şikayetleri önemli oranda azalttığını ...
İdrar Sonunda Damlama:
Prostat büyümesinin, mesane tıkanıklığına yol açtığı durumlarda, prostatın idrar yoluna doğru büyüyen kısımlarını çıkarmaya yönelik operasyonla (prostatektomi) tıkanıklığın açılması, tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır.
İdrar kaçırma nedenleri birçok sebebe bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, vajina enfeksiyonları, mesane taşları, zorlu doğumlar, hormonsal değişimler, mesane tümörleri, sinirsel hastalıklar, mesane çıkışı tıkanıklıkları idrar kaçırmanın nedenleri olabilir.
Şiddetli idrar kaçırma için tek çözüm artifisyel sfinkterdir. Hafif orta şiddetli vakalarda da ilaçlarla düzelme olmazsa bu yönteme başvurulabilir. Artifisyel sfinkter: 40 yılı aşan bir sürede tecrübe edilmiş bir tedavi yöntemidir.
İdrar sıkışması, gece idrar yapma için uyanma, idrar yapma hızında azalma, idrar yapamama ve bazen de idrar kaçırma erkeklerde en sık saptanan idrar yolları şikayetleridir.
Prostat ameliyatı sonrası dönemde mesanenin yıkanması için bol su içilmelidir. Prostat ameliyatı sonrası lifli gıdalar, yumuşak gıdalar ameliyat sonrası dönemde tercih edilmelidir. Prostat ameliyatı sonrasında hastaların sert zeminlere oturmamaları gerekmektedir.
Prostatın tamamen çıkarılması durumunda ortalama bir sene içinde hasta yeniden idrar tutma fonksiyonlarını kazanır.
Bunların en önemlisi idrarını hiç yapamamadır, böyle bir durumda yeniden çok kısa sürede ameliyatı tekrarlayıp koyulan “Hamağı” kesmek gerekir, bazı hastalar da ameliyattan sonra idrarını yetiştirememe duygusu ve bazen bu yetiştirememe sonucu idrar kaçırma ile karşılaşırlar.
İdrar kaçırma sorunu, genellikle basit ilaç tedavileri ve pelvik taban kaslarını güçlendirmeyi hedefleyen egzersizler ile tedavi edilebilir. Ancak egzersiz ve ilaç uygulamalarının yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedavi seçenekleri tercih edilebilir.
Ciddi B12 vitamini eksikliği derin depresyona, paranoya ve sanrılara, hafıza kaybına, idrar kaçırmaya, tat,koku kaybına ve daha fazlasına yol açabilecek bir problem olduğu için çok daha kötü bir senaryo ortaya çıkabilirdi.
Nasıl Yapılır? Vajinal kaslar idrar yaparken gevşettiğiniz, idrarını tutma sırasında ise kasılı tuttuğunuz kaslardır. İdrar yaparken kasma ve gevşetme işlemini 3-4 defa yapmanız bu kasları tanımanızı sağlar, yani idrarınızı biraz yapın ve tutun , bu işlemi her idrarda 3-4 defa uygulayın.
En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir. Özellikle sıkışma tarzı idrar kaçırma tiplerinde mesane tamamen dolu olduğu için damla damla idrar kaçırma meydana gelebilir.
Kas Egzersizi: Kas kontrolünü öğrenmek sızıntıyı yönetmeye yardımcı olabilir. Düzenli olarak pelvik kas (Kegel) egzersizleri yapmak bu sorunu azaltmaya fazlasıyla yardımcı olabilir. Mesane Egzersizi: Mesane eğitimi, tuvalet ziyaretleri arasındaki süreyi uzatarak size yardımcı olabilir.
Bunun yanında mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, vajina enfeksiyonları, mesane taşları, zorlu doğumlar, hormonal değişimler, mesane tümörleri, sinirsel hastalıklar ve mesane çıkışı tıkanıklıkları da idrar kaçırmanın nedenleri olabilir. İdrar kaçırmalarda altta yatan başka sorunlar da araştırılmalıdır.
Prostat ameliyatı sonrası cinsel hayat, prostat ameliyatından kaç gün sonra cinsel ilişkiye girilmelidir prostat sorunu yaşayanların ve ameliyat olmayı düşünenlerin en merak ettiği konular arasında. Prostat ameliyat sonrası iyileşme süresi içindeki ilk 6 haftada cinsel birlikteliğin yaşanmaması önerilmektedir.
İdrar akımını durdurmak üretradan geri idrar kaçışına neden olur ve bu da prostatı irrite eder. Ağır Kaldırma: Mesane doluyken ağır kaldırma idrarın prostata geri kaçışına neden olur.
Radikal prostatektomi sonrasında PSA yükselmesi olan hastaların hemen hemen yarısında radyoterapi ile etkin tedavi yanıtı alınabilmekte ve PSA değeri düşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri