Prostatit Hastalığına Tanı Koymak İdrar testleri: Enfeksiyonun belirtilerini analiz edebilmek için doktorunuz idrar tahlili isteyebilir ve laboratuvara gönderilebilir. Kan testleri: Enfeksiyon belirtileri ve diğer sonuçlar için kan örnekleri incelenebilir.
Enfeksiyona bağlı prostatitte idrar kültürü ile tanı konur. Prostat muayenesinden önce ve sonra olmak üzere farklı idrar örnekleri alınabilir. Ayrıca kan testine de başvurulabilir.
Rektal muayenede doktor, prostatın şişlik ve büyüklüğünü kontrol eder. İdrar, kan ya da semen örneği ile çeşitli testler yapılabilir. Ultrason incelemesi ve sistoskopi tanıda kullanılabilir. Sistoskopi; idrar yollarının, ucunda küçük bir kamera bulunan bir cihazla incelenmesidir.
Akut durumun uzun süreli hale dönüştüğü kronik bakteriyel prostatit rahatsızlığında ise idrar yaparken yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, gece idrara kalkma, testis arkasında ağırlık hissi ve kasık, anüs, genital bölge ve mesane üzerindeki bölgede ağrı gibi belirtiler görülür.
PSA değerinin 1 ng/ml nin altında olduğu çok düşük değerlerde bile %6.6 hastada prostat kanseri bulunabilmektedir. Bununla birlikte PSA değeri arttıkça kansere yakalama şansı artmaktadır. PSA: 3,1 - 4 ng/ml arasına ulaştığında hastaların %26,9'sında prostat kanserine rastlanmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
PSA enzimi prostatın epitelyal hücre yapılarında üretildiği için bu hücre yapılarının bozulmasına neden olan hastalıklarda kan düzeyi yükselmeye başlar. Prostatın başta kötü huylu hastalıkları olmak üzere, iyi huylu prostat büyümesi veya iltihaplı prostat hastalıkları kandaki PSA düzeylerinde yükselmeye yol açmaktadır.
PSA testi, öncelikle prostat kanserinin taranması için kullanılan bir kan testidir. Bu test, prostat spesifik antijenin (PSA) kanınızdaki miktarını ölçer. PSA, erkeklerde mesanenin hemen altındaki küçük bir bez olan prostattaki hem kanserli hem de kanserli olmayan hücreler tarafından üretilen bir proteindir.
Kronik prostatit tedavisinde hastanın hastaneye yatırılmasına ve yoğun antibiyotik tedavisine gerek yoktur. Ancak tedavi 4-6 hatfa kadar sürmelidir. Bu tedaviden sonra hasta rahatlar ancak 2-3 ay sonra hastalık nüks edebilir. Tedavi süresince veya periyodik aralıklarla prostat masajının tedavide faydası çok fazladır.
Kronik prostat iltihabı tedavisinde genellikle antibiyotik kullanılır. Ortalama 4-6 hafta boyunca bu antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Oral yolla alınan antibiyotiklerle akut bakteriyel prostatitin iyileşme oranı yüksek olmasına rağmen, bir kısım hasta daha sonra kronik bakteriyel prostatit geliştirebilir.
Mutlaka total PSA seviyesinin ölçülmesi ve rektal yoldan (makattan) prostatın parmakla muayenesi şarttır. Ayrıca idrar tetkiki, kreatinin, idrar akım hızının ölçülmesi (sonrasında mesanede kalan idrarda ölçülmelidir), ultrasonografi, gerekirse Prostat Multiparametrik MR da yapılabilir.
Prostat iltihabında özellikle kasıklara, bacaklara, sırta yayılabilen ağrılar görülüyor. Yani bel ağrısından ziyade pelvik bölgede ağrı görüyoruz.
Bu durumda ilk aşamada uygulanmak için en uygun antibiyotikler trimetoprim-sulfametoksazol ve kinolonlardır (norfloksasin, ofloksasin, siprofloksasin ve levofloksasin). İkinci tercih ise tetrasiklinler ve makrolidlerdir. En az 2-4 haftalık tedavi sonrası faydası ortaya çıkmaktadır.
Prostat hastalığı olan erkeklerin merak ettikleri bir diğer konu ise cinsel ilişkiye girip giremeyecekleridir. Prostatın herhangi bir hastalığı (prostat kanseri, prostat büyümesi, prostatit) cinsel ilişkiye girmek için engel değildir.
Makattan ince bir cihaz aracılığıyla yapılan transrektal ultrasonografi prostat bezinin incelenmesinin çok daha başarılıdır. Bu sayede prostat bezine yakından bakılarak prostatın doku detayları ve şüpheli kitleler değerlendirilebilmektedir.
İltihap prostat dokusunda sınırlıdır ve sık sık idrar yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Tedavide ağızdan 4-8 hafta antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Yapılan idrar kültürü ve prostat masaj kültürlerinde bakteri üremesi olur.
Kronik prostatit diye tabir edilen prostat iltihapları daha çok gençleri etkileyen bir durumdur. Kimi zaman, kronik prostatite bağlı olarak menide ortaya çıkan ortam değişiklikleri (alkali ortamı asite çevirerek) ve sperm hücrelerinin yaşam koşullarını bozarak kısırlık yaratabilir.
Prostatit kanser hücresi taşımaz, iyi huyludur ve kanser riskinizi arttırmaz. Prostatitten kaynaklanan iltihaplanma bazen kandaki prostata özgü antijenlerin(PSA) seviyesini yükseltebilir. Yapılacak farklı testler kanserden bağımsız olarak, yüksek PSA sevilerine neyin neden olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir.
3 aydan uzun süren prostat iltihabı Kronik Bakteriyel Prostatit olarak tanımlanır ve tedavisi zor bir hastalık haline gelir. Kronik bakteriyel prostatit, şişlik ve iltihaplanmayla birlikte prostatta tekrarlayan enfeksiyonlara ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.
Ağrı, huzursuzluk, idrar yaparken zorlanma ve cinsel işlev bozukluğu gibi semptomların eşlik ettiği prostatit özellikle 30 ila 50 yaş arasındaki erkekleri etkilemekle birlikte her yaşta ortaya çıkabilir.
Isırgan Otunun Prostat Sağlığına Faydaları
Isırgan otu, prostat sağlığını desteklemek için yaygın olarak kullanılıyor. İçeriğinde bulunan fitosteroller, prostat bezindeki iltihaplanmayı azaltarak idrar akışını iyileştiriyor. Öte yandan ısırgan otu idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı oluyor.
Prostat apsesi gelişebilir, genellikle bakterieldir ve hastaneye yatma ihtiyacı olabilir. Akut bakteriel prostatit sık görülen bakteriler tarafından, genellikle enfekte idrarın prostata nufuzuyla ortaya çıkar, iyi tedavi edilmediği zaman kronikleşir(%10) ve sonuçda kronik prostatit oluşur.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
4-10 ng/ml arasındaki değerler şüpheli sınır değerler olarak kabul edilmektedir. 10 ng/ml üzerinde elde edilen PSA değeri ise yüksek olarak değerlendirilmektedir. PSA testi sonucu ne kadar yüksekse, prostat kanseri riski de o derecede yüksektir.
Prostat kanserinin kesin tanısı biyopsi ile konur. Ailede prostat kanseri öyküsü yoksa, sağlıklı erkeklere 54-69 yaş arası yılda bir kez kanda PSA ölçümü yapılmalı, ailede prostat kanseri öyküsü olanlarda ise 40-45 yaşlarından itibaren yılda bir kez PSA bakılmalıdır.
Genellikle 30 gramın altında TUİP, 30-80 gram aralığında monopolar veya bipolar TUR-P ve 80 gramın üstünde HOLEP, açık prostatektomi veya laparoskopik/robotik adenom çıkartılması işlemleri yapılmaktadır. Ancak hastadan hastaya göre değişen faktörler farklı tedavi seçeneklerinin yapılmasını gerektirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri