Evet protein tozu tek başına boy uzamasında bir rol oynamayabilir; ancak protein açısından zengin beslenmek genetik potansiyelinize ulaşmanızda önemlidir.
Tavuk eti ve balık en güçlü proteinler arasındadır ve boy uzatan bir besin kaynaklarıdır.. Proteinin vücuttaki görevi doku ve kas oluşturmak, kemiklerin uzamasına yardımcı olmaktır. Boyunuzun uzaması için tavuk ve balık yemeye özen gösterin. Yumurta akı %100 proteinden oluşur ve B12 vitamini içerir.
Protein takviyeleri, kas yapımına yardımcı olurken, kilo aldırabilir ve yaşam süresini kısaltabilir. Proteinli içecekleri (protein shake) çok fazla tüketmek, obezite riskini artırırken, bireylerin yaşam süresini de kısaltıyor.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar, tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliği gibi hastalıklar boy kısalığı ve büyüme geriliğine neden olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Sonuç olarak, vücut geliştirme sporu boy uzamasını engellemez aksine gelişme dönemlerinde yapılan spor boy uzamasına yardımcı olur.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
1 yaşındaki bir çocuk ortalama 10 kg'dır. Bununla birlikte tamamen sağlıklı çocuklarda bile genetik yatkınlığa bağlı küçük sapmalar olabilir. Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur.
Whey Protein Tozu Kullanımında Yaş Sınırı Var mı? Whey proteini tüketiminde araştırmalarla belirlenmiş herhangi bir yaş sınırı yoktur. Ortalama 16 – 18 yaş aralığındaki gençler; antrenman yoğunluğu ile birlikte artan protein ihtiyacını peynir altı suyu (whey) protein tozu ile desteklemeyi tercih edebilirler.
Protein tozu kullanıldığı süreçte kas ve deriyi toplayan bir güce sahiptir. Vücut bu besine alıştığı için kullanıma ara verdiğinizde deride sarkma yaşanabilir.
Eğer kişi çok az spor yapıyor ve buna rağmen protein tozu kullanıyorsa bu da kilo alımına neden olur. Bu nedenle eğer düzenli ve yeterli seviyelerde spor yapmıyorsanız protein tozu kilo aldırıcı etkisi olabileceğini unutmamalısınız. En uygun protein tozu %80 protein ve %20 karbonhidrat içermelidir.
Vücudun asit seviyesini dengeleyerek şişkinlik, kabız gibi sorunların önüne geçer. Kılcal damarların sağlığını koruyarak kalp hastalıklarına karşı direnç gösterir. İçerdiği yoğun magnezyum ve kalsiyum ile kemikleri kuvvetlendirerek “Maden suyu boy uzatır mı?” sorusuna olumlu yanıt verir.
B Grubu Vitaminleri
kemiklerin, saçların ve tırnakların büyümesini desteklemesi önde gelir. B12 vitamini ise kemik ve doku sağlığını destekleyerek boy uzamasına katkı sağlayan bir vitamindir.
Bu nedenle doktorlar çocuk beslenmesinde süt ve süt ürünlerine bolca yer verilmesini önermektedir. Sağlıklı beslenme ise spor aktiviteleri ile desteklenmelidir. Piyasada boy uzatma çayı adı altında satılan paketli ürünlerin, boy uzama konusunda hiçbir etkisi yoktur.
Dolayısıyla çocuklar 4 yaşta ortalama 102 cm boy ile doğum boyunun 2 katına ulaşırlar. Sonraki yıllarda ergenliğe kadar yıllık büyüme hızları ortalama 5-6 cm devam eder. Böylece 12 yaşta, erkekler ortalama 150 cm ve kızlar 153 cm ile doğum boyunun 3 katına ulaşır.
İlk Bir Yıl Önemli. Yaşamın ilk yılının büyümenin en hızlı dönemi olduğunu belirten uzmanımız, “Bu dönem bebeğin boyu 25 cm kadar uzar, ağırlığı da yaklaşık olarak üçe katlanır. Bir yaşından sonra büyüme yavaşlar ve iki yaşından sonra da nispeten sabit bir hızla devam eder” diye konuştu.
Ergenlik dönemi, hormonların etkisiyle kemiklerin ve kasların büyümesini hızlandırır. Ancak, 15 yaşından sonra, ergenlik dönemi sona erer ve büyüme hızı önemli ölçüde yavaşlar. 15 yaşından sonra, bireylerin boy uzunluğu artışı büyük olasılıkla sınırlı olacaktır.
Uzun kemikleri 8 cm'e kadar uzatılabilir. Tibia kemiği ve femur kemiği olmak üzere diz üstü ve diz altı kemikler 8'er cm uzayınca 15-16 cm'e kadar boy uzatma yapılabilir.
15 yaşındaki bir kız çocuğu artık ergenlik dönemindedir. Ergenlik döneminde erkek çocukları, kız çocuklarına göre daha hızlı gelişim gösterirler. 15 yaşındaki bir kız çocuğunun ortalama ideal boy uzunluğu 161,7 cm'dir. Yine 15 yaşında olan bir kız çocuğunun ortalama ideal kilosu 55,3 kilogramdır.
Uzun süredir devam eden tartışmaya girin: Ağırlık kaldırmak, aralarda ve gençlerde büyümeyi engeller mi? Kısa cevap: hayır.
Halk arasında dilde oldukça yaygın olan “Genç yaşta ağırlık kaldırırsan boyun uzamaz…” gibi cümlelerle spor geciktirilmektedir. Fakat bilinenin tam aksine gelişme döneminde yapılan ağırlık antrenmanları, boyu kısalmak yerine uzatma ihtimalini artırmaktadır.
Hiç bir spor disiplini boyu uzatmaz ya da kısaltmaz. Boy uzaması genetikyapıyla ve gelişme çağındaki beslenme şekli ile ilgilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri