C-reaktif protein'in kısaltması olan CRP, vücuttaki iltihabın varlığını tespit etmeye yönelik karaciğer tarafından üretilen ve kan dolaşımına salınan protein miktarını ölçen testtir. Sağlıklı bir insanın kanındaki CRP değeri aralığı 0 ile 5 mg/l'dir.
Protein testi, kan dolaşımında bulunan albumin ve globulin protein değerlerine ölçebilmek için yapılan testlerdir. Yapılan test sayesinde referans aralığının kolay bir şekilde görmek ve normal değere uygun olarak tedavi yöntemleri oluşturulmuş olur.
Tıp dilinde protein eksikliği, insan metabolizmasındaki proteinlerin yetersiz miktarı ile tanımlanan bir sağlık durumunu ifade etmek için kullanılır. Protein eksikliği, emilim bozukluğu sendromları, açlık ve uzun süren beslenme bozuklukları gibi organizmaya protein girişinin azaldığı durumlarda görülebilir.
Kanda CRP (C-reaktif protein) Artışı Ne Anlama Gelir? Sağlıklı kişilerde plazma CRP değeri çok düşüktür. CRP değerinin yükselmesi vücutta enflamasyon veya enfeksiyon olduğuna, inme veya kalp krizi riskine, yakın zamanda geçirilmiş bir kalp krizine, doku ölümüne veya tümör olabileceğine işaret eder.
İlgili 31 soru bulundu
Sağlıklı bireylerde protein açısından zengin beslenmenin böbrek hasarına neden olduğunu gösteren güvenilir bir çalışma bulunmuyor. Ancak fazla protein tüketmek böbrek hastalığı olan kişilerde böbrek hasarına neden olabiliyor. Bunun nedeni, proteinleri oluşturan amino asitlerde bulunan azot.
24 saatlik idrar tetkiklerinde 1 gramın üstü protein kaçağı önemli, 1-3 gram ve üstü değerler ciddi protein kaçağı olarak değerlendirilir.
Protein eksikliği, vücudun ihtiyacı olan miktarda proteinin alınmamasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Dünya çapında tahminen bir milyar insan yeterli miktarda protein tüketememektedir. (2) Bu durum, özellikle Güney Asya ve Orta Afrika ülkelerinde görülmektedir.
Kan plazmasında yer alan bir protein olan albümin, düştüğünde vücutta böbrek, karaciğer hastalıkları, enfeksiyon ve iltihaplanma görülebilir. Yüksek albümin seviyeleri genellikle dehidrasyon veya şiddetli ishalin göstergesi olarak bilinir.
Böbrek hastalığı riski yüksek olan kişiler, bir doktor tarafından gerçekleştirilecek rutin kontrollerin bir parçası olarak bu testi yaptırmalıdır.
Total Protein ve A/G Oranı testi için kolunuzdaki bir venden alınan kan örneği ya da parmak ucundan ya da topuktan alınan kan örneği kullanılır. Yetişkinlerde ve çocuklarda parmak ucundan kan örneği alınırken yenidoğanlarda topuktan alınan kan örneği kullanılır.
Kanda en çok miktarda bulunan plazma proteini olan albümin, karaciğerin sentezlediği bir proteindir. Kılcal damardan geçmesi mümkün olmayacak büyüklükteki proteinlerin meydana getirdiği onkotik basınç sayesinde proteinlerin bu bölgelerden geçişi sağlanır.
Sağlıklı erişkin bir insanda kan plazma veya serumunun toplam protein düzeyi ortalama 7 g/dL'dir (5,7-8,0 g/dL). Plazma toplam proteinin 3,5-5,0 g/dL kadarını serum albumin, 2,5-3,2 g/dL kadarını globulinler oluşturur.
İdrarda Protein Kaçağını Nasıl Tespit Edilir? İdrarda protein kaçağında tam idrar tahlili ilk tarama yöntemidir. Ancak bu test ile bazı protein kaçakları saptanamamaktadır. Böyle bir durumda altın standart olan 24 saatlik idrar toplama testine başvurulmaktadır.
Protein eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve sık enfeksiyonlara yol açabilir. Ödem (Şişlik): Protein eksikliği, vücutta sıvı dengesizliklerine ve ödeme yol açabilir. Ödem, şişlik ve vücutta sıvı birikmesi şeklinde kendini gösterebilir.
Aynı zamanda çoğunlukla kalıtımsal faktörlere bağlı olarak doğuştan ortaya çıkan yağ, karbonhidrat ve protein metabolizması hastalıklarının tanı ve tedavi işlemleri de yine Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları kliniklerince yürütülür.
Protein, kan hücreleri ve hemoglobin yapımı için gerekli olduğundan, protein yetersizliği kansızlığa da yol açabilir.
Protein eksikliğinin erken belirtilerinden biri de uykusuzluk olarak görülüyor. Eğer ortada hiçbir neden yokken ve uyumak isterken bir türlü uyuyamıyorsanız, bu durum kendini baş ağrısı, nedensiz bir üzüntü ya da depresyon olarak göstermeye başladıysa bir süre daha fazla proteinli yiyecekler tüketmeyi deneyebilirsiniz.
En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Pıhtılaşmaya yatkınlığı olan bireylerde çoğunlukla pıhtılaşmayı engelleyen doğal mekanizmalarda (hiperhomosisteinemi, Faktör V Laiden, G20210A AT III eksikliği, protein C eksikliği, protein S eksikliği, yüksek pıhtılaşma faktör düzeyleri II, VIII, IX; XI, antifosfolipit antikorları) sorun vardır.
Geçici ve ortostatik proteinüri genellikle tedavi gerektirmez. Hafif dereceli proteinüri de ciddi sorun yaratmaz ve bazı ilaçlar ile protein kaçağı azaltılabilir. Düzenli izlem önemlidir. Ciddi protein kaçağına yol açan durumlar mutlaka tedavi edilmeli ve yakın izlenmelidir.
Genel itibariyle eğer hastalığın şiddeti ve biyopsi sonucu hafifse protein kaçağını azaltıcı bazı tansiyon ilaçları öncelikli tedavi olarak uygulanmaktadır. Bununla birlikte hastaya tuz kısıtlaması gerekirse sıvı kısıtlaması yapılmaktadır.
Bu test, böbrek fonksiyonlarını, idrar yolu enfeksiyonlarını, diyabeti ve diğer çeşitli sağlık durumlarını değerlendirmek için kullanılabilir.
Protein tozlarının günümüzde en sık kullanım amacı yoğun spor yapıldığında artan protein ihtiyacını karşılamaktır. Ancak gerek diyet yoluyla gerekse protein tozları aracılığıyla fazla protein tüketimi böbrekler üzerine direkt olumsuz etki yapabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri