İlaç Tedavisi: Prostat büyümesinin neden olduğu şikayetlerde uygulanması gereken ilk tedavi şeklidir. Orta derecede şikayetleri olan, kesin cerrahi gerektirmeyen ya da cerrahi tedavi istemeyen hastalarda ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Bunun dışında prostat büyüklüğü 35 gramın üzerinde olan hastalarda prostatın büyümesini durduran ve boyut olarak küçülme sağlayan “5 alfa redüktaz inhibitörleri” denilen grup mevcuttur. Bu ilaçların etkinliği düzenli kullanım sonrası 9 aydan sonra başlar.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Prostat büyümesi için günümüzde uygulanan 2 grup ameliyatsız (minimal invaziv) tedavi yöntemi vardır. Bunlar embolizasyon ve perkütan ablasyondur. Embolizasyonda, prostatın damarları küçük taneciklerle tıkanıp küçülmesi ve sidik kanalına oluşan basının azalması amaçlanır.
5-Alfa Redüktaz İnhibitörleri: Bu grup ilaçlar prostat bezini küçülterek etki gösterirler. Ancak bu etkilerinin görülebilmesi için en az 3-6 ay düzenli olarak kullanılmaları gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
İlaç Tedavisi: Prostat büyümesinin neden olduğu şikayetlerde uygulanması gereken ilk tedavi şeklidir. Orta derecede şikayetleri olan, kesin cerrahi gerektirmeyen ya da cerrahi tedavi istemeyen hastalarda ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu ilaçların olup ömür boyu kullanılmaları gerekmektedir.
Ameliyat sonrasında prostat bezinin çıkarıldığı bölgede yara yeri mevcut olup tam olarak iyileşmesi 1,5-2 ayı bulabilir. Yara iyileşmesi tamamlanıncaya kadar idrarda kanama oluşabilir.
Su: Aslında her şeyin başı sudur. Günde 1.5 ya da 2 litre su tüketimine özen gösterilmelidir. Isırgan Otu: Prostat bezi büyümesinin semptomlarını azalmaya götürür.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
Prostat büyümesinin testosteron (erkeklik hormonu) ve östrojen (kadınlık hormonu) ile ilgili olduğu düşünülmektedir. 50 yaşından sonra erkeklerin yarısında prostat büyümesi görülürken, 60 yaşından sonra erkeklerin % 65'inde prostat büyümeye devam eder. 80'li yaşlarda ise bu oran % 90'ın üzerindedir.
40-49 yaş için 2.5 ng/ml. 50-59 yaş için 3.5 ng/ml. 60-69 yaş için 4.5 ng/ml. 70 yaş ve üzeri için 6.5 ng/ml en üst değerlerdir.
Genellikle 30 gramın altında TUİP, 30-80 gram aralığında monopolar veya bipolar TUR-P ve 80 gramın üstünde HOLEP, açık prostatektomi veya laparoskopik/robotik adenom çıkartılması işlemleri yapılmaktadır. Ancak hastadan hastaya göre değişen faktörler farklı tedavi seçeneklerinin yapılmasını gerektirebilir.
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
Prostat hacmindeki artışa prostatın iç bölgesinde (prostat çekirdeği) oluşan farklı boyutlardaki iyi huylu nodüller (adenomlar) neden olur. Bu nodüller üretraya ve ileri aşamalarda mesaneye baskı yaparak idrar tutma ve boşaltma fonksiyonları ile ilişkili sorunlara neden olabilir.
İdrar kanalını saran prostat bezindeki bu büyüme idrar kanalına baskı yaparak idrar kanalında tıkanmaya ve idrarın rahat atılamamasına neden olur. Bu nedenle zamanla mesane kasında zorlanmaya bağlı olarak kalınlaşma ve hassaslaşma başlamaktadır.
İyi huylu prostat büyümesi olan tüm hastalara uygulanabilen en yeni minimal invaziv tedavi seçeneğidir. İşlem sırasında prostat bezini besleyen atardamar anjio yöntemiyle tıkanır, bunun sonucunda beslenmesi engellenen prostat bezi küçülmeye başlar. Bu sayede hastanın şikayetleri de azalır veya kaybolur.
Bazı durumlarda, vücut kendi başına enfeksiyonla savaştığında ve iltihap gerilediğinde prostatit kendi kendine geçebilir.
Aynı bilim adamlarının 1455 prostat kanserli hasta üzerinde yaptıkları ve Haziran ayında yayınladıkları bir diğer çalışmada ise; fiziksel aktivitenin prostat kanserinin ilerlemesini de azalttığı belirlendi.
Bu nedenle limon, böbreklerin ve karaciğerin fonksiyonlarını artırarak vücudun doğal olarak arınmasına yardımcı olur. Flanovoidler açısından zengin olan limon, prostat sağlığını destekler. Anti-enflamatuar etkileri sayesinde prostatta kanserli hücrelerin üretimini yavaşlatır ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur.
Yüksek magnezyumlu mineralli suların ayrıca prostat ve meme kanserinin görülme sıklığını azalttığını bildiren yayınlar bulunmaktadır. Avrupa Birliğinin kabul ettiği yasal düzenlemeye göre bir mineralli suda magnezyum değeri en az 50 mg/L ise, o su magnezyumdan zengin sayılır.
Pek çok kuruyemiş prostat sağlığı üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Çinko bakımından zengin olan fındık buna örnek olarak gösterilebilir. Aynı zamanda kabak çekirdeği içerisinde bulunan yağ, hormonların prostat hücrelerini çoğaltmasına engel olur.
Orta miktarda haftalık boşalma (haftada 2 ile 4 boşalma) prostat kanseri görülme riskinin %9 daha azaltmaktadır.
Belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, kesik kesik idrar yapma, idrarda yanma, ağrı, menide kan, bel ve kalça ağrılarıdır. Prostat kanserinde erken tanı ve tedavi ile hastalar kanserden tamamen kurtulabilirler.
Prostatın büyümesi için iki temel sebep; yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan bir takım biyolojik değişikliklerin ve erkeklik hormonlarının prostat üzerindeki uyarıcı etkisidir. Ailesel yatkınlık gibi başka sebepler de sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri