BPH da en sık uygulanan ameliyat TURP işlemidir (Transüretral prostat rezeksiyonu). Bu işlemde, üretradan (idrar kanalı) ince bir boruyla girilerek prostata ulaşılır ve kanalı daraltan prostatın orta kısmı tıraşlanarak dışarı alınır. TURP ameliyatını takiben hasta birkaç gün hastanede kaldıktan sonra evine gidebilir.
Kabak çekirdeği büyümüş prostatı küçültür
Araştırmalar, diyetlerinde daha yüksek karotenoid bulunan erkeklerin iyi huylu prostat büyümesi riskinde azalma olduğuna işaret eder. Kabak çekirdeğinde bulunan başka bir besin çinkodur.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
Su: Aslında her şeyin başı sudur. Günde 1.5 ya da 2 litre su tüketimine özen gösterilmelidir. Isırgan Otu: Prostat bezi büyümesinin semptomlarını azalmaya götürür.
İlgili 41 soru bulundu
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Bu nedenle limon, böbreklerin ve karaciğerin fonksiyonlarını artırarak vücudun doğal olarak arınmasına yardımcı olur. Flanovoidler açısından zengin olan limon, prostat sağlığını destekler. Anti-enflamatuar etkileri sayesinde prostatta kanserli hücrelerin üretimini yavaşlatır ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur.
Prostatın herhangi bir hastalığı (prostat kanseri, prostat büyümesi, prostatit) cinsel ilişkiye girmek için engel değildir. İyi huylu prostat büyümesi ameliyatlarından sonra da sertleşme (ereksiyon) problemleri çok büyük çoğunlukla yaşanmaz. Özellikle lazer prostat ameliyatı ile bu konuda çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
Acılık vermenin yanı sıra oldukça sağlıklı. Bol miktarda A ve C vitamini içeriyor. Sıcaklarda terleterek doğal klima, soğukta ise vitamin deposu görevi görüyor. Son araştırmalar kapsaisinin özellikle prostat kanserine ve şeker hastalığına da iyi geldiğini gösteriyor.
Prostat büyümesinde ilaç tedavisi, hastaların şikayetlerini azaltmaya yönelik uygulanır. İlaç tedavisi olarak en sık kullanılan ve prostatın neden olduğu tıkanmayı en hızlı şekilde rahatlatan “alfa bloker” adı verilen ilaçlardır. Son yıllarda bu ilaçların yan etki profili oldukça düşük tipleri bulunmaktadır.
Büyümenin hızı ve şekli, doğal olarak insandan insana farklılık arz eder. Prostat büyümesinin en önemli sebebi ise belli bir yaştan sonra bireylerde meydana gelen hormonal bozukluklar ya da dengesizliklerdir. Yaş ilerledikçe baş gösteren hormon bozuklukları, prostatın barındırdığı hücrelerin büyümesine sebebiyet verir.
Güçlü antioksidanlar olan polifenol içermesi sebebiyle ceviz tüketmek özellikle meme kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri riskini azaltabilir.
Bazı durumlarda, vücut kendi başına enfeksiyonla savaştığında ve iltihap gerilediğinde prostatit kendi kendine geçebilir.
İyi huylu prostat büyümesi olan tüm hastalara uygulanabilen en yeni minimal invaziv tedavi seçeneğidir. İşlem sırasında prostat bezini besleyen atardamar anjio yöntemiyle tıkanır, bunun sonucunda beslenmesi engellenen prostat bezi küçülmeye başlar. Bu sayede hastanın şikayetleri de azalır veya kaybolur.
Acılı ve baharatlı besinlere dikkat! Prostat hastalıklarını artıran ve hastaların şikayetlerini tetikleyen ikinci önemli neden de beslenme alışkanlıklarıdır. Prostatta geçici olarak oluşturduğu ödem nedeniyle; acılı, turşulu, baharatlı ve mayalı yiyecek ile içecekler prostat ile ilgili sıkıntıları artırmaktadır.
Prostat kanseri olasılığını düşürür.
Düzenli olarak cinsel ilişkiye giren ve boşalan erkeklerde prostat kanseri olasılığının düştüğü çeşitli araştırmalar tarafından ileri sürülmüştür. Kanseri etkileyen birçok faktör olduğunu unutmayın. Ama daha fazla seksten zarar gelmez.
Cinsel ilişki yaşamak isteyen çiftlerden, 30'lu yaşta olanlar haftada 2 kez, 40'lı yaştakiler haftada 1 kez, 50'li yaştakiler 15 günde bir kez, 60 ve üzeri yaş grubundakiler ise ayda bir kez ilişkiye girmeliler.
Bu soruya cevaben şunu söyleyebiliriz ki, prostat ameliyatı sonrasında erkeklerin cinsel yaşamı büyük çoğunlukla etkilenmez. Fakat, bu ameliyat öncesinde de cinsel sorunlar yaşayan bireylerin hekim kontrolünden geçmeleri gerekebilir.
Yüksek magnezyumlu mineralli suların ayrıca prostat ve meme kanserinin görülme sıklığını azalttığını bildiren yayınlar bulunmaktadır. Avrupa Birliğinin kabul ettiği yasal düzenlemeye göre bir mineralli suda magnezyum değeri en az 50 mg/L ise, o su magnezyumdan zengin sayılır.
4) Prostat Çayı
At kestanesi, mazı yaprağı, ardıç tohumu, tam açılmamış servi kozalağı, ayrık otu kökü, maydanoz, ısırgan otu ve ökse otu gibi bitkilerle çay demlenir.
1/2 fincan (30 gram) maydanoz, bu besin için RDI'nin %53'ünü sağlar. Bir çalışma, C vitaminini günde 100 mg artırmanın genel kanser riskini %7 oranında azalttığını buldu. Ayrıca diyetteki C vitaminini günde 150 mg artırmak prostat kanseri riskini %21'e kadar azaltabilir.
Genellikle 30 gramın altında TUİP, 30-80 gram aralığında monopolar veya bipolar TUR-P ve 80 gramın üstünde HOLEP, açık prostatektomi veya laparoskopik/robotik adenom çıkartılması işlemleri yapılmaktadır. Ancak hastadan hastaya göre değişen faktörler farklı tedavi seçeneklerinin yapılmasını gerektirebilir.
40-49 yaş için 2.5 ng/ml. 50-59 yaş için 3.5 ng/ml. 60-69 yaş için 4.5 ng/ml. 70 yaş ve üzeri için 6.5 ng/ml en üst değerlerdir.
Bunun dışında prostat büyüklüğü 35 gramın üzerinde olan hastalarda prostatın büyümesini durduran ve boyut olarak küçülme sağlayan “5 alfa redüktaz inhibitörleri” denilen grup bulunur. Bu ilacın etkinliği düzenli kullanım sonrası 9 aydan sonra başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri