Alkol ve sigara tüketimi henüz iyileşme süreci tamamlanmamış olan ağız içi yaralarının iyileşme sürecini geciktirecek ve hasta için bu sürecin daha zorlu geçmesine neden olacaktır. En azından ilk 24 saat hastalara kesinlikle sigara ve alkol tüketmemeleri tavsiye edilir.
Diş çektirdikten sonra sigara içmesi kesinlikle önerilmez. Sigaranın içinde bulunan maddeler ve sigara dumanı dişin çekildiği bölgede bir enfeksiyona sebep olabilir. Bu ise hastalarda karşılanmak istenen son olaylardandır. Tedavi süreci çok daha sancılı olan bu durum, diş etine zarar vererek tahrişe sebep olabilir.
Porselen kaplama sonrası dişlerde lekelenme ve renk değişikliği oluşturabilecek çay, kahve ve sigara gibi maddelerin tüketimini sınırlandırmak gerekmektedir.
Kalıcı yapıştırmadan sonra 1 saat katı şeyler yenmemeli ve çok soğuk-sıcak şeyler içilmemelidir. Eğer yapıştırma sırasında anestezi yapıldıysa uyuşukluk geçene kadar farkında olmadan dil, dudak, yanak gibi yumuşak dokuların ısırılıp zarar verilebileceği ihtimalinden dolayı yemek yenmemelidir.
Geçici protezler, doğal dişlerinizin çekilmesinden hemen sonra diş hekiminiz tarafından takılan bir protez türüdür ve kalıcı protezleriniz hazır olana kadar yaklaşık iki ila üç ay boyunca kullanılır.
İlgili 16 soru bulundu
Ağız ve diş bakımınızı ihmal etmeyin:
elektrikli ya da manuel el fırçasıyla günde 2 kez fırçalayınız. Ağız gargarası(örneğin listerine) kullanabilirsiniz. Diş aralarını kürdanla temizlemeye çalışmanız kaplamanın yerinden çıkmasına neden olacaktır. Bu yüzden diş ipi kullanabilirsiniz.
Protezin Çıkması veya Kırılması
Geçici implant kaplamaları, akrilik adı verilen plastik yapılardan oluşur. Bu nedenle geçici dişler, çok sağlam olmazlar.
Açığa çıkan dentin yüzeyindeki kanallar nedeniyle diş pulpası ısısal değişimlere karşı oldukça hassas olduğu için işlemden sonraki bir kaç gün boyunca hafif ağrı hissetmeniz normaldir. Aynı zamanda yapılan geçici dişler sıcak-soğuğu geçirdiği için de hassasiyetinizin olması normaldir.
Geçici dişler standart olarak daimi dişler gelene kadar 1 hafta 10 günlük süreçte kullanılır.
Dijital yöntemlerde kazıyıcı cihazlar kullanılarak aynı gün içerisinde daimi dişler üretilip yapıştırılabilir. Ancak manuel olarak bir diş teknisyeninin el işciliği eşliğinde gerçekleşen üretim süreci, materyale bağlı olarak ortalama 1 hafta 10 gün içerisinde biter.
Diş çekimi sonrası ağız bölgesi hassaslaşır ve iltihaplanma riski artar. Sigara içenlerde, iltihaplanma süreci daha uzun ve zorlu olacaktır. Sigara içmek, ağız yarası ve dikiş yerlerinin iyileşmesini yavaşlatmaktadır. Nikotin ve diğer zararlı maddeler, kan dolaşımını azaltarak yaranın iyileşme sürecini olumsuz etkiler.
Diş çekiminden sonra özellikle ilk 3 gün sigara içilmesi önerilmez. Diş çekiminden sonra sigara içilmesi iyileşme sürecini geciktirebilir, iltihaplanmaya neden olabilir.
Diş temizliği sonrası dişlerde ve diş etlerinde hassasiyet hissedilebilir. Diş temizliği sonrası 1 gün boyunca çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. İşlemden sonra en az 2 saat süreyle diş etlerinde renklenmeye neden olan çay, kahve, kola ve sigara gibi ürünlerden uzak durulmalıdır.
Diş çekiminden sonra sigara içilir mi? İlk 72 saat yara iyileşmesinin erken fazı olduğu için kesinlikle sigara içilmemelidir.
Kanamayı Önlemek
Diş çekildikten sonra 2 gün boyunca çok hafif bir kanama oluşabilir. Bu süre içinde sigara içmek ve pipetle bir şeyler içmek kan pıhtılarını oynatarak kanamaya neden olacağından bu durumlardan kaçınmak gereklidir.
Sigara içmek diş ağrısına neden olmaktadır. Sigara içmekten kaçınmalısınız. Şekerli içecek ve yiyeceklerin tüketimini aza indirmelisiniz.
Diş hekimliğinde diğer anestezi uygulanan işlemlerde olduğu gibi uyuşukluk geçene kadar (genellikle 2-4 saat arası) bir şeyler yemeyin. Dişlere preperasyon uygulandığından (dişler kesildiğinden) sıcak ve soğuk gıdalardan uzak durunuz.
Çamaşır suyu gibi sert ürünler protez dişlerinizin pembe kısımlarını beyazlatabilir.) Protez dişlerinizin tüm yüzeylerini nazikçe temizlemek için protez diş fırçasını (yumuşak kıllı diş fırçası değil) ıslatın. Çok sert fırçalamak plastik veya metal kısımlara zarar verebilir. Temiz, ılık suyla durulayın ve fırçalayın.
Kompozit ve Geçici Diş Dolgusu Yutulursa Ne Olur? Amalgam dolguya göre daha az kimyasal içeren kompozit dolgu, geçici dolgu, yutulması durumunda daha az etki yaratabilir. Ancak bu zararlı olmadığı anlamına gelmez.
KAPLAMA YAPILAN DİŞLER ÇÜRÜR MÜ? Bu soru hastalarımız tarafından bizlere en çok yöneltilen sorulardan biri. Yazımızın başında hemen bu sorunun cevabını verelim ,sonra nedenini niçinini açıklayalım istedik:Doğru yapılan,temiz bakılan kaplamalar ve köprülerin içindeki ayak diş diye tabir edilen taşıyıcı dişler, çürümez.
Protezinize alışabilmek için ilk günlerde yatarken çıkarmayınız. Protezinizi kullanmaya alıştıktan sonra yatarken protezler çıkarılmalı, ağız dokuları dinlendirilmelidir. Yatarken protezlerini çıkarmayı tercih etmeyenler ise gündüz, uygun olan bir zamanda protezlerini çıkararak ağız dokularını dinlendirmelidirler.
Ağrı ve Hassasiyet: Dişteki kaplama altındaki çürük, dişin hassaslaşmasına ve zamanla ağrıya neden olabilir. Renk Değişiklikleri: Dişteki kaplama altındaki çürük, dişin renginde değişikliklere neden olabilir. Renk değişikliği genellikle beyaz lekeler veya kahverengi lekeler şeklinde olabilir.
Geçici Protez Diş Fiyatları
Protez fiyatlarının KDV dahi olarak sergilenmesi esas alınmıştır. Temelde protez türlerini ve fiyatlarını belirtmek gerekirse; Tek çene ve akrilik olan tam protez için 1.715 TL kadar fiyat belirlenmiştir. Bölümlü protez için ise 1.740 TL olarak ücrete yer verilmiştir.
Kronu geçici olarak diş çizginizdeki yerine yapıştırmak için diş yapıştırıcısı; eğer yoksa şekersiz sakız ya da diş macunu kullanın.
Acil protez diş, dişinizi çektirdikten hemen sonra takılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri