Prostat kanseri için ana ameliyat tipi radikal prostatektomidir. Bu operasyonda, tüm prostat bezi ve seminal veziküller de dahil olmak üzere çevresindeki bazı dokular çıkarılır. Radikal prostatektomi için açık ya da laparoskopik yöntem uygulanabilir.
Prostatın tamamen çıkarılması durumunda ortalama bir sene içinde hasta yeniden idrar tutma fonksiyonlarını kazanır.
Kanser şüphesi veren durumlarda biyopsi alınır. Bu 3 işlemden sonra ancak hasta prostat kanseridir veya değildir diyebiliriz ve kanserin ameliyat gerektirip gerektirmediğini anlayabiliriz. Her prostat kanseri tehlikeli değildir, ameliyat gerektirmez.
Tüm erkeklerin yaşam boyu prostat kanserine yakalanma olasılığı yaklaşık %10-12 olarak bildirilmektedir ve prostat kanseri erkeklerde ikinci en sık görülen kanser türüdür. Ancak erken tanı ile prostat kanserinden tamamen kurtulma ihtimali (kür şansı) diğer birçok kanserden daha yüksektir.
Erken teşhisle prostat kanseri %99 gibi büyük oranda tedavi edilmektedir. Erken evreden kasıt, prostat kanserinin prostat dokusu içerisinde hapsolmuş olduğu dönemdir. Prostat kanseri ameliyatı Laparoskopik veya Robotik Cerrahi ile yapılabilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
En güncel verilere göre, prostat kanserinin tüm evreleri dahil edildiğinde: 5 yıllık bağıl sağ kalım oranı neredeyse %100'dür. 10 yıllık bağıl sağ kalım oranı %98'dir. 15 yıllık bağıl sağ kalım oranı %95'dir.
Prostatın mekanik sıkıştırması sonucu en büyük hasarı mesane ve böbrekler görür. Tıpkı bir su hortumun ucunun tıkanması gibidir, hortumun gerisinde basınç artar, idrar geri tepmeye başlar, bunun sonucunda da mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
Özellikle 4. evre prostat kanseri ciddi risk içerir ve ölüm oranı yüksektir.
Hasta özellikleri ve toplam sağkalım
Biyokimyasal nükse kadar geçen süre ortalama 3.5±3.0 yıl (ortanca 2 yıl) biyokimyasal nüks sonrası ortala- ma takip süresi 7.3±3.9 yıldı (ortanca 7 yıl). Bu süre içinde 379 hasta- nın 76'sı (%20) prostat kanserinden kaybedildi.
Evre 4 prostat kanseri, kanserin lenf düğümlerine veya vücudun diğer bölgelerine yayıldığı anlamına gelir. Ayrıca iki alt aşamaya ayrılmıştır: Evre 4A: Kanser yakındaki lenf düğümlerine yayılmıştır ancak yakındaki dokulara yayılmış olabilir veya olmayabilir.
Aşama 4 prostat kanseri genellikle tedavi edilemez olsa da, tedavi denenmelidir. Hastalığın bu aşaması için genellikle zaman içinde çeşitli tedavilerin bir kombinasyonu kullanılır.
Prostat kanseri ameliyatında prostat kapsülü ve meni yolları ile beraber tümüyle çıkarılır. Daha sonra mesane ve penis içerisine ilerleyen üretra denilen idrar kanalı birbirine anastomoz (birleştirme) yapılarak işlem sonlandırılır.
Ameliyat esnasında olursa prostat yeterli şekilde temizlenmeyebilir. Ameliyat sonrası olursa hasta tekrar ameliyat olmak zorunda kalabilir. Bunun dışında ameliyat sonrası idrar kanallarında darlık gelişmesi nadiren gelişen ama olduğunda hem doktor hemde hasta için can sıkan bir komplikasyondur.
İyi huylu prostat büyümesinde erken teşhiste geç kalınmakla birlikte tedavide de geç kalınırsa, kişide mesanede fonksiyon bozukluğu, idrar kaçırma, idrar yolu enfeksiyonu, mesane taşları ve ani olarak hiç idrar yapamama durumu sonucu böbrek yetmezliği gelişebilmektedir.
Prostat ameliyat sonrası iyileşme süresi içindeki ilk 6 haftada cinsel birlikteliğin yaşanmaması önerilmektedir.
Prostat kanseri ameliyatlarından sonra ise bir kısım hastalarda sertleşme problemleri yaşanabilir ancak bazı düşüncelerin aksine prostat kanseri tanısı olanların cinsel ilişkiye girmelerinin ne kendisi için ne de partneri için olumsuz bir etkisi kesinlikle yoktur.
Prostat Kanseri Neden Olur? Bir erkekte ömür boyu prostat kanseri gelişme riski %16 iken, prostat kanserine bağlı ölüm riski %2,9'dur.
Bir erkeğin yaşam boyu prostat kanseri olma riski yaklaşık %15'tir. Yani her 8 erkekten 1 tanesi prostat kanserine yakalanmaktadır. Prostat kanserinden ölüm riski ise %3-4 civarındadır, yani kabaca her 25 erkekten bir tanesi prostat kanseri nedeniyle yaşamını yitirmektedir.
4 ng/ml altındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir. 4-10 ng/ml arasındaki değerler şüpheli sınır değerler olarak kabul edilmektedir. 10 ng/ml üzerinde elde edilen PSA değeri ise yüksek olarak değerlendirilmektedir. PSA testi sonucu ne kadar yüksekse, prostat kanseri riski de o derecede yüksektir.
İyi huylu prostat büyümesi varsa muayenede prostat boyutları simetrik olarak büyür, prostatta ağrı ve sertlik yoktur. Muayenede elastik kıvamda bir prostat dokusu tespit edilir. Eğer prostat kanseri varsa muayenede sert ve ağrılı bir kitle ele gelir (nodül). Kitlenin boyuutu ve sayısı değişik olabilir.
Fakat tedavi edilmezse zamanla büyüyerek idrar kanalına baskı yaratabilir. Böyle hastalarda idrar yapmayla ilgili bazı şikayetler meydana gelir. Tanı ve tedavide geç kalınmış bazı hastalarda kanserli dokular prostat içinde sınırlı kalmayıp etraf dokulara yayılım gösterebilir.
Kansere bağlı olarak dünya genelinde meydana gelen ölüm sebepleri arasında ise 4. sırada yer alır. Prostat kanseri genellikle yavaş büyüme eğiliminde ve göreceli olarak sınırlı agresifliği ile düşük riskli bir kanser türüdür. Erken dönemde belirti vermemesi nedeniyle tanısı sıklıkla gecikir.
Ameliyat sırasında, cerrah bir kesim yapar ve prostat bezinin tamamını çıkarır. Yapılan bu işlem, yaklaşık 2-3 saat sürer ve hastanın ameliyat sonrası birkaç gün hastanede kalması gerekebilmektedir.
Prostat ameliyatı sonrası oluşabilecek birçok risk bulunmaktadır. Bu riskler arasında idrar yapma problemi yaşamak, idrar kaçırma, kanama ve cinsel işlevsizlik bulunabilir. Bu yazımızda sizlere prostat ameliyatı sonrası kanama sorunundan bahsedeceğiz.
Ameliyata bağlı yara iyileşmesi 2-3 hafta gibi bir sürede tamamıyla iyileşse de ameliyat sonrası istenmeyen bazı idrar kaçırma ve sertleşme problemi gibi yan etkiler ömür boyu sürebileceği gibi 6ay veya 1 yıl sonra kısmen düzelebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri