Et, süt, yumurta, peynir, balık, tavuk gibi protein değeri yüksek besinler ve özellikle yeşil yapraklı sebzelerden oluşan protein diyeti uygulamasında besinler ızgara, fırın ya da haşlama olarak tüketilmelidir. Çeşit açısından oldukça sınırlı olduğu için protein diyeti yemek tarifleri ile öğünler zenginleştirilebilir.
Bu diyette yumurta, et, balık, tavuk, süt, yoğurt, ayran, sebze, meyve, yulaf gibi protein dolu besinler tüketiliyor. Yasak olan besinler ise karbonhidratlar, şeker, şeker oranı yüksek sebze ve meyveler.
Protein diyetleri hızlı bir şekilde kilo verme ihtiyacı duyanların sıklıkla uyguladığı diyet türlerinden biridir. 3 günlük protein diyeti ile yaklaşık 3 kilo vermeniz mümkün. Bunun yanında 14 günlük protein diyeti de uygulanan diyetler arasındadır.
Protein Diyeti Ne Kadar Sürer? Herhangi bir süre sınırlaması bulunmuyor. Kişiler ideal kilo seviyelerine inene kadar bu özek diyeti tatbik edebilir. Çok kısa bir süre içerisinde kas liflerine zarar vermeden, sadece yağ yaktıran protein diyeti kısa ve uzun süreli olarak uygulanabiliyor.
Protein diyeti yaparken kuru yemişleri ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz salatanızın içine de bir avuç kadar ekleyebilirsiniz. Yağsız etleri akşam ve öğle öğünlerinde salata yanında tüketebilirsiniz. Salata konusunda tüketim sınırı bulunmaz.
İlgili 28 soru bulundu
Kısa sürede hızlı ve kolay kilo verdiren protein diyetinde kırmızı et, beyaz et, yumurta, süt, ayran, yoğurt ve baklagiller serbestken karbonhidrat, şekerli gıdalar, şeker oranı yüksek sebze ve meyveler ise yasaklı sınıfında yer alıyor.
Protein sindirimi için daha fazla enerjiye ihtiyaç vardır. Yağ ve karbonhidratlara göre vücut, protein sindirimi sırasında yüzde 30 oranında daha fazla çalışır. Bu yüzden yüksek proteinli diyetler metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımına yardımcı olur.
Protein fazlalığı, vücudunuzun suyu dışarı atmasına ve susuz kalmanıza neden olabilir. Çoğu zaman buna karşı koymak için daha fazla tüketebilirsiniz. Ancak çoğu zaman pek çok kişi normalden daha fazla susadıklarının farkına bile varmazlar. Sebep ne olursa olsun her iki koşulda da vücut susuz kalarak güçsüz düşer.
Wheyin içinde en çok bulunan madde proteindir. Yapılan araştırmalar whey protein tozunu kullanmanın kilo vermeye katkısı olduğunu göstermektedir. Aşağıdaki özellikleri sayesinde whey protein tozları sadece kas yapmak için değil, aynı zamanda kilo vermek ve yağ yakmak için de kullanılabilir.
Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre günlük protein ihtiyacı ortalama kilo başına 1 gram olarak hesaplanır. Yani 60 kg ağırlığındaki bir kişinin günlük protein ihtiyacı en fazla 60 gram olacaktır.
Sağlıklı bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için günlük ortalama 0,8 g/kg/gün protein alması gerekir. Yani 70 kg'lık ortalama bir insan, günlük en az 56 g protein almalıdır.
Sağlıklı bir insanın, mevcut kas miktarını korumak için alması gereken protein miktarı günlük, kilosu başına 0.8g - 1g arasındadır. Yani eğer 60 kiloysanız günde 48-60g kadar protein almalısınız.
Uyurken kasların besinsiz kalmasını önlemek amacıyla gece yatmadan önce bir ölçek protein tozu tüketilebilir. Böylelikle kaslar gece boyunca ihtiyaç duyduğu proteini alacağından kas yakımı engellenmiş olur. Her protein tozu farklı bir hızda sindirildiği için tüketilmesi önerilen zaman dilimleri farklıdır.
Günlük alınması gereken proteinin gün içinde tüketilen öğün sayısına göre dengeli bir dağılım göstermesi gerekiyor. Dolayısıyla her öğünde protein tüketmeye çalışmak önem taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisiyle sağlıklı bireylerde günlük protein ihtiyacı kabaca kilo başına 0,8–1 gram olarak hesaplanıyor.
Yetersiz protein tüketildiğinde büyüme durur ve kas dokusundan kayıplar başlayarak vücut ağırlığında azalma meydana gelir. Vücut direnci azalır, hastalıklara yakalanma riski artarak iyileşme süreci uzar ve hastalıklar daha ağır seyreder.
En iyi protein nelerde var? En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Yağları kestiğinizde, yemeklerden sonra tok olmadığınızı fark edebilirsiniz. Sağlıklı yağların vücudumuz için gerekli olduğunu belirtmiştik. Bu nedenle, yeterince yağ tüketmezseniz vücudunuz bu eksiği doldurmak için daha fazla kalori tüketmek isteyecektir. Bu da tokluk hissini azaltır.
Hedef: 1 haftada 3-4 kilo. Bu diyet bol protein içerdiği için 1 haftadan fazla uygulanmaması önerilir. Uzun süre uygulanması halinde zararlı olabilir. 1 hafta uyguladıktan sonra 2 hafta ara vererek tekrar uygulayabilirsiniz.
Aynı zamanda düşük karbonhidrat ile çok protein içeren diyetler de kas kaybıyla sonuçlanıyor. Bunun nedeni ise vücut enerjisiz kaldığı için kastaki depo şekeri kullanması. Yüksek karbonhidrat ile az protein de yine kas kaybına yol açan diyet türünü oluşturuyor.
Balık, tavuk, kırmızı et, nohut, mercimek, süt, yumurta, ayran, fasulye, peynir gibi besinlerin / yiyeceklerin diyet boyunca tüketilmesi serbestken; makarna, ekmek, hamur işleri, pilav, şekerli gıdalar, tatlılar ve kekin de tüketilmesi de kesinlikle yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri